Konflikten i Syrien
Syrien var ett av de länder som berördes av den så kallade arabiska våren 2011 där spontana folkliga resningar utmanade auktoritära regimer. Assadregimen, som styrt landet i över 50 år, slog ned protesterna med våld och ett blodigt inbördeskrig bröt ut. Hoppet om ett regimskifte såg länge omöjligt ut. Men i december 2024 kollapsade regimen och nu styrs landet av en provisorisk regering som domineras av islamistiska Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Nedan följer en kort summering av konflikten. För mer information se: Syrien – fördjupning.
I stor utsträckning misslyckades de folkliga resningarna i land efter land på grund av att oppositionen var väldigt splittrad. Och ingenstans har oppositionens tillkortakommanden varit tydligare än i Syrien.
De demokratiaktivister som våren 2011 startade upproret mot landets styrande familj al-Assad krävde president Bashar al-Assads avgång och demokratiska reformer, men upproret kom snart att ”kapas” av helt andra intressen. Syrien utvecklades till en arena för regionala stormakter som krigat genom ombud på syrisk mark.
Kriget gav också spelrum för den extremistiska rörelsen Islamiska staten (IS) som kom åt att lägga under sig viktiga delar av landet. Västländerna stödde från början moderata rebellgrupper mot Assad men valde under trycket av IS växande välde i både Irak och Syrien att byta perspektiv och prioritera kampen mot IS.
Sedan IS besegrats, kvarstod många konflikter. FN har ända sedan inbördeskriget startade haft ett särskilt sändebud som försökt skapa fred genom förhandlingar, utan resultat. Försök att i FN:s säkerhetsråd anta resolutioner mot den syriska regimen har blockerats av Ryssland och Kina, och de fredssamtal som ägt rum har runnit ut i sanden.
På marken tog regeringssidan särskilt under 2018 kontroll över områden där det funnits rebellfästen. Kriget tog inte slut för att rebellrörelserna tvingades mot Idlib i nordväst: regimen och dess ryska allierade förflyttade sina krigsinsatser dit. Hur förhållandet mellan regimen och det kurdstyrda området i norr ska utvecklas är dessutom en öppen fråga. Däremot ökade tecknen på att stormakterna i regionen tröttnade. Och det blev allt tydligare att mäktiga grannländer ansåg att Assadregimen vunnit kriget. Regimen föll emellertid samman i december 2024 och president Assad störtades av islamistledda rebeller. Sedan Assad flytt landet bildades en övergångsregering som ska sitta till mars 2025.