Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • December

    • Hundra vallmoodlare gripna

      Drygt hundra vallmoodlare grips i nordöstra Afghanistan. Invånarna i området har tidigare protesterat mot regimens förbud mot vallmoodling (se 9 maj 2024). Förbudet infördes 2022 och har slagit hårt mot många av landets lantbrukare eftersom ersättningsgrödorna inte ger lika hög inkomst.

    • November

    • Delegation från Afghanistan deltar vid COP29

      För första gången sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021, har en delegation från landets talibanrörelse blivit inbjuden till FN:s klimattoppmöte som i år går under benämningen COP29. Afghanistan är ett av världens mest sårbara länder när det kommer till effekterna av klimatförändringar och den globala uppvärmningen. Afghanistan, som inte erkänts av världssamfundet, deltar som observatör och får inte vara med i själva klimatförhandlingarna. Talibanledningen anser att klimatförändringar och dess effekter inte ska ses som en politisk, utan en humanitär, fråga.

    • Oktober

    • Afghanska kvinnor har rätt till asyl i EU

      EU-domstolen beslutar att afghanska kvinnor har rätt att få asyl i EU på grund av talibanregimens inskränkning av deras rättigheter. Utslaget kom efter att två afghanska kvinnor överklagat Österrikes beslut att vägra dem flyktingstatus. Domstolen anser att den diskriminering som regimen utsätter kvinnor för kan likställas med förföljelse, vilket ger rätt till flyktingstatus. Sverige, Finland och Danmark ger redan flyktingstatus till afghanska kvinnor som söker asyl.

    • September

    • Ökad internationell press på talibanstyret

      Australien, Kanada, Nederländerna och Tyskland inleder gemensamt en process mot talibanstyret som kan sluta med att Afghanistans de facto-ledare kommer att ställas till svars inför Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Anledningen är enligt den australiensiska utrikesministern Penny Wong ”talibanernas förakt för mänskliga rättigheter och kvinnors grundläggande friheter”. De fyra länderna menar att talibanernas politik strider mot FN:s Kvinnokonvention, som Afghanistan har skrivit under, och kvräver därför att landet kommer till förhandlingsbordet. Om ingen lösning träffas kan ärendet tas upp av ICJ.

    • Augusti

    • Talibanerna tillsätter regimens andra ambassadör

      Talibanledningen sänder en ambassadör till Förenade arabemiraten. Sedan  maktövertagandet i augusti 2021 har Afghanistan endast sänt ut en ambassadör tidigare, den gången till Peking i Kina. Förenade arabemiratens band till landet har stärkts på senare tid och landet säger sig vilja bygga broar mellan Afghnistan och övriga världen. Inget land erkänner talibanerna som Afghanistans legitima regering, men en del länder har en beskickning på plats i Kabul. Två månader senare, i mitten av oktober, tar även Uzbekistan emot en amassadör som utnämnts av talibanledningen.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0