Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2013
-
December
-
Fängelsestraff enligt protestlagen
De första domarna faller för brott mot den nya demonstrationslagen som antogs i november. Tre ledande demokratiaktivister – Ahmed Maher, Ahmed Douma och Mohamed Adel – får tre års fängelse för att ha protesterat mot lagen. De båda förstnämnda är några av grundarna till den så kallade 6 april-rörelsen.
-
Mursis premiärminister grips
Hisham Qandil grips under ett försök att fly till Sudan.
-
Muslimska brödraskapet terrorstämplas
Regeringens deklaration ger myndigheterna utökade möjligheter att slå till mot personer som stödjer Brödraskapets verksamhet.
-
November
-
Mursi inför rätta
En första rättegång mot Muhammad Mursi och 14 medåtalade, däribland de båda ledarna Essam El-Erian och Mohammed al-Beltagi, inleds den 4 november. Anklagelserna gäller anstiftan till mord i samband med en sammandrabbning utanför presidentpalatset (se December 2012).
-
Relationer med Turkiet bryts
Regeringen utvisar Turkiets ambassadör, sedan den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan uppmanat den egyptiska ledningen att försätta Mursi på fri fot. Turkiet svarar med att utvisa Egyptens ambassadör i Ankara.
-
Lag begränsar mötesfriheten
Människorättsgrupper protesterar mot en ny lag som innebär att offentliga protestaktioner endast får förekomma om polisen informerats minst tre dagar i förväg. Enligt kritiker är lagen striktare än vad som gällde under Mubaraks styre.
-
Bloggare grips
Demokratiaktivisten Alaa Abdul Fattah är en av många som grips enligt den nya lagen inom bara några dagar. Det blir tydligt att regimen nu slår till också mot sekulära och liberala kritiker.
-
Oktober
-
Muslimska brödraskapet förbjuds
Regeringen beslutar att beslagta organisationens tillgångar och förbjuda dess omfattande sociala verksamhet.
-
Fortsatt våld
Minst 50 dödas i sammandrabbningar mellan polis och Mursianhängare i Kairo och några andra städer i samband med att 40-årsdagen av oktoberkrigets utbrott 1973 uppmärksammas (se Utrikespolitik och försvar). Över 200 medlemmar av Muslimska brödraskapet grips.
-
Sisi de facto-ledare
Anhängare till arméchefen Sisi hävdar att över 9 miljoner människor – drygt 10 procent av landets befolkning – har skrivit under ett upprop om att Sisi ska ställa upp kommande presidentval. Hans porträtt syns överallt och han hyllas i sånger och dikter.
-
September
-
Offensiv mot islamister i Sinai
Armén inleder vad som beskrivs som en omfattande offensiv mot militanta grupper. Oroligheterna i Sinai har trappats upp avsevärt sedan militären tog regeringsmakten i början av juli. Militären anklagar Mursi för att ha givit islamisterna för stort svängrum, bland annat genom att frige fängslade islamister och stoppa militära insatser i Sinai.
-
Säkerhetsstyrkor intar Kerdasa
Samhället utanför Kairo kontrollerats av beväpnade islamister sedan en dryg månad. De intog Kerdasa den 14 augusti och ska ha mördat och skändat 14 poliser, som hämnd för stormning av lägren i Kairo.
-
Augusti
-
Våldsamma protester fortsätter
Islamister fortsätter att protestera mot maktövertagandet och tiotals dödas i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. Även anhängare till den militärstödda övergångsregeringen demonstrerar.
-
Ultimatum från militären
Regeringen vädjar till demonstranterna att ”ta sitt förnuft till fånga” och bryta upp de två tältläger som uppstått i Kairo under protesterna. Mursianhängarna vägrar.
-
Omvärlden försöker medla
Intensiva försök görs av EU, USA, Qatar och Förenade arabemiraten för att få regeringen och Muslimska brödraskapet att komma överens. Efter en dryg vecka slår regeringen fast att försöken misslyckats, och ger Brödraskapet skulden.
-
Militären slår till med våld mot protestlägren i Kairo
Den 14 augusti går säkerhetsstyrkorna in i lägret vid Rabaa al-Adawiya-moskéen och det mindre vid al-Nahda-torget. Det förra tar hela dagen att utrymma. Militären använder tårgas, gummikulor och skarp ammunition mot demonstranterna, och schaktmaskiner för att riva lägret. Efter stormningen rapporterar myndigheterna om runt 630 döda. Människorättsorganisationer talar om mints 800 döda i massakern, medan Muslimska brödraskapet uppger att dödssiffran är runt 2 600.
-
Kritik mot blodigt ingripande
Attacken mot lägren fördöms av FN:s generalsekreterare, USA och EU-länder. Vicepresident Mohamed ElBaradei avgår i protest. Den förre IAEA-chefen hör till dem som anser att militären tog till övervåld för att hejda den tilltagande anarkin i landet.
-
Våldsexplosion
Våldsamma sammandrabbningar försiggår runt om i landet, mellan olika demonstranter, mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, och mellan säkerhetsstyrkor och militanta islamister.
-
Brödraskapets högsta ledare grips
Mohammed Badie som gick under jorden när Mursi avsattes grips nu i Kairo. Han anklagas för uppvigling till våld och mord på islamistmotståndare under oroligheterna i juni. Hundratals medlemmar av Brödraskapet har gripits sedan protestlägren tömdes.
-
Juli
-
Interimsregering tillträder
Den före detta finansministern Hazem al-Beblawi utses till premiärminister medan Mohamed ElBaradei blir vicepresident med ansvar för utrikespolitiken. Arméchefen Sisi blir försvarsminister och förste vice premiärminister. Muslimska brödraskapet har sagt nej till att delta i övergångsregeringen
-
Blodbad utanför Republikanska gardets högkvarter
Soldater skjuter ihjäl minst 51 Mursianhängare i Kairo. Armén hävdar att "terrorister" försökt storma högkvarteret, medan Muslimska brödraskapet beskriver dödsskjutningarna som en massaker. Över 400 människor skottskadas. FJP manar egyptierna till uppror mot den militärstödda regimen.
-
Mursianhängare protesterar
Efter fredagsbönen drabbar de samman med både säkerhetsstyrkor och meningsmotståndare. Över 30 personer rapporteras ha fått sätta livet till.
-
Militären avsätter Mursi
När militärens ultimatum löper ut meddelar arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi att författningen är upphävd och att den nye chefsdomaren i författningsdomstolen, Adli Mansour, övertar presidentens makt. Mursi grips liksom ett stort antal ledare inom Muslimska brödraskapet.
-
Militären ställer ultimatum
Mursi får 48 timmar på sig att nå en uppgörelse med oppositionen. Vad som ska hända annars är oklart. Läget är mycket spänt med fortsatta stora demonstrationer. Minst 16 personer dödas i ett anfall mot en regeringsvänlig demonstration.
-
Blandade reaktioner på kuppen
Många egyptier jublar och hyllar militären, medan islamister samlar sig för att sin tur protestera. Omvärlden är försiktig i sina uttalanden. En orsak till att kritiken mot kuppen är återhållsam är det stora folkliga stödet för militärens maktövertagande.
-
Juni
-
Nya oroligheter
Inför årsdagen av Mursis makttillträde trappas sammandrabbningarna mellan anhängare och motståndare till presidenten upp. Flera personer dödas i våldsamheter. Arméchefen varnar för att militären inte kommer att tillåta att landet hamnar i ”okontrollerbar konflikt”.
-
Jättedemonstration mot Mursi
Sammandrabbningarna mellan anhängare och motståndare till presidenten har drabbats upp och på årsdagen av hans tillträde, den 30 juni, rapporteras ett par miljoner delta i en demonstration. De kräver Mursis avgång och nyval till presidentposten.
-
Mars
-
Parlamentsvalet stoppas
En förvaltningsdomstol finner att vallagen inte hanterats på rätt sätt. Mursi säger att han accepterar beslutet. Det är nu oklart när valet kan hållas.
-
Överdomstol underkänner Mursibeslut
Domstolen ogiltigförklarar avsättningen av riksåklagaren (se November 2012) och blockerar hans beslut att tillsätta en ny riksåklagare. Men regeringen säger att det nya beslutet ska överklagas till landets högsta domstol.
-
Februari
-
Oroligheterna består
På tvåårsdagen av Mubaraks fall, den 11 februari, drabbar demonstranter samman med kravallpolis utanför presidentpalatset i Kairo.
-
Mursi utlyser val
Enligt presidenten ska val till parlamentet hållas i fyra omgångar från slutet av april.
-
Oppositionsledare beslutar bojkotta valet
Nationella räddningsfronten som bildats av tre sekulära oppositionsföreträdare (Mohamed ElBaradei, Amr Musa och Hamdin Sabbahi) anser att demokratiska förutsättningar saknas, och att vallagens utformning gynnar islamisterna.
-
Januari
-
Växande protester mot Mursi
På tvåårsdagen av upproret mot Mubarak anklagar hundratusentals demonstranter president Mursi för att ha förrått revolutionen. Uppemot 500 personer rapporteras ha skadats i sammandrabbningar med polis i tolv olika provinser. Från staden Suez rapporteras sex dödsfall.
-
Blodiga fotbollskravaller
När en domstol avkunnar dödsdomar mot 21 personer som var inblandade i fotbollsvåldet i februari 2012 drabbar supportrar från två olika klubbar samman. Ett 30-tal personer dör, och ytterligare minst tre får sätta livet till dagen därpå i samband med en massbegravning av offren. Oroligheterna, med flera dödsfall, fortsätter även på andra håll. Mursi utlyser 30 dagars undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid i tre städer vid Suezkanalen.
-
Varningar om inbördeskrig
Många trotsar utegångsförbudet och protesterna fortsätter. Oppositionen avvisar inbjudan om dialog. Den upptrappade politiska krisen och det eskalerande våldet utlöser varningar om inbördeskrig. Arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi varnar för att staten ska kollapsa.
-
Försök till politisk dialog
Storimamen vid al-Azhar-moskéen bjuder in politiska företrädare för samtal efter en vecka med mer våld än vid något annat tillfälle sedan Mursi tillträdde. Oppositionsledare, företrädare för Muslimska brödraskapet, kopter och aktivister deltar. Deltagarna skriver på ett avtal som bland annat fördömer våldet.
-