Konflikten om Kosovo
Foto: Fitim Bushati/Shutterstock

Konflikten om Kosovo

I februari 2008 bröt sig provinsen Kosovo (Kosova på albanska) loss från Serbien och utropade sig till självständig stat. Den albanska befolkningsmajoriteten jublade, men samtidigt skärptes motsättningarna med stora delar av den serbiska minoriteten och med Serbien, som inte erkänner Kosovos självständighet. Konflikten mellan de båda staterna jäser fortfarande.

Nedan följer en kort summering av konflikten.
För mer information se: Kosovokonflikten – fördjupning. 

Från 2008 övervakades utvecklingen i Kosovo av en internationell styrgrupp men övervakningen avslutades hösten 2012 då Kosovo ansågs ha uppfyllt tillräckligt många punkter i den så kallade Ahtisaariplanen (se fördjupning). Den Natoledda fredsstyrkan Kfor blev dock kvar liksom EU-organet Eulex, som stöttar Kosovos polis och rättsväsen.

Drygt 100 länder har erkänt Kosovos självständighet, däribland USA och flertalet EU-medlemmar, också Sverige. Serbien står med stöd av bland andra Ryssland och Kina fast vid sin vägran att erkänna Kosovo som självständig nation. En del små stater har dragit tillbaka ett tidigare erkännande, vilket visar på potentiell sprängkraft i frågan.

Serberna i Kosovo är kluvna till den nya staten. I södra Kosovo, där merparten av serberna bor utspridda, har många valt att integreras i den nya samhällsstrukturen. Omkring en tredjedel av Kosovos serber bor i norr, där de i vissa områden utgör en majoritet, och bland dem har motståndet mot Kosovos institutioner varit starkt. Efter självständigheten upprättade de en parallell administration med kommunkontor, postkontor och skolor.

Serbien stödde till en början serberna i norra Kosovo men efter medling av EU ingick de båda länderna 2013 ett avtal om att de skulle normalisera sina inbördes relationer. Överenskommelsen innebar bland annat att Serbien accepterade Kosovos överhöghet över de serbiskdominerade områdena i norr som samtidigt garanterades självstyre på vissa områden. Belgrad uppmanade serberna att acceptera den tänkta ordningen, men avtalet har mötts av högljudda protester från både serbiska och albanska nationalister. En del praktiska framsteg har gjorts medan annat har hamnat i långbänk. Från 2018 har relationerna mellan Kosovo och Serbien försämrats på nytt trots påtryckningar från EU och USA.

Läs mer i Kosovokonflikten – fördjupning.

Texten är uppdaterad/granskad 13 februari 2024. Redaktör: Ola Westerberg

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0