2022

Senaste händelser

  • Januari

  • Parlamentet eldhärjas

    Parlamentsbyggnaden i Kapstaden brinner ned i vad som antas var en anlagd brand. En man som brutit sig in byggnaden grips. 

  • Juni

  • Plundring av statliga tillgångar under Zuma fastställs

    Efter fyra års arbete leverar Zondo-kommissionen sin slutrapport som slår fast att staten plundrats på miljarder dollar under Jacob Zumas tid som president. I rapporten anklagas Jacob Zuma för att ha varit en ”viktig spelare” när den indiska finansfamiljen Gupta tillskansade sig tillgångar från statliga företag. Enligt kommissionen gjorde Jacob Zuma allt som familjen Gupta önskade och hans son, som var anställd hos Guptas, sägs ha haft en nyckelroll som mellanhand mellan bröderna Gupta och regeringen. Även andra ANC-ledare, även tidigare och nuvarande ministrar, har enligt rapporten deltagit i eller uppmuntrat till plundring av statens tillgångar. Även den nuvarande president Cyril Ramaphosa kritiseras. Utredarna anmärker på att han gett oklara svar vid utfrågningar och att han, som på den tiden var Jacob Zumas vicepresident, kunde ha agerat mer kraftfullt när det gällde kända fall av oegentligheter. Kommissionen rekommenderar fortsatt utredning av Zumas och ett antal av hans allierades agerande vilket kan leda till åtal för korruption, bedrägerier och penningtvätt. Kommissionen föreslår vidare att lagen ändras så att presidenten i fortsättningen väljs direkt av folket.

  • President Ramaphosa anklagad för penningtvätt

    President Ramaphosa avsätter Busisiwe Mkhwebane som är landets Public Protector, dvs hon leder den oberoende instans ska se till att staten sköter sina åtaganden. Mkhwebane tillhör den falang inom regeringspartiet ANC som stödjer expresident Jacob Zuma, och har tidigare anklagat Ramaphosa för oegentligheter (se 12 augusti 2019). Mkhwebane avskedas dagen efter det att hon öppnat en utredning med anledning av att Ramaphosas rivaler anklagat presidenten för penningtvätt. Anklagelserna grundas på en polisanmälan som gjorts av landets förre spionchef, Arthur Fraser, och som gör gällande att Ramaphosa ska försökt dölja ett inbrott i gård som tillhör honom. Vid inbrottet som ägde rum 2020 ska tjuvarna ha kommit över motsvarande 4 miljoner dollar i kontanter som låg instoppade i möbler. Enligt polisanmälan ska Ramaphosa ha låtit bli att anmäla händelsen för polisen och i stället ska hans säkerhetsvakter ha kidnappat inbrottstjuvarna och mutat dem för att få dem att hålla tyst. Både oppositionen och medlemmar av regerande ANC kräver att Ramaphosa avgår. Själv avvisar Ramaphosa anklagelserna om kidnappning och mutor. Enligt Ramaphosa kom pengarna från försäljning av djur från hans gård.

  • September

  • Domstol återinsätter sparkad ombudsman

    Högsta domstolen i Västra Kap-provinsen upphäver president Cyril Ramaphosas beslut att avsätta Busisiwe Mkhwebane som är landets Public Protector, dvs hon leder den oberoende instans ska se till att staten sköter sina åtaganden. President Ramaphosa avskedade Mkhwebane dagen efter att hon öppnat en utredning för att granska anklagelser om att president Ramaphosa skulle ägna sig åt penningtvätt (se 9 juni). Domstolen menar att Ramaphosas brådska att säga upp Mkhwebane indikerar att han gjorde det för att hämnas och att beslutet sålunda var olagligt. Innan Busisiwe Mkhwebane kan återvända till sitt jobb måste beslutet bekräftas av författningsdomstolen, ett steg som skulle visa sig dra ut på tiden. Medan Busisiwe Mkhwebane är borta vikarierar Kholeka Gcaleka som Public Protector.

  • November

  • Besvärande rapport för president Ramaphosa

    En parlamentarisk panel som utrett härvan kring mörkläggningen av ett inbrott på president Cyril Ramaphosas gård (se 9 juni) meddelar i en rapport att det kan vara så att Ramaphosa gjort sig skyldig till brott mot landets grundlag. Enligt utredarna är Ramaphosas förklaringar till varför han hade en massa pengar gömda på gården otillräckliga. Några dagar efter det att panelen lämnat sin utsaga ber Ramaphosa författningsdomstolen att ogiltigförklara rapporten.       

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0