2020
Senaste händelser
-
Januari
-
Könsstympning med dödlig utgång
Föräldrarna till en flicka i 12-årsåldern grips sedan det framkommit att flickan förblött när hon genomgick en traditionell omskärelse, som innebär att könsorganet stympas. Också en läkare som ska ha utfört omskärelsen är gripen, liksom ytterligare en släkting till flickan. Några dagar senare släpps föräldrarna, och läkaren friges mot borgen. Ingreppet förbjöds i Egypten 2008 och straffen skärptes 2016, men det är fortfarande vanligt. Det förekommer både bland muslimer och bland kristna, och många tror att det är ett religiöst påbud. I det aktuella fallet, som inträffade i Asyut, var det en manlig släkting som anmälde vad som inträffat. När doktorn friges den 6 februari (samma dag som aktivister iakttar en internationell nolltoleransdag mot kvinnlig omskärelse) går Dar al-Ifta ut med ett uttalande där könsstympning förklaras vara förbjuden enligt islamisk rätt. Dar al-Ifta är en statlig inrättning som ger råd och anvisningar i spörsmål som gäller religiös lag.
-
Universitet får förbjuda ansiktsslöja
Lärare vid Kairo universitet kan förbjudas att bära niqab, ett plagg med ansiktsslöja. 80 forskare vid universitetet som vill bära sådan slöja överklagade ett förbud som infördes 2016, men Egyptens högsta förvaltningsdomstol avvisar nu deras klagomål. Som motiv för förbudet har man bland annat anfört att niqab försämrar kommunikationen mellan studenter och lärare.
-
Årsdag utan protester
Nio år har gått sedan den folkliga revolutionen som störtade president Mubarak. Uppmaningar till nya protester mot dagens militärdominerade styre får litet gehör. Mohamed Ali, affärsman och regimkritiker i exil, meddelar att han ger upp politiken (se 9 december 2019). Han har förgäves via sociala medier försökt få egyptier att demonstrera i samband med årsdagen.
-
Snart tre år med undantagslagar
Undantagstillståndet kommer att förlängas med tre månader, räknat från den 27 januari, meddelar regeringen. Det betyder att Egypten snart kommer upp i tre år med undantagslagar. De infördes i april 2014 efter dubbla bombdåd mot två koptiska kyrkor som krävde mer än 40 liv. Med undangstillstånd kan yttrande- och mötesfrihet begränsas och polisen har långtgående befogenheter att gripa människor och hålla dem fängslade. I praktiken råder också demonstrationsförbud sedan 2013. Förhållandena liknar därmed dem som rådde under förre diktatorn Hosni Mubarak, som drevs bort från makten 2011 efter att ha styrt med undantagslagar i årtionden.
-
Medling i konflikt om dammbygge
Egypten, Etiopien och Sudan rapporteras ha nått en principöverenskommelse i en konflikt som handlar om att etiopierna är i färd med att bygga en jättedamm i Blå Nilen, en av de största bifloderna till Nilen. Etiopien har stort behov av elkraft, men Egypten och Sudan, som båda ligger nedströms, anser att flodsystemet tappas på vatten på deras bekostnad. Vattenkraftverket ska bli det största i Afrika. Enligt överenskommelsen, som uppnåtts genom medling av USA och Världsbanken, ska dammen få fyllas med vatten stegvis, medan regnperiod råder. Oenighet om detaljerna gör att medlingen fortsätter.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.