Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • Fulla diplomatiska relationer återupprättas med Somalia

      Etiopien och Somalia återupprättar fulla diplomatiska relationer efter det att premiärminister Ahmed Abiy samtalat med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud i Addis Abeba. Relationerna bröt nära nog samman ett år tidigare då Etiopien ingick ett kontroversiellt samarbetsavtal med den somaliska utbrytarstaten Somaliland (se Januari 2024). I april samma år utvisade Somalia den etiopiska ambassadören. Efter turkisk medling enades de två länderna i december om att lösa konflikten genom fredligt samarbete.

  • 2024

    • December

    • Etiopien och Somalia enas om ”fredligt samarbete”

      Vid ett möte i den turkiska huvudstaden Ankara enas Etiopien och Somalia, under medling av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, om att lösa det senaste årets djupa konflikt om Etiopiens hamnavtal med Somaliland (se Januari 2024) genom fredligt samarbete. Exakt vad det nya avtalet innebär är inte klart, men parterna ska inleda ”tekniska samtal” med start senast i februari 2025. Utgångspunkten är att Etiopien ska få tillgång till kusten samtidigt som Somalias suveränitet ska respekteras. Hamnavtalet med Somaliland sågs av Somalia som en allvarlig kränkning då Etiopien antogs vara redo att erkänna den somaliska utbrytarstaten Somaliland. Med vid mötet i Ankara är premiärminister Abiy Ahmed, Somalias president Hassan Sheikh Mohamud och den turkiske presidenten. Målsättningen är att förhandlingarna ska vara klara inom fyra månader.

    • November

    • ”Tusentals sätts i interneringsläger i Amhara”

      Den etiopiska armén har godtyckligt satt tusentals civila i tillfälliga interneringsläger i Amhara, där Fanomilisen utkämpar ett väpnat uppror mot den federala Abiy-regeringen, rapporterar Amnesty International. I lägren pågår enligt ögonvittnen ”rehabiliteringsträning”. I september 2024 placerade armén ut styrkor runt om i Amhara. Enligt Amnesty International används lägren som ett politiskt verktyg för att tysta fredlig opposition, ofta i skydd av undantagslagar, rapporterar människorättsorganisationen.

    • Oktober

    • Somalia utvisar etiopisk diplomat

      Somalia utvisar en högt uppsatt etiopisk diplomat vid Etiopiens ambassad i Mogadishu och ger honom 72 timmar att lämna landet. Den somaliska regeringen säger att diplomaten har ”engagerat sig i aktiviteter som inte är i linje med hans diplomatiska roll”. I april utvisades Etiopiens ambassadör i Somalia, och Somalia har kallat hem sin egen ambassadör från Etiopien. Det bottenfrysta diplomatiska läget mellan de två länderna har sitt ursprung i Etiopiens avtal med den somaliska utbrytarstaten Somaliland från januari 2024 i vilket den etiopiska regeringen säger sig vara villigt att erkänna Somaliland som en självständig stat.

    • Utrikesministern blir ny president

      Diplomaten Taye Atske Selassie, som varit utrikesminister sedan i februari 2024, väljs av parlamentet till ny president på förslag av premiärminister Abiy Ahmed. Bytet på posten sker sedan Sahle-Work Zewde, som varit president sedan 2018, hamnat i konflikt med Abiy Ahmed om hur konflikterna i Tigray, Oromia och Amhara bör lösas. Sahle-Work Zewde blev Etiopiens första kvinnliga president när hon valdes av Abiy Ahmed till ämbetet. Hon har suttit en av två möjliga sexårsperioder, och varken hon eller Abiy Ahmed ville att hon skulle sitta en period till. Presidenten är statschef och har i huvudsak representativa uppgifter. Den verkställande makten ligger hos premiärministern och hans regering.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0