Konflikt med gamla rötter

För att förstå konflikten i Nordirland måste man söka sig tillbaka i historien, till den tid då engelsmännen koloniserade Irland och vidare till på 1600-talet när de försökte kväsa lokala uppror på den nordöstra delen av ön genom att skänka mark till protestanter från Skottland och England. När kampen för ett fritt Irland inleddes mötte det starkt motstånd från protestanterna i norr som ville bevara banden med Storbritannien. Det ledde till att ön delades när den irländska fristaten bildades i början av 1920-talet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Har du redan ett konto?

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Nationalister och unionister
I Nordirland talar man idag om unionister, de är i de flesta fall protestanter som vill behålla unionen med Storbritannien, och nationalister, främst katoliker som vill ha ett enat Irland. Mer militanta grupper på den unionistiska sidan kallas ofta för lojalister, medan man på den nationalistiska sidan talar om republikaner. Unionisterna ser sig oftast som britter, medan nationalisterna betraktar sig som irländare. Men det finns en växande grupp som i första hand ser sig som nordirländare.

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0