Konflikten i Baskien
Foto: Pere Rubi/Shutterstock

Konflikten i Baskien

Den baskiska separatiströrelsen ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskiska fosterlandet och friheten) bildades 1959 av radikala studenter i protest mot den spanske diktatorn Francisco Francos förtryck av landets baskiska minoritet. Målet var att skapa en självständig baskisk stat. Kampen övergick i terrorverksamhet med kidnappningar, hot och politiska mord. Regionen Baskien har numer omfattande självstyre inom den spanska staten och ETA har försvagats. 2018 upplöstes separatiströrelsen efter att ha lämnat ifrån sig sina vapen 2017.

Nedan följer en kort summering av konflikten.
För mer information läs: Konflikten i Baskien – fördjupning.
 

 

General Franco dog 1975 och de baskiska provinserna i norra Spanien fick så småningom självstyre med en egen regering och egen polis. ETA fortsatte ändå att bekämpa det demokratiska Spanien för att uppnå ett självständigt Baskien. Från det att gruppen utförde sitt första mord 1968 dödade medlemmarna i de underjordiska ETA-cellerna över 800 människor, både representanter för makten och civila.

Alla spanska regeringar har drivit en kompromisslös linje, ibland till och med med olagliga metoder, mot separatistgruppen. 2003 förbjöds rörelsens politiska gren att delta i regionala val, vilket också utgjorde ett slag mot organisationen. Men inte ens när ETA var som starkast under åren efter Francos död stödde fler än 15–20 procent av baskerna partiet i regionala val.

Rörelsen förklarade våren 2006 att den skulle upphöra med våldet och försöka nå sina mål på politisk väg. Försök att få i gång en fredsprocess gick trots det i stå, och i slutet av året tog ETA åter till vapen.

Målet för ETA:s kamp (en egen nation för baskerna i Spanien och sydvästra Frankrike) ser ut att förbli en dröm.

Hösten 2010 utlyste ETA åter eldupphör, och i januari 2011 uppgavs vapenvilan vara permanent. Den politiska grenen tog avstånd från allt våld, och efter överklagan till konstitutionsdomstolen tilläts den nya separatistiska valalliansen Bildu ställa upp i lokalvalet i maj. Bildu vann överraskande 26 procent av rösterna och tog flest mandat i Baskien. Alliansens ledare menade att baskerna valt den politiska vägen till självständighet och att ETA tillhör det förgångna.

Hösten 2011 meddelade ETA i en skriftlig kommuniké att rörelsen definitivt skulle upphöra med sin militära aktivitet, men avväpningen dröjde till 2017. Året efter bad ETA om ursäkt för det lidande man åsamkat, och gruppen upplöstes i maj 2018.

Texten är uppdaterad/granskad 28 juni 2023. Redaktör: Agneta Styrman

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0