Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier

Senaste händelser

  • 2025

    • April

    • Hundratusentals afghaner riskerar deportation

      Pakistan vill deportera omkring 800 000 afghaner vars uppehållstillstånd har dragits in. Sedan 1 april har drygt 10 000 deporterats och minst lika många återvänt till Afghanistan, enligt FN:s flyktingorgan. Afghaner i Pakistan, somliga av dem har bott i landet i decennier, riskerar att gripas om de inte hörsammar myndigheternas uppmaningar att återvända. Människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar Pakistan för att tvinga tillbaka människor till ett land där de riskerar förföljelse av talibanregimen. I en första deporteringsvåg 2023 återvände hundratusentals papperslösa afghaner till hemlandet från Pakistan. Enligt FN lever tre miljoner afghaner i Pakistan.

    • Mars

    • Rekordstort beslag av opium

      De afghanska myndigheterna, som sedan augusti 2021 kontrolleras av talibanrörelsen, beslagtar sex ton opium. Det rekordstora beslaget görs i den nordöstra delen av landet som gränsar till Tadjikistan. Två personer grips i samband med operationen. Afghanistan var tidigare världens största producent av opium men talibanerna förbjöd vallmoodling 2022 och sedan dess har produktionen störtdykt. Odlingarna, som tidigare var vanliga i de södra delarna av landet, har flyttat till nordöst. Sällsynta protester mot talibanledningen har hörts mot odlingsförbudet som innebär stort inkomstbortfall för många fattiga landbygdsbor.

    • Nya gränsstrider mellan Afghanistan och Pakistan

      Strider mellan afghanska och pakistanska styrkor intensifieras längs en omtvistad del av gränsen mellan länderna (i provinsen Nangarhar i Afghanistan och distriktet Khyber i Pakistan). Attackerna har pågått sporadiskt sedan mitten av februari och tar nu ny fart. Upprinnelsen är talibanernas försök att upprätta militärposteringar längs gränsen till Pakistan samtidigt som Pakistan vägrar att öppna den viktiga gränsövergången Torkham. Den stängda gränsen är ett hårt ekonomiskt slag för båda länderna och den viktiga gränshandeln. Afghanistan och Pakistan anklagar varandra för att ge fri lejd åt militanta grupperingar som gör dödliga räder över gränsen in på motståndarens territorium.

    • Januari

    • USA:s frysta bistånd påverkar hjälpen i Afghanistan

      Omkring 30 icke-statliga organisationer i Afghanistan uppges ha ställt in sin verksamhet efter att USA:s president Donald Trump beordrat biståndsorganisationen USAID att frysa allt arbete i 90 dagar. Flera samhällssektorer, bland annat vården, i Afghanistan är beroende av internationell nödhjälp. Efter starka protester från biståndsvärlden har den amerikanske utrikesministern, Marco Rubio, gjort vissa undantag för humanitär mathjälp och mediciner. President Trump har även stängt möjligheterna för afghanska flyktingar att resa till USA, vilket påverkar hundratals afghaner som flytt talibanregimen och registrerats hos den amerikanska immigrationsmyndigheten.

    • Stärkta förbindelser med Iran

      Den iranske utrikesministern Abbas Araghchi besöker Kabul och träffar Afghanistans utrikesminister Amir Khan Muttaqi och premiärminister Hassan Akhund. Det officiella besöket är det första på så här hög nivå sedan talibanerna tog makten 2021. Diskussionerna rör bland annat gemensamma vattentillgångar och migration, två känsliga och viktiga frågor för grannrelationen. Iran är ett av få länder som har vidmakthållit diplomatiska förbindelser med talibanregimen, även om landet inte officiellt erkänt regeringen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0