2025

Senaste händelser

  • Januari

  • Presidenten skriver under kontroversiell exproprieringslag

    Cyril Ramaphosa skriver under en lag som gör det möjligt för staten att i vissa fall expropriera mark utan kompensation till ägaren. Lagen kopplas till landets jordreform, som varit en het politisk fråga ända sedan övergången till demokrati 1994. Sydafrika är ett av världens mest ojämlika länder, vilket är en del av det politiska arv som årtionden av rassegregation lämnade efter sig. Under dessa år fick svarta medborgare inte äga mark och miljoner tvångsförflyttades från sina hem. Markfördelningen mellan den vita minoriteten och den svarta majoriteten är fortsatt snedvriden. Vita nationalistiska grupper i landet kritiserar den nya lagen kraftfullt. De får stöd av USA:s president Donald Trump som går till verbal attack mot Sydafrika och fryser allt bistånd, som mestadels går till landets hiv-program.

  • Tiotals döda illegala arbetare lyfts upp ur gruvschakt

    Närmare 80 illegala gruvarbetare som dött i en övergiven guldgruva i Stillfontein, sydväst om Johannesburg lyfts upp till marknivå. Under flera månader har det pågått en aktion för att försöka tömma gruvan på folk som befinner sig i schaktet för att utvinna guld. För att tvinga upp gruvarbetarna har polisen försökt svälta ut dem, en metod som förkastats som olaglig vid en domstolsprövning (se även Kalendarium 5 november 2024). Sydafrika har under lång tid försökt komma till rätta med problemet att människor utan tillstånd tar sig ner i nedlagda gruvor för att utvinna metaller och mineral. Aktionen inleddes förra året och sedan dess har över 1 500 män lämnat gruvan. De flesta kommer från Sydafrikas grannländer och riskerar åtal för olaglig mineralutvinning, bland annat.

  • Februari

  • Hiv-vård och vaccin hotas när USAID stänger

    Den amerikanska biståndsorganisationen USAID avbryter finansieringen till Sydafrika. Tusentals kliniker uppmanas därmed att avbryta alla aktiviteter som drivs med amerikanska biståndsmedel. Anledning uppges vara att arbetet inte ligger i linje med ”den amerikanska regeringens intressen”. USAID finansierar via sitt hiv-program Pepfar cirka 17 procent av Sydafrikas vård av hiv-smittade och miljoner sydafrikaner kan komma att bli av med sin bromsmedicin. Antalet nya hiv-smittade riskerar att stiga med uppemot en halv miljon. Lika många riskerar att dö. USA flaggar för att vissa livsuppehållande program ska få fortsatt finansiering, men osäkerheten om vad som gäller är stor och tusentals klinker har stängt. Finansieringsavbrottet innebär också att tester för att utveckla ett hiv-vaccin avbryts.

  • Störningar i elproduktionen

    Sydafrikas skandaltyngda elbolag Eskom tvingas än en gång att införa roterande elavbrott för att klara elförsörjningen. Mellan april 2024 och februari 2025, lyckades Eskom leverera ström utan avbrott men tekniska problem tvingar kraftbolaget att åter börja ransonera elen. De senaste störningarna, som kan vara upp till åtta timmar om dagen, väntas pågå flera dagar. Elransoneringen, som kallas load shedding, har plågat Sydafrika under många år och orsakas av en kombination av dåligt underhåll, korruption och misskötsel. De ständiga elavbrotten får negativa konsekvenser för landets utveckling och ekonomiska tillväxt. Det gör det också svårare för Sydafrika att locka till sig internationella investerare.

  • G20-möte utan USA:s utrikesminister

    Den amerikanske utrikesministern Marco Rubio deltar inte vid G20:s utrikesministermöte i Sydafrika, i stället representeras landet av tillförordnad ambassadör Dana Brown. Relationen mellan USA och Sydafrika har kraftigt försämrats på mycket kort tid. Den 7 februari stoppade USA:s president Donald Trump allt bistånd till Sydafrika, något som i första hand kommer att drabba miljoner hiv-smittade vars medicin finansieras av amerikanskt bistånd. Trump påstår att vita sydafrikaner diskrimineras och att deras egendomar har tvångsinlöst. Den sneda jordfördelningen i landet, där den vita minoriteten äger närmare tre fjärdedelar av all jordbruksmark, är en kvarleva från apartheidtiden. Sydafrikas pågående jordreformen har inte lyckats justera snedfördelningen och en ny lag som i undantagsfall tillåter expropriering av mark utan ersättning har eldat på Trumps uttalanden. Techmiljardären Elon Musk, som är Trumps nära medarbetare, växte upp i Sydafrika och misstänks ligga bakom den amerikanske presidentens Sydafrikapolitik. Sydafrika, som är det enda afrikanska land som är medlem i G20, har valt ”solidaritet, jämlikhet och hållbarhet” som tema för sitt ordförandeskap. Marco Rubio har deklarerat att han inte deltar vid G20-mötet eftersom han anser att Sydafrika för en ”anti-amerikansk” politik. När G20-mötet inleds understryker Sydafrikas president Cyril Ramaphosa vikten av samarbete i en värld där geopolitiska spänningar och intolerans ökar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0