Klimat, säkerhet och ungas roll för förändring
På vilka sätt är klimatet en säkerhetsfråga och hur ser ungas engagemang för frågorna ut i Sverige? Hur har ungas aktivism inom klimatfrågan fått genomslag i politiken?
Klimatförändringarna är en av vår tids största globala utmaningar som medför säkerhetskonsekvenser för samhällen världen över. Höjda havsnivåer, extrema väderhändelser, torka samt förändringar och konkurrens av naturresurstillgångar skapar nya utmaningar för fred och säkerhet och kan få stora konsekvenser för både svensk och internationell säkerhetspolitik och krisberedskap.
Under de senaste åren har klimatförändringarna och dess konsekvenser för mänsklig säkerhet fått ett nytt strålkastarljus med anledning av Greta Thunberg och flera andra unga klimataktivister runt om i världen. Initiativet Fridays For Future har på kort tid växt från en lokal skolstrejk till en global rörelse. Med en genomgående uppmaning till politiska ledare att lyssna på forskningen har unga på olika sätt organiserat sig för klimatet runt om i världen, bland annat genom deltagande i demonstrationer, kampanjer och på senare tid även genom att ta klimatfrågan in i domstolar.
Vilken roll spelar unga för att åstadkomma förändring? Vilka säkerhetsutmaningar står Sverige inför när jordens klimat förändras och på vilka sätt har ungas aktivism fått genomslag i svensk och internationell politik?
Varmt välkomna till Folk och Försvar och Utrikespolitiska institutets webbsända seminarium om unga, klimat och säkerhet!
Panel:
Magda Rasmusson, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Miljöpartiet
Elin Jakobsson, forskare på Utrikespolitiska institutet
Fredrika Andersson, Sveriges ungdomsrepresentant till COP26, LSU - Sveriges ungdomsorganisationer
Anton Foley, representant Auroramålet
Moderator: Hanna Waerland-Fager, programansvarig för unga, klimat, säkerhet och försvar, Folk och Försvar
|
|