Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juli

    • Afghanska flyktingar får stanna i Pakistan

      Afghanistans grannland Pakistan, meddelar att omkring 1,45 miljoner afghanska flyktingar vars uppehållstillstånd löpte ut 30 juni, får respit och kan stanna i Pakistan ytterligare ett år. Beskedet kommer efter att FN:s högkommissarie för flyktingar besökt Pakistan och vädjat till dess regering att förlänga flyktingarnas ID-handlingar. Pakistans regering står dock fast vid att alla migranter som saknar giltiga handlingar kommer att behöva återvända hem. Över 600 000 afghaner har tvingats lämna Pakistan sedan hösten 2023, då den pakistanska regeringen gav order om att papperslösa migranter måste lämna landet – eller ställas inför rätta. Människorättsorganisationer har varnat för att hemvändarna riskerar trakasserier och förföljelser från talibanregimen i Afghanistan.

    • Juni

    • Talibandelegation till Doha

      För första gången deltar representanter från talibanstyret i de FN-ledda multilaterala samtalen i Doha, Qatar. På dagordningen står diskussioner om bättre samordning av den internationella insatsen i Afghanistan, landets svåra ekonomiska situation och narkotikabekämpning. Det är tredje gången som det internationella samfundet samlas i Doha men talibanerna har inte deltagit i de tidigare diskussionerna. Vid det första samtalet var de inte inbjudna, andra gången bojkottade de mötet. Talibanernas krav på att inga andra afghanska representanter deltar, har denna gång tillmötesgåtts. Beslutet kritiseras av människorättsorganisationer och kvinnorättsgrupper som anser att den här typen av eftergifter riskerar att ge legitimitet till regimens systematiska förtryck av kvinnor.

    • Sällsynt ambassadörsutnämning till Afghanistan

      Som ett av få länder utnämner Nicaragua en ambassadör till Afghanistan. Utnämningen innebär inte att Nicaragua erkänner den afghanska regimen och ambassadören kommer att arbeta från sin diplomatiska beskickning i Kina. Sedan talibanerna tog över makten 2021 har endast ett fåtal länder utnämnt ambassadörer till Afghanistan och inget land har erkänt talibanerna som Afghanistans rättmätiga ledare.

    • Offentligt spöstraff för tiotals personer

      Drygt 60 personer, inklusive 14 kvinnor, tilldelas spöstraff inför publik på en sportarena i den nordliga provinsen Saripul. Brottsrubriceringarna lyder stöld, omoraliska sexuella förhållanden och homosexuella handlingar. De straffade får mellan 15 och 39 rapp innan de förs tillbaka till fängelset för att avsluta sin strafftid. Sedan talibanernas maktövertag i augusti 2021 har offentlig kroppsbestraffning och publika avrättningar återinförts.

    • Maj

    • Protester mot talibanstyret

      Flera människor dödas när de protesterar mot att myndigheterna beordrat dem att lämna sina hus mellan staden Jalalabad och gränsen till Pakistan. Talibanledningen hävdar att marken tillhör regeringen och att man där planerar att bygga ett nytt tullhus. Demonstranterna hävdar att de äger marken och vägrar att lyda ordern om att flytta. Några dagar tidigare drabbar bönder i nordöstra Afghanistan samman med landets anti-narkotikaenhet som försöker förstöra odlarnas opiumskörd. I sammandrabbningen dödas en person. Även om många fattiga lantbrukare har varit beroende av inkomsten från opiumskördarna har talibanerna på det stora hela framgångsrikt drivit igenom ett förbud mot odlingarna. Några dagar senare uppstår en liknande konflikt i närliggande byar. Totalt rapporteras en handfull personer ha dödats i våldet. Protester mot talibanerna förkommer, men rapporteras sällan då regimen i princip kontrollerar informationsflödet helt.  

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0