100489

Global politik och säkerhet

Programmet för global politik och säkerhet (GPS) är ett tematiskt program som bedriver högkvalitativ forskning, analys och folkbildning om globala frågor och processer.

Vår oberoende analys av politiska, ekonomiska och sociala trender i det globala området sker utifrån olika perspektiv och frågeområden. Programmets fokusområden speglar våra forskares expertis och pågående forskningsprojekt, finansierade av externa forskningsmedel eller institutets medel. 

FOKUSOMRÅDEN

Klimat, energi och internationell politik

Klimatförändringarna är en av vår tids största samhällsutmaningar vars konsekvenser är en utmaning för politiska system från lokal till global nivå. En nyckelfråga är vilken kapacitet samhällen och institutioner har för att möta utmaningarna, och på vilket sätt de kan utformas för att möjliggöra den samhällsomställning som har tagit sig uttryck i de globala ramverken Agenda 2030 och Parisavtalet. Inom ramen för fokusområdet undersöker vi möjligheter och begränsningar för internationella koalitioner att öka ambitionen i det internationella klimatsamarbetet och åstadkomma koldioxidneutralitet.

Global säkerhetspolitik

Rysslands fullskaliga folkrättsvidriga invasion av Ukraina i februari 2022 skakade om ett redan påfrestat globalt system. Kärnvapenhotets upplevda återkomst och ökad militarisering präglar såväl vårt närområde som den större internationella kontexten. Rysslands pågående krig mot Ukraina har fört Sverige till ett NATO-medlemskap, där vår säkerhetspolitiska ställning förändras med ett alltmer militariserat Europa. Detta fokusområde bidrar därför till att fördjupa vår kunskap om global säkerhetspolitik, speciellt relaterat till NATO, kärnvapen, nedrustning och fredsbyggande. 


Utöver våra två huvudområden samarbetar vi med associerade forskare och andra aktörer kring frågor om gränser och migration, genus och rättigheter, populism och minnespolitik. Detta är avgörande frågor i global politik och säkerhet idag, då sociala och politiska konflikter mellan olika värdesystem och normer blir alltmer påtagliga. Demokratiska värden hotas av högerpopulistiska och nationalistiska rörelser, den globala maktordningen rubbas av nya geopolitiska aktörer och konflikter, internationella klimat- och miljösamarbeten motarbetas, och rättigheter för marginaliserade grupper ifrågasätts av regressiva rörelser. 

Publikationer

Alla publikationer

Forskningsprojekt

UI:s andra program och centrum

Europa

Mellanöstern och Nordafrika

Asien

Centrum för Östeuropastudier

Nationellt kunskapscentrum om Kina

Varukorg

Totalt 0