Vart är Xi Jinpings Kina på väg?
Den 23 maj, 2016 bjöd Utrikespolitiska institutet (UI) in till ett samtal kring utvecklingen i Kina. Vart är Kina på väg och vilka konsekvenser får denna utveckling?
Under det gånga året har mycket av den internationella rapporteringen om Kina handlat om dramatiken i den kinesiska ekonomin och om hur Xi Jinping stärkt sin och partiets makt.
Den ekonomiska utvecklingen har väckt oro och omvärlden har oroats över att Xi Jinping centraliserat makten och bl.a. stärkt greppet kring landets medier. Instruktionerna från propagandadepartementet hårdnar, kritiska journalister har tystats och advokater fänglas. Allt mer av Xi Jinpings politik handlar om lojalitet mot partiet. En del kallar Xi Jinping för den mäktigaste kinesiske ledaren sedan Mao Zedong.
Vart är Kina på väg och vilka konsekvenser får denna utveckling? Hur bör man förstå Xi Jinpings maktkoncentration? Hur kan man tolka den politiska och ekonomiska utvecklingen i landet?
Deltagare:
Börje Ljunggren, doktor i statsvetenskap, diplomat, författare och en av Sveriges främsta Asienkännare. Tidigare ambassadör i Kina, och dessförinnan bl.a. ambassadör i Vietnam, chef för UD:s och Sidas Asienenheter.
Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och Kultur vid Stockholms universitet.
Malin Oud, Kinaexpert och vd vid Tracktwo med mer än 15 års erfarenhet av att arbeta med mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor i Kina, bl.a. som chef för Raoul Wallenberg Institutets Kinakontor och som rådgivare åt FN:s Högkommissariat för Mänskliga Rättigheter.
Seminariet modererades av Mats Karlsson, direktör på UI.