Gymnasiedag: krig och fred

Gymnasiedag: krig och fred

Gymnasiedagen hösten 2024 fokuserar på krig och fred med tre olika perspektiv: Europas roll i världen, varför det aldrig blir fred i mellanöstern och vad som krävs för varaktig fred. Tillsammans med kunniga och engagerande föreläsare fördjupade vi oss i dessa frågor under en förmiddag tillsammans med gymnasieklasser!

Varför Europa ska bry sig om valet i USA

Björn Fägersten, seniorforskare vid UI:s Europaprogram
I takt med att rivaliteten mellan USA och Kina ökar ställs krav på Europa att välja sida. Höstens val i USA lär skapa ännu mer press på Europa, oavsett vem som vinner. Borde Europa själva kunna mer ansvar för sin säkerhet i framtiden? Och hur ska vi förhålla oss till maktkampen mellan USA och Kina som påverkar allt från mobiltelefoner till elbilar? I denna föreläsning fördjupar vi oss om Europas roll i världen och hur den påverkas av amerikansk politik.

Varför blir det aldrig fred i Mellanöstern? 

Bitte Hammargren, senior associerad medarbetare på UI
För att förstå dagens farliga utveckling i Mellanöstern måste man också blicka bakåt. Och för varje nytt krig tycks fredliga lösningar allt svårare att nå. Vilka är förutsättningarna för att fred ska vara möjlig?

Konfliktlösning och fredsbyggande: Vad krävs för varaktig fred?

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet
Världsläget är allvarligt. Det gör det extra angeläget att söka efter möjligheter till fred. I denna föreläsning beskrivs den globala situationen, vad svårigheterna består av och hur de har kunnat överbryggas i andra fall. Det leder till några mer hoppfulla slutsatser.

 

Denna gymnasiedag görs i samarbete med Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC). AMC etablerades 2021 vid Uppsala universitet för att tillhandahålla utbildning, forskning och policystöd i frågor om nedrustning.

Varukorg

Totalt 0