Filippinerna – Befolkning och språk
Filippinerna är ett av de tätast befolkade länderna i Sydöstasien. Folkmajoriteten har främst malajiska rötter men i landet ryms också många etniska minoriteter. Väpnade konflikter inom landet orsakar stora flyktingströmmar och hundratusentals filippinier lever som internflyktingar.
Mest tätbefolkade är landets kuster och den stora ön Luzons slättland. Ungefär var tionde filippinier bor i och omkring huvudstaden Manila.
Drygt en fjärdedel av befolkningen är under 15 år. Såväl födelse- som dödstalen har sjunkit ända sedan 1960-talet. Hushållens storlek har minskat påtagligt: en filippinsk kvinna föder numera i genomsnitt två-tre barn, jämfört med sju barn 1960. Ett undantag är det muslimska området i söder, där födelsetalen är högre än i resten av landet.
Etnisk mångfald
Majoriteten av befolkningen är främst av malajiskt ursprung och kallas allmänt filipinos. Invandrare från kolonialmakterna Spanien och USA samt från Kina har lämnat spår i befolkningen. Blandäktenskap är vanliga och gränserna mellan olika folkgrupper är flytande. Exempelvis skiljer sig grupperna Ilocano, pangasinense, kapampangan och tagalog i huvudsak åt genom att de talar olika språk. Många filippinier anser sig tillhöra fler än en folkgrupp.
Landets muslimer kallas moros och har också malajiska rötter. De bor främst på västra sidan av ön Mindanao och på intilliggande öar. Det är oklart hur stor andel av befolkningen som är muslimer, enligt vissa källor utgör de 5 procent, andra källor visar betydligt högre siffror. Många muslimer känner sig diskriminerade på grund av sin tro (Filippinerna är ett i huvudsak kristet landet).
Det finns en rad minoritetsfolk, däribland ursprungsbefolkningen negritos. Minoriteterna hamnar ofta i kläm när rebellgrupper och armén bekämpar varandra. Deras livsstil hotas också när gruvor anläggs i deras traditionella hemtrakter. Den kinesiska minoriteten utgör cirka en procent av invånarna och är tämligen väl integrerad i samhället. Det finns även små grupper av amerikanskt, japanskt, spanskt och indiskt ursprung.
Stora migrationsströmmar
En väpnad konflikt mellan muslimska separatister och regeringsarmén i södra Filippinerna har periodvis skapat stora flyktingströmmar. Även strider mellan vänstergerillan Nya folkarmén (NPA) och regeringsarmén har under årtionden tvingat tusentals människor på flykt. Dessutom flyr ett stort antal människor varje år undan stormar, översvämningar eller vulkanutbrott. Sammantaget har Filippinerna hundratusentals internflyktingar.
Trots stor bostadsbrist fortsätter människor att flytta från landsbygden till de större städerna i jakt på arbete och bättre livsvillkor. Miljontals samlas i slumområden i städernas utkanter. Från det tätbefolkade norra Filippinerna ger sig människor av till glesare befolkade områden, främst den sydliga ön Mindanao, vilket skapar motsättningar mellan inflyttade, oftast kristna och Mindanaos många muslimer.
Hög arbetslöshet gör att upp emot tio miljoner filippinier har sökt sig utomlands (uppgiften varierar mellan olika källor). Varje år lämnar runt en miljon filippinier hemlandet för att arbeta utomlands, tillfälligt eller permanent. De filippinska gästarbetarna (balikbayans) finns i Mellanöstern och andra delar av Asien, Nordamerika, Europa och Australien. Många emigranter är kvinnor som trots högskoleutbildning arbetar som hembiträden eller engelsklärare. Tidigare var ungefär var fjärde sjöman i världen från Filippinerna. Andelen krympte i början av 2020-talet då coronapandemin ledde till att såväl kryssningsturism som båtfrakter minskade. Många filippinier jobbar också i byggindustrin och finanssektorn. Filippinska sjuksköterskor är eftertraktade i Storbritannien och USA.
Språk
Över 100 språk och dialekter talas i Filippinerna. Största språk är filipino (pilipino), som bygger på främst tagalog och vissa andra lokala språk. Ännu fler har filipino som andraspråk och många talar även engelska. Filipino och engelska är landets officiella språk. Andra stora lokala språk är cebuano, ilocano, hiligaynon och bicolano.
Länkar till mer information
-
FN:s befolkningsfond
ett FN-organ som arbetar med befolkningsfrågor som mödravård, jämlikhet, urbanisering mm
-
Minority Rights Group International
sajt med information om minoriteters rättigheter
-
Survival International
sajt med information om olika ursprungsfolk
-
Landets statistiska centralbyrå
länklista från svenska SCB
-
Ethnologue: Languages of the World
läs mer om olika språk i världen
- FN:s flyktingorgan