Koreakonflikten
Koreakonflikten började där andra världskriget slutade. När Koreahalvön 1945 befriades från japansk ockupation splittrades koreanerna i två stater. Sovjetunionen och USA gjorde Nordkorea och Sydkorea till varandras fiender i en konflikt som fortsatt in på 2000-talet.
Nedan följer en kort summering av konflikten.
För mer information se: Koreakonflikten – fördjupning.
Nordkorea är en diktatur, ett slutet land där invånarna lever under hårt förtryck, svåra umbäranden och tidvis svälter.
Kim Jong-Un har sedan han blev landets ledare efter fadern Kim Jong-Ils död i december 2011 strävat efter att befästa sin ställning och genomfört flera utrensningar i regimens toppskikt.
Varken sanktioner, militära hot eller löften om dialog och samarbete från omvärlden har kunnat rubba Nordkoreas ledare från att fortsätta att utveckla landets kärnvapenprogram. Under Kim Jong-Uns styre har spänningarna på Koreahalvön ökat i takt med att Nordkorea stegrat antalet provskjutningar av kärnvapen och robotar och utvecklat allt mer tekniskt avancerade vapen.
I början av 2018 förklarade Nordkoreas ledare att målet att skaffa kärnvapen hade uppnåtts och att det inte behövdes några fler provskjutningar. Hädanefter skulle ekonomin stå i fokus. Kim Jong-Un träffade därefter i rask följd presidenterna i Kina, Sydkorea och USA, och förband sig att verka för fred och för att Koreahalvön skulle bli fri från kärnvapen.
Men därefter har processen gått i stå. Något fredsavtal har ännu inte kommit till stånd mellan de koreanska staterna, Nordkorea fortsätter att provskjuta nya robotar som ett led i sitt kärnvapenprogram och några nya förhandlingar mellan parterna har inte ägt rum.
Utvecklingen fortsätter att vara högst oförutsägbar och Nordkorea uppfattas alltjämt av omvärlden som en instabil och hotfull nation.
Läs mer i Koreakonflikten – fördjupning.
Texten är uppdaterad/granskad 19 juni 2023. Redaktör: Martina Johannesson