Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • USA:s frysta bistånd påverkar hjälpen i Afghanistan

      Omkring 30 icke-statliga organisationer i Afghanistan uppges ha ställt in sin verksamhet efter att USA:s president Donald Trump beordrat biståndsorganisationen USAID att frysa allt arbete i 90 dagar. Flera samhällssektorer, bland annat vården, i Afghanistan är beroende av internationell nödhjälp. Efter starka protester från biståndsvärlden har den amerikanske utrikesministern, Marco Rubio, gjort vissa undantag för humanitär mathjälp och mediciner. President Trump har även stängt möjligheterna för afghanska flyktingar att resa till USA, vilket påverkar hundratals afghaner som flytt talibanregimen och registrerats hos den amerikanska immigrationsmyndigheten.

    • Stärkta förbindelser med Iran

      Den iranske utrikesministern Abbas Araghchi besöker Kabul och träffar Afghanistans utrikesminister Amir Khan Muttaqi och premiärminister Hassan Akhund. Det officiella besöket är det första på så här hög nivå sedan talibanerna tog makten 2021. Diskussionerna rör bland annat gemensamma vattentillgångar och migration, två känsliga och viktiga frågor för grannrelationen. Iran är ett av få länder som har vidmakthållit diplomatiska förbindelser med talibanregimen, även om landet inte officiellt erkänt regeringen.

  • 2024

    • December

    • Tiotals döda i flygangrepp

      Närmare 50 människor dödas i ett pakistanskt flygangrepp i distriktet Barmal som ligger i provinsen Paktika nära gränsen till Pakistan. Enligt talibanernas talesperson är offren civila, främst kvinnor och barn. Det är den senaste i en rad våldshandlingar mellan Afghanistan och Pakistan som tagit fart sedan talibanerna återtog makten i augusti 2021. Anfallet den här gången kom efter att en pakistansk gränspostering attackerats av pakistanska talibaner (TTP), som står nära talibanledningen i Afghanistan. Pakistan anklagar talibanerna för att ge en fristad åt TTP, något som regimen i Afghanistan förnekar. Några dagar efter flygangreppet dödas en pakistansk soldat i ännu en gränsstrid.

    • Hundra vallmoodlare gripna

      Drygt hundra vallmoodlare grips i nordöstra Afghanistan. Invånarna i området har tidigare protesterat mot regimens förbud mot vallmoodling (se 9 maj 2024). Förbudet infördes 2022 och har slagit hårt mot många av landets lantbrukare eftersom ersättningsgrödorna inte ger lika hög inkomst.

    • November

    • Delegation från Afghanistan deltar vid COP29

      För första gången sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021, har en delegation från landets talibanrörelse blivit inbjuden till FN:s klimattoppmöte som i år går under benämningen COP29. Afghanistan är ett av världens mest sårbara länder när det kommer till effekterna av klimatförändringar och den globala uppvärmningen. Afghanistan, som inte erkänts av världssamfundet, deltar som observatör och får inte vara med i själva klimatförhandlingarna. Talibanledningen anser att klimatförändringar och dess effekter inte ska ses som en politisk, utan en humanitär, fråga.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0