Sydafrika
Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika har omkring 60 miljoner invånare och är Afrikas tredje största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen har växt men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten mycket hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Januari
-
Tiotals döda illegala arbetare lyfts upp ur gruvschakt
Knappt 80 illegala gruvarbetare som dött i en övergiven guldgruva i Stillfontein, sydväst om Johannesburg lyfts upp till marknivå. Under flera månader har det pågått en aktion för att försöka tömma gruvan på folk som befinner sig i schaktet för att utvinna guld. För att tvinga upp gruvarbetarna har polisen försökt svälta ut dem, en metod som förkastats som olaglig vid en domstolsprövning (se även Kalendarium 5 november 2024). Sydafrika har under lång tid försökt komma till rätta med problemet att människor utan tillstånd tar sig ner i nedlagda gruvor för att utvinna metaller och mineral. Aktionen inleddes förra året och sedan dess har över 1 500 män lämnat gruvan. De flesta kommer från Sydafrikas grannländer och riskerar åtal för olaglig mineralutvinning, bland annat.
-
2024
-
December
-
Justitieministern fråntas sin post efter korruptionsanklagelser
President Cyril Ramaphosa gör en ommöblering i regeringen och omplacera justitieminister Thembi Simelane som bostadsminister. Den tidigare bostadsministern, Mmamoloko Kubayi, tar över som justitieminister. Simelane som tillhör det största regeringspartiet ANC, samma parti som presidenten, har anklagats för minst två fall av massiv korruption. Att Simelane inte sparkas ur regeringen har kritiserats som ”kortsiktigt och respektlöst mot Sydafrika”, av DA, den sydafrikanska samlingsregeringens näststörsta parti.
-
Sydafrika G20 ordförande för första gången
För första gången tar Sydafrika över ordförandeskapet för G20. I ett tal lovar president Cyril Ramaphosa att föra upp den afrikanska kontinentens intressen och utvecklingsfrågor på agendan. Sydafrika är det enda afrikanska land som är med i G20. Ramaphosa har satt klimatfinansiering och frågan om den ohållbara lånebördan för utvecklingsländer på sin prioriteringslista under Sydafrikas ordförandeskap.
November
Hundratals illegala gruvarbetare grips
Sydafrikansk polis griper drygt 800 människor som illegalt brutit guld i nedlagda gruvschakt. Under de följande veckorna tar sig fler och fler upp ur gruvgångarna. Att personer ockuperar nedlagda gruvor i ett försök att utvinna mineral och ädla metaller, är ett utbrett problem som ofta har kopplingar till organiserad brottslighet. Polisen har konfiskerat flera miljoner i samband med räder mot verksamheten och över 13 000 illegala gruvarbetare har gripits sedan december i fjol. Många av de gripna kommer från Sydafrikas grannländer. Arbetsförhållandena i de övergivna gruvorna är mycket svåra och farliga. Polisen försöker tvinga upp människor ur gruvschakten genom att stoppa förseändelser av mat och vatten. I mitten av november slog en domstol fast att polisens blockad är olaglig och nödhjälp kunde firas ned till gruvarbetarna. Då hade över 1 000 gruvarbetare gripits. Under den evakuering av gruvan som följde, firades även sex döda gruvarbetare upp.
Oktober
Miljöorganisationer utmanar regeringen
En domstol i Pretoria inleder förhör i ett historiskt miljömål. Flera miljöorganisationer, som främst leds av unga sydafrikaner, bestrider regeringens satsningar på kolkraft. Organisationerna anser att kolkraft strider mot flera grundlagsskyddade rättigheter, bland annat rätten till en hälsosam livsmiljö. Regeringen å sin sida hävdar att den nya generationens kolkraft är betydligt renare än de gamla kolkraftverken i landet.