2018
Senaste händelser
-
Januari
-
Hundratals fångar släpps
Oppositionspolitikern Merera Gudina släpps fri från fängelset sedan myndigheterna lagt ned åtalet mot honom och över 500 andra fångar. Frisläppandet är första steget av den amnesti för fängslade politiker som premiärminister Hailemariam Desalegn utlovade i början av januari. Enligt Hailemariam är syftet att "förbättra den nationella sammanhållningen och vidga den demokratiska plattformen".
-
Februari
-
Regeringschefen avgår – undantagstillstånd införs
Premiärminister Hailemariam Desalegn meddelar att han avgår. Han säger att han arbetat hårt för att lösa Etiopiens problem och att han ser sin avgång som en del av lösningen. Hailemariam Desalegn meddelar att han kommer att stanna på sin post tills en efterträdare är utsedd. Några timmar efter Hailemariam Desalegns besked utlyser myndigheterna ett sex månader långt undantagstillstånd för att förhindra "kaos". En ny regeringschef väntas bli utsedd när den regerande koalitionen EPRDF håller kongress i mars.
-
Demonstranter kräver att fångar friges
Oromofolket inleder en tre dagar lång strejk för att sätta tryck på myndigheterna att verkligen släppa de oppositionspolitiker som benådats några dagar tidigare. Stenkastande demonstranter blockerar tillfartsvägarna till huvudstaden. Strejken avblåses efter en dag då fångarna friges.
-
Hundratals regimkritiker benådas
Riksåklagaren benådar över 700 fångar, bland dem bloggaren Eskinder Nega och politikern Andualem Aragie, som är vice ordförande för oppositionspartiet Enighet för demokrati och rättvisa (UDJ). Fyra dagar senare, den 12 februari, frias Beleka Gerba, en annan framträdande oppositionspolitiker. Gerba är generalsekreterare för Oromos federalistkongress (OFC). Han dömdes 2012 till åtta års fängelse, anklagad för samröre med rebellgruppen Oromos befrielsefront (OLF). Nega och Aragie var dömda till 18 års fängelse respektive livstid för samröre med en annan förbjuden rörelse, Ginbot 7. Alla tre släpps från fängelset i mitten av månaden.
-
"Runt en miljon på flykt undan strider"
FN:s organ för migration, IOM, uppger att runt en miljon människor har tvingats på flykt undan de strider som med jämna mellanrum blossar upp mellan oromo- och somalifolken i östra delen av landet. Konflikten gäller rätten till mark längs gränsen mellan delstaterna Oromia och Somali.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.