Mänskliga rättigheter och demokrati
Photo: Ben Curtis/TT

Mänskliga rättigheter och demokrati

Det finns idag flertalet utmaningar och motgångar för de mänskliga rättigheterna och demokrati världen över. Samtidigt sker det även mycket framgångar inom ämnet och det pågår ständiga kamper för rättigheter. På den här temasidan samlar UI innehåll och analyser som berör mänskliga rättigheter och demokrati. Lyssna till UI:s forskare, hämta information om aktuella händelser, läs artiklar och ta del av internationella perspektiv.

115671

Wikforss: Dags att berätta varför demokrati är bra

I Ungern är det förmodligen kört redan, kanske även i Polen, och USA slapp undan med blotta förskräckelsen – den här gången. Nu måste vi prata mycket mer om varför demokratin är så bra, innan den nedmonteras. Och politiker i allmänhet måste undvika lockelsen att liera sig med populisterna. Den varningen utfärdar Åsa Wikforss, filosofiprofessor och ledamot av Svenska akademien, i sin första ingående intervju om uppföljaren till sin uppmärksammade bok "Alternativa fakta".

Läs artikeln

115250

Tio år av krig – nytt försök att ställa Assad till svars

I mars har kriget i Syrien pågått i tio år. Anklagelserna har haglat om att syriska staten begått ohyggliga krigsbrott: barn som kvävts av kemiska stridsmedel, sjukhus som bombats, fångar som torterats i industriell skala. Nu försöker Nederländerna ställa Bashar al-Assads regim till svars åtminstone för tortyren. Det väcker hopp om viss upprättelse för diktaturens och krigets offer, skriver Isabella Parling, praktikant vid Utrikespolitiska institutet.

Läs artikeln

112667

Medveten underminering av USA:s demokrati

Genom att ljuga systematiskt och utmåla medierna som folkets fiende har Donald Trump vilselett och ökat den djupa splittring som redan fanns i det amerikanska samhället. När nu självaste presidenten, och hans partikamrater, på falska grunder dessutom hävdar att valförlusten beror på fusk, är syftet att allvarligt skada USA:s demokrati. Det skriver Jan Hallenberg, USA-expert och forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Läs artikeln

112640

Efter krig, folkmord och terror: ett nytt Sudan vill in i värmen

Som tredje arabland är Sudan nu i färd med att normalisera relationerna med Israel, ett och ett halvt år efter det att diktatorn Omar al-Bashir tvingades från makten. Men om det tidigare terrorstämplade landet efter krig och folkmord ska utvecklas ekonomiskt och demokratiskt krävs starkt stöd från omvärlden.

Läs artikeln

112395

Etiopienkrisen – varning för etnisk rensning och storkrig

Säkerhetsläget i hela Etiopien förvärras snabbt. Risk finns nu för etnisk rensning och att regionen sätts i brand, varnar den norske professorn Kjetil Tronvoll. Nobels fredspris i fjol till premiärministern Abiy Ahmed var kontraproduktivt, anser han. Det fick omvärlden att tystna och misslyckas med att förutse krigsutbrottet. Även fienden i delstaten Tigray anklagas nu för att trappa upp våldet och massakrera civila.

Läs artikeln

111733

Så drevs fredliga Tanzania mot intolerans och förtryck

Tanzania har ingen stolt demokratisk tradition. Men det har varit en fredens och toleransens oas. Tills John Magufuli blev president för fem år sedan. Oppositionspolitiker och journalister trakasseras, fängslas eller försvinner, mötes- och yttrandefriheten begränsas.

Läs artikeln

111661

Kinas tekniska frammarsch hotar västvärldens normer

Sverige har gått samma väg som USA, Storbritannien och Australien och hindrar kinesiska Huawei från att delta i utvecklingen av 5G-nätet. Men på andra håll i världen sprider Kina sin teknik och är på väg att bli världsledande på vissa områden. Pekings storsatsning på en ”digital sidenväg” riskerar att urholka demokratiska värden på global nivå.

Läs artikeln

111467

Nu kan vägen stakas ut mot ett bättre Chile

Polisen sköt hundratals människor i ansiktet med gummikulor och tårgasgranater. Synskadorna blev en symbol för polisvåldet, som väckte avsky världen över. Det är nu ett år sedan protesterna i Chile bröt ut, mot ökade levnadskostnader och klyftor. Med en folkomröstning nästa söndag inleds ett år av val.

Läs artikeln

111369

Nya försök att straffa de värsta krigsförbrytarna

Syrien och Jemen är bara två exempel på blodiga krig som just nu tillåts fortgå. Trots att FN-principen ”skyldighet att skydda” har funnits i 15 år, och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) nästan 20, har försöken att stoppa de grövsta krigsbrotten tappat styrfarten. Men det finns ljusglimtar i mörkret: Flera krafter söker nu nya vägar för att ställa förbrytarna till svars.

Läs artikeln

111183

Nagorno-Karabach: Här tog första världskriget aldrig slut

En armenisk-azerisk konflikt om en bergsområde i Sydkaukasien lika stort som Bohuslän kan onekligen uppfattas som obskyr, perifer och närmast hämtad från en Tintinbok. Men motsättningarna visar att första världskriget på sätt och vis inte har upphört och striderna har återverkningar långt bortom det lilla gudsförgätna området.

Läs artikeln

110989

-Migrantön Lampedusa står upp mot populisterna

Den lilla italienska ön Lampedusa står på nytt i fokus som en av de främsta portarna till Europa på den livsfarliga rutten från den afrikanska kontinenten. Medan ledande främlingsfientliga politiker framhåller ön som ett skräckexempel, och vill stoppa migrantbåtarna dit, varnar Lampedusas borgmästare Salvatore Martello för intoleransen.

Läs artikeln

110728

Kina hjälper Serbien att bli mer auktoritärt

Med stora investeringar, akademiska lärosäten och växande turistströmmar får Kina allt större inflytande i Serbien. Genom övervakningssystem och 5G-nät från jätten i öst får Balkanlandets högernationalistiska regering verktyg att utöva ett allt mer auktoritärt styre.

Läs artikeln

110664

Klimat och grusat hopp göder terror – fallet Moçambique

Den brutala händelseutvecklingen i Moçambique visar hur korruption, krossade illusioner och stigande globala temperaturer kan driva på terrorism. Väderkatastrofer och uteblivna drömmar om välstånd från internationellt finansierad gasutvinning anses där ha spelat en allt starkare IS-anknuten rörelse i händerna.

Läs artikeln

110452

Coronakris sätter afrikansk demokrati på undantag

Inför 2020 planerade 22 afrikanska länder för nationella val. I och med coronaviruset har samtliga ställts inför två möjligheter: att skjuta valet på framtiden eller genomföra det trots de restriktioner som pandemin tvingat fram. För demokratin är det ett val mellan två dåliga alternativ.

Läs artikeln

110222

"Det som händer Lukasjenko är Putins värsta mardröm"

Envisa protester i Belarus mot president Aleksandr Lukasjenko. Ständiga demonstrationer i sydöstra Ryssland mot kollegan Vladimir Putin. Och på det giftattacken mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Händelserna kopplas nu samman och Putin fruktar samma utveckling på hemmaplan som i grannlandet.

Läs artikeln

108377

På väg mot 1984 – pandemin ger spionföretag nya chanser

Med elektronisk smittspårning som förevändning tar spionföretag och stater ett stort kliv mot storebrorssamhällen som i George Orwells 1984. Ett fall av övervakning i Marocko som nu avslöjas väcker farhågor för att olika aktörers möjligheter att spionera på den enskilde nått en helt ny nivå.

Läs artikeln

Klimatspecial: Unga, klimat och säkerhet

Varför engagerar sig unga i klimatfrågan? Hur mycket inflytande har de i politiken? Och kan staters otillräckliga ansträngningar för att bromsa klimatförändringarna tolkas som en kränkning mot rätten till liv?

The Developments in Belarus

Were the persistent protests anticipated before the election? Is a new Belarusian identity being formed? What actions are to be expected from the EU and Russia?

Klimatspecial: Klimat och säkerhet

Hur hänger klimat ihop med internationell säkerhet? Hur kan klimatrelaterade säkerhetsrisker motverkas? Och hur ser det internationella arbetet med detta ut idag?

Uprisings, Protests and State - Society Relations in the MENA - Region

In this episode of the UI podcast we discuss the rising insecurities in the Middle East and North Africa region, with a special focus on Iraq, Lebanon, Algeria, and Egypt. What are the dynamics and cleavages and how are states responding?

Hur påverkas jämställdhet och minoriteters levnadsvillkor globalt av coronapandemin?

Hur påverkas sexuella och reproduktiva rättigheter i dessa tider? Hur hänger det här ihop med jämställdhet och minoriteters levnadsvillkor? Och hur samverkar det med den demokratiska utvecklingen i världen?

Accountability for grave international crimes through the use of universal jurisdiction

The Swedish Institute of International Affairs and Civil Rights Defenders hosted a seminar on the impact and challenges of achieving accountability for grave international crimes.

Klimat och mänskliga rättigheter

Isabella Parling förklarar huruvida minskade utsläpp av växthusgaser är en mänsklig rätttighet.

 

Klimat och migration

Elin Jakobsson föreläser om sambandet mellan klimat och migration på en av UIs gymnasiedagar.

Filmsamtal: Guldburen

Samtal med UIs Isabella Parling om mänskliga rättigheter kopplat till FilmCentrums visning av Guldburen.

Varukorg

Totalt 0