Nordkorea bortom rubrikerna: vardagsliv i kärnvapnens skugga
I omvärlden hör vi främst om Nordkorea i samband med landets kärnvapen- och missiltester. Men hur lever vanliga människor i världens mest slutna land?
Vardagslivet i Nordkorea har, liksom resten av samhället, förändrats drastiskt sedan landets planekonomi kollapsade i mitten av 1990-talet. Landets ekonomiska system är nu en blandning av privata marknader och statligt ägande, präglat av omfattande korruption. Sedan tidigt 2000-tal har kultur och information från omvärlden läckt in i landet i omfattande mängder, men under Kim Jong-un, som tog över som landets ledare 2011, har staten försökt stärka systemet för social kontroll och ta tillbaka statens makt både över ekonomin och samhället i stort. Hur ser vardagslivet faktiskt ut för vanliga nordkoreaner, bortom militärparader och missiltester?
Östasiatiska museet och Utrikespolitiska institutet (UI) bjöd in till ett samtal om vardagsliv i Nordkorea, bortom tidningsrubriker om kärnvapen och ledaren Kim Jong-un.
Talare: Benjamin Katzeff Silberstein, associerad forskare vid UI, forskar på övervakning och social kontroll i Nordkorea, främst genom intervjuer med nordkoreanska flyktingar i Sydkorea.
Samtalet leddes av Åsa Malmström Rognes, chef vid UI:s Asienprogram.