EU:s vägval – hållbar handel
Utrikespolitiska institutets Europaprogram stod värd när EU-kommissionens representation i Sverige bjöd in till ett seminarium med handelskommissionär Cecilia Malmström om Kommissionens nya handelsstrategi, och hur man jobbar för att uppnå hållbar handel.
Det ställs idag stora krav på att handelsföretagen ska ta socialt och miljömässigt ansvar – både i sin egen verksamhet och för hur varorna produceras och konsumeras. Att bidra till en hållbar framtid är en av handelns stora utmaningar.
EU-kommissionens nya handelsstrategi "Handel för alla" betonar vikten av att handelsavtal och preferensprogram ska användas för att främja hållbar utveckling, mänskliga rättigheter, rättvis och etisk handel och korruptionsbekämpning runtom i världen. Hur ska detta göras? Vilken roll har de olika aktörerna; EU-kommissionen, medlemsstaterna, företagen och konsumenterna?
Talare:
Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för handel
Maria Granefelt, tf. generalsekreterare för Fairtrade Sverige
Maria Smith, Chef för Corporate Responsibility Strategi och Utveckling, ICA Gruppen
Åsa Pettersson, Chef för Public and Environmental Affairs, Scania
Panelsamtalet modererades av Katarina Areskoug Mascarenhas,
chef för EU-kommissionen i Sverige.
Utrikespolitiska institutet, EU-kommissionens representation i Sverige, Global Utmaning och Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) anordnar gemensamt under 2017 ett antal EU-relaterade seminarier om t.ex. handel, migration, utrikespolitik och den sociala pelaren. Målet är att skapa en plattform för att diskutera EU-frågor och därmed höja intresset, kunskapsnivån och engagemanget för EU-politiken i den svenska debatten.