Afghanistan
Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
December
-
Tiotals döda i flygangrepp
Närmare 50 människor dödas i ett pakistanskt flygangrepp i distriktet Barmal som ligger i provinsen Paktika nära gränsen till Pakistan. Enligt talibanernas talesperson är offren civila, främst kvinnor och barn. Det är den senaste i en rad våldshandlingar mellan Afghanistan och Pakistan som tagit fart sedan talibanerna återtog makten i augusti 2021. Anfallet den här gången kom efter att en pakistansk gränspostering attackerats av pakistanska talibaner (TTP), som står nära talibanledningen i Afghanistan. Pakistan anklagar talibanerna för att ge en fristad åt TTP, något som regimen i Afghanistan förnekar. Några dagar efter flygangreppet dödas en pakistansk soldat i ännu en gränsstrid.
-
Hundra vallmoodlare gripna
Drygt hundra vallmoodlare grips i nordöstra Afghanistan. Invånarna i området har tidigare protesterat mot regimens förbud mot vallmoodling (se 9 maj 2024). Förbudet infördes 2022 och har slagit hårt mot många av landets lantbrukare eftersom ersättningsgrödorna inte ger lika hög inkomst.
-
-
November
-
Delegation från Afghanistan deltar vid COP29
För första gången sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021, har en delegation från landets talibanrörelse blivit inbjuden till FN:s klimattoppmöte som i år går under benämningen COP29. Afghanistan är ett av världens mest sårbara länder när det kommer till effekterna av klimatförändringar och den globala uppvärmningen. Afghanistan, som inte erkänts av världssamfundet, deltar som observatör och får inte vara med i själva klimatförhandlingarna. Talibanledningen anser att klimatförändringar och dess effekter inte ska ses som en politisk, utan en humanitär, fråga.
-
Oktober
-
Afghanska kvinnor har rätt till asyl i EU
EU-domstolen beslutar att afghanska kvinnor har rätt att få asyl i EU på grund av talibanregimens inskränkning av deras rättigheter. Utslaget kom efter att två afghanska kvinnor överklagat Österrikes beslut att vägra dem flyktingstatus. Domstolen anser att den diskriminering som regimen utsätter kvinnor för kan likställas med förföljelse, vilket ger rätt till flyktingstatus. Sverige, Finland och Danmark ger redan flyktingstatus till afghanska kvinnor som söker asyl.
-
September
-
Ökad internationell press på talibanstyret
Australien, Kanada, Nederländerna och Tyskland inleder gemensamt en process mot talibanstyret som kan sluta med att Afghanistans de facto-ledare kommer att ställas till svars inför Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Anledningen är enligt den australiensiska utrikesministern Penny Wong ”talibanernas förakt för mänskliga rättigheter och kvinnors grundläggande friheter”. De fyra länderna menar att talibanernas politik strider mot FN:s Kvinnokonvention, som Afghanistan har skrivit under, och kvräver därför att landet kommer till förhandlingsbordet. Om ingen lösning träffas kan ärendet tas upp av ICJ.