Sydafrika
Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika har omkring 60 miljoner invånare och är Afrikas tredje största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen har växt men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten mycket hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Hundratals illegala gruvarbetare grips
Sydafrikansk polis griper drygt 800 människor som illegalt brutit guld i nedlagda gruvschakt. Under de följande veckorna tar sig fler och fler upp ur gruvgångarna. Att personer ockuperar nedlagda gruvor i ett försök att utvinna mineral och ädla metaller, är ett utbrett problem som ofta har kopplingar till organiserad brottslighet. Polisen har konfiskerat flera miljoner i samband med räder mot verksamheten och över 13 000 illegala gruvarbetare har gripits sedan december i fjol. Många av de gripna kommer från Sydafrikas grannländer. Arbetsförhållandena i de övergivna gruvorna är mycket svåra och farliga. Polisen försöker tvinga upp människor ur gruvschakten genom att stoppa förseändelser av mat och vatten. I mitten av november slog en domstol fast att polisens blockad är olaglig och nödhjälp kunde firas ned till gruvarbetarna. Då hade över 1 000 gruvarbetare gripits.
-
-
Oktober
-
Miljöorganisationer utmanar regeringen
En domstol i Pretoria inleder förhör i ett historiskt miljömål. Flera miljöorganisationer, som främst leds av unga sydafrikaner, bestrider regeringens satsningar på kolkraft. Organisationerna anser att kolkraft strider mot flera grundlagsskyddade rättigheter, bland annat rätten till en hälsosam livsmiljö. Regeringen å sin sida hävdar att den nya generationens kolkraft är betydligt renare än de gamla kolkraftverken i landet.
-
Inget åtal mot president Ramaphosa
Allmänna åklagar beslutar att inte åtala president Cyril Ramaphosa i den penningskandal som briserade 2022 (se 30 juni 2023 och 9 juni 2022). När affären seglade upp tillsattes utredning som så småningom friade Ramaphosa. Parallellt fortsatte dock en polisutredning att arbeta med fallet. Orsaken till åklagarens beslut är att det inte finns tillräckligt med bevis som pekar på att Ramaphosa skulle kunna fällas för någon brottslig handling.
-
September
-
Masskjutning i Östra Kapprovinsen
Arton personer dödas i en masskjutning i byn Lusikisiki i provinsen Östra Kap. Motivet till brottet är okänt. De döda befann sig på platsen för att delta i en familjesammankomst när de attackerades av en eller flera beväpnade personer. Närapå samtliga dödsoffer är kvinnor och bland dem finns även barn. Antalet mord i landet per 100 000 invånare är bland de högsta i världen men masskjutningar är ovanliga. En dryg vecka senare grips tre personer misstänkta för dådet.
-
Augusti
-
Arbetslösheten fortsätter att stiga
Nya arbetslöshetssiffror visar att antalet jobbsökande stiger. Efter att ha sjunkit något sedan de rekordhöga siffrorna under coronapandemin, klättrar nu arbetslösheten i landet uppåt igen och landar på 33,5 procent, generellt. Jämfört med samma period 2023 är det en ökning med 0,9 procentenheter. Arbetslösheten bland unga är högre. Siffrorna visar endast de som fortsatt letar efter ett arbete, lägger man till de sydafrikaner som har gett upp hoppet om ett jobb landar siffran på 42,6 procent. Arbetstillfällen har främst försvunnit inom finanssektorn och i byggbranschen. Även gruvnäringen har gått miste om arbetstillfällen. Samtidigt har antalet sydafrikaner som arbetar i den informella ekonomin har ökat.