Den långa vägen mot Nato
Den 22 maj 2022 sökte Sverige om medlemskap i Nato. Det var en omvälvande säkerhetspolitisk positionsförflyttning, men samtidigt slutet på en lång process med rötter i svenska vägval i slutet av 1940-talet. UI bjöd in till ett samtal om den långa vägen mot Nato.
Den 22 maj 2022 sökte Sverige om medlemskap i Nato. Det var en omvälvande säkerhetspolitisk positionsförflyttning, men samtidigt slutet på en lång process med rötter i svenska vägval i slutet av 1940-talet.
Norge och Danmark valde att bli medlemmar i Nato 1949 medan Sverige stod fast vid neutralitet och alliansfrihet. Samtidigt upparbetades svenska kopplingar till västländerna. Vilken betydelse hade dessa vägval, och i vilken utsträckning lade de grunden för Sveriges successiva närmande mot västliga samarbetsstrukturer och att Sverige drygt 70 år senare ansökte om medlemskap i Nato?
Hur resonerade svenska ledande företrädare kring alliansmedlemskap och alliansfrihet efter det andra världskriget? Varför ansökte Sverige inte om medlemskap i Nato tidigare? Hur såg de inofficiella svenska kopplingarna till Nato och dess medlemsstater ut? Vad betydde neutralitet och alliansfrihet för Sverige och vad innebär det att lämna den?
Talare:
Mats Bergquist, f.d. ambassadör och författare
Staffan Carlsson, f.d. ambassadör och författare
Ann-Marie Ekengren, professor vid Göteborgs universitet
Samtalet modereras av Jakob Hallgren, direktör på UI.