2014
Senaste händelser
-
Januari
-
Valrörelser slås ihop
De två oppositionspartierna Demokratiska Alliansen och Agang slår ihop sina valrörelser och lanserar Agang partiledare Mamphela Ramphele som kandidat till presidentposten. Samarbetet spricker efter bara några veckor.
-
Strejk inom platinaindustrin
Platinaindustrin lamslås när 70 000 medlemar i gruvfacket Amsu går ut i strejk. Arbetarna kräver ingångslöner på 12 500 rand i månaden, vilket motsvarar ungefär 8 100 kronor. Sydafrika är världens största producent av platina och platina står för 17 procent av landets totala export.
-
Krafttag mot korruption
ANC lanserar ett valmanifest där man utlovar krafttag mot korruptionen. Bland annat ska offentliga tjänstemän inte få göra affärer med staten. Partiet lovar också att skapa sex miljoner nya jobb fram till 2019 genom offentliga investeringar. För att skapa tillväxt vill ANC följa den utvecklingsplan fram till 2030 (National Development Plan) som tidigare har lanserats. Planen kritiseras för att i stor utsträckning likna en tidigare utvecklingsplan från 1996, (Gear), som enligt oppositonen har bidragit till att bibehålla stora ekonomiska klyftor i landet.
-
Mars
-
President Zuma ombeds betala tillbaka pengar
En rapport från den oberoende instans som granskar statens affärer (Public Protector) slår fast att president Zuma gjort personlig vinning när hans privatbostad i Nkandla renoverats. Ombyggnaden som kallats en "säkerhetsuppdatering" har kostat 24 miljoner amerikanska dollar och omfattar bland annat anläggandet av en amfiteater och en swimmingpool. Chefen för instansen, Thuli Madonsela, säger i rapporten att Zuma bör betala tillbaka pengarna för de delar av renoveringen som uppenbarligen inte är kopplad till säkerheten. Affären tär mer på Zumas popularitet än tidigare skandaler och många propagerar för att Zuma ska lämna presidentposten till förmån för sin ställföreträdare, Cyril Ramaphosa.
-
Maj
-
Strejk leder till omfattande förlust
Streken i landets platinagruvor, som omfattar 70 000 arbetare, beräknas nu ha kostat företagen omkring 10 miljarder kronor. Till följd av strejken skriver IMF ned sin tillväxtprognos för 2014 från 2,8 till 2,3 procent.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.