Mistra Mineral Governance: Geopolitics of Critical Raw Materials
Mistra Mineral Governance har en vision om en värld där tillgången till kritiska råvaror är tillräcklig för energiomställningen med låga koldioxidutsläpp samtidigt som mänskliga rättigheter skyddas och social rättvisa främjas. Genom tvärvetenskaplig forskning och innovationssamarbete syftar programmet till att hjälpa samhället att erkänna och balansera de komplexa avvägningarna och synergierna mellan tillgång till kritiska råvaror och demokratisk styrning. Vi forskar främst inom arbetspaket två: Gepolitics Governing Critical Raw Materials.
Detta arbetspaket utgår från programmets betoning på avvägningar genom att introducera de säkerhetsrelaterade överväganden som formar det nationella beslutsfattandet om kritiska råvaror, som påverkar uppfattningen om vad som är kritiskt i olika system och organisationer och som potentiellt kan hindra en rättvis, hållbar och motståndskraftig styrning. Dessa insikter kommer att spridas till regeringstjänstemän som ansvarar för att hantera och reglera kritiska råvaror, samt till beslutsfattare som utformar industri- och handelspolitik.
Inom arbetspaketet undersöker vi avvägningen mellan säkerhetsuppfattningar och beroendeförhållanden i leveranskedjan, samt spänningarna mellan ekonomisk statskonst och marknadskrafter. Genom att fördjupa vår förståelse för kopplingen mellan kritiska råvaror och geopolitik tittar vi i detta arbetspaket inte bara på hinder utan också på möjligheter till förbättrad styrning genom samordning.
Genom en detaljerad kartläggning av nya strategiska relationer som drivs av kritiska råvaror och utformningen av nationell säkerhetspolitik som rör kritiska råvaror erbjuder vi forskare ett rikare perspektiv på energiomställningens geopolitik - ett perspektiv som omfattar diskurs- och praxisanalys.
För praktiker ger vi en tydligare förståelse av geopolitikens tillstånd genom en kritisk råvarulins - en lins som tydligt beskriver de avvägningar som är involverade i till exempel säkerhetisering av kritiska råvaror
Metoderna i arbetspaketet gör det möjligt för oss att inte bara identifiera konflikter (t.ex. ramkonflikter och allianspolitik) utan även möjligheter att dämpa konflikter (t.ex. omformulering av frågor och alliansbildningar som är inriktade på allmännyttiga ändamål). Baserat på forskningsresultat och dialoger med beslutsfattare kommer detta arbetspaket att validera en ”avvägningsmatris” som tydligt belyser vad som står på spel när det gäller globala, strategiska relationer när vissa kritiska råvarubeslut fattas.
Forskare i projektet
Gunilla Reischl, Utrikespolitiska institutet, ledare av arbetspaketet
Niklas Rossbach, Försvarshögskolan
Mark Rhinard, Utrikespolitiska institutet
Lisa Dellmuth, Stockholms universitet
Annette Löf, Stockholm Environment Institute
Läs mer på: www.mistramineralgovernance.se