Politisk kamp och mänskliga rättigheter i Iran
Evenemanget Politisk kamp och mänskliga rättigheter i Iran på Kulturhuset har ställts in på grund av att flera deltagare har lämnat återbud – bland annat till följd av en bitvis hätsk debatt i sociala medier. Vi försöker hitta ett nytt datum där ett liknande evenemang kan genomföras. Alla som har köpt biljett kommer att få pengarna tillbaka. Vi vill klargöra att Rouzbeh Parsi, som skulle ha deltagit i samtalet, bedriver fri och oberoende forskning och folkbildning vid Utrikespolitiska institutet. Utrikespolitiska institutet värnar om den fria vetenskapliga forskningen och debatten kring utrikes- och säkerhetspolitik i Sverige.
Den 16 september dog 22-åriga Mahsa Jina Amini efter att ha gripits av sedlighetspolisen i Teheran för att ha burit sin slöja på ett ”felaktigt” sätt. Dödsfallet väckte många iranska kvinnors vrede, och har utlöst omfattande protester i hela landet. På sociala medier har bland annat filmer med kvinnor som klipper av sig sitt hår spridits.
Våldet mot demonstranterna trappades snabbt upp av den iranska staten och människorättsorganisationer larmar nu säkerhetsstyrkornas brutalitet mot demonstranter och journalister. Landets internettillgång och sociala medier har begränsats. Över 130 människor har dödats och hundratals gripits.
Hur kan vi förstå det förtryck som iranska kvinnor utsätts för? Vilka är demonstranterna som riskerar sina liv och varför gör de det nu? Vilken framtid går Iran och landets kvinnor till mötes?
Om kvällens medverkande:
Rouzbeh Parsi är Irankännare och programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Han har tidigare varit lektor i historia och mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.
Tara Sepehri Far är researcher på Human Rights Watch i Washington med fokus på Mellanöstern och Nordafrika. Hon har även arbetat som vice ordförande inom mänskliga rättigheter på City University of New Yorks avdelning för Iranstudier.
Arya Aramnejad är låtskrivare, sångare och producent från Babol i norra Iran. Han blev känd med sången "Ali Barkhiz" där han kritiserar den islamiska regimen under Ashura-protesterna 2009. Arya har suttit fängslad flera gånger för sin musik.
Parisa Höglund är programledare och producent på P1, Sveriges Radio.
Anosh Ghasri, frilansskribent, publicerad i bland annat Göteborgs-Posten, Dagens Samhälle, Nya Wermlands-Tidningen, Axess, Respons och Fokus.
Fataneh Farahani är etnolog och forskare vid Stockholms universitet. Hon har doktorerat i etnologi om svensk-iranska kvinnors syn på genus, sexualitet och migration.
Agneta Ramberg är tidigare Mellanösternkorrespondent och utrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio.
Läsning av redaktören och skribenten Elnaz Baghlanian ur hennes debutbok Prologer (2021)