Konflikten i Syrien
Foto: Anton Chalakov/Shutterstock

Konflikten i Syrien

Den så kallade arabiska våren 2011 förbyttes snart till politisk vinter i nästan alla de länder där spontana folkliga resningar utmanade auktoritära regimer. Syrien föll samman i ett blodigt inbördeskrig och hoppet om ett regimskifte har kommit på skam.

Nedan följer en kort summering av konflikten. För mer information se: Syrien – fördjupning.

I stor utsträckning misslyckades de folkliga resningarna i land efter land på grund av att oppositionen var väldigt splittrad. Och ingenstans har oppositionens tillkortakommanden varit tydligare än i Syrien.

De demokratiaktivister som våren 2011 startade upproret mot landets styrande familj al-Assad krävde presidentens avgång och demokratiska reformer men upproret kom snart att ”kapas” av helt andra intressen. Syrien utvecklades till en arena för regionala stormakter som krigat genom ombud på syrisk mark.

Kriget gav också spelrum för den extremistiska rörelsen Islamiska staten (IS) som kom åt att lägga under sig viktiga delar av landet. Västländerna stödde från början moderata rebellgrupper mot Assad men valde under trycket av IS växande välde i både Irak och Syrien att byta perspektiv och prioritera kampen mot IS.

Nu är IS besegrat, men de konflikter som återstår är många. FN har ända sedan inbördeskriget startade haft ett särskilt sändebud som försökt skapa fred genom förhandlingar, utan resultat. Försök att i FN:s säkerhetsråd anta resolutioner mot den syriska regimen har blockerats av Ryssland och Kina, och de fredssamtal som ägt rum har runnit ut i sanden.

På marken tog regeringssidan särskilt under 2018 kontroll över områden där det funnits rebellfästen. Kriget tog inte slut för att rebellrörelserna tvingades mot Idlib i nordväst: regimen och dess ryska allierade förflyttade sina krigsinsatser dit. Hur förhållandet mellan regimen och det kurdstyrda området i norr ska utvecklas är dessutom en öppen fråga. Däremot ökar tecknen på att stormakterna i regionen har tröttnat. Det blir allt tydligare att mäktiga grannländer anser att Assadregimen har vunnit kriget.

Välj kapitel här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0