Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • April

    • USA inför – och pausar – högre tullar

      Indien ser först ut att drabbas av en tullsats på 27 procent när USA inför importtullar på varor från alla länder i världen, ett beslut som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan drygt 50 enskilda länder samt EU drabbas av högre tullar än så i vad USA:s president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Senare samma dygn kommer dock besked om att tullsatser utöver lägstanivån på 10 procent pausas i 90 dagar för alla utom Kina.

    • Underhuset antar lag om muslimsk egendom

      Parlamentets underhus (lok sabha) röstar för en omstridd lag som syftar till att öka insynen och kontrollen över stora egendomar, waqf, som donerats av indiska muslimer genom sekler. Waqf-egendomar kan exempelvis vara moskéer, madrasa (muslimska skolor), härbärgen eller stora markområden som skänkts av muslimer och administreras av stiftelser. Waqf doneras som välgörenhet av religiösa skäl och enligt troende muslimer ägs de av Allah. Enligt regeringen tillhör waqf Indiens största markägare. Den nya lagen ger regeringen större möjligheter att påverka hur waqf sköts och att avgöra vad som kan definieras som waqf. En ändring är också att två styrelsemedlemmar i en waqf ska vara icke-muslimer. Det handlar om egendom till ett sammanlagt värde som överskrider 14 miljarder dollar. Genom lagen slås tiotals tillägg till författningen samman till en enda lag. Kritikerna anser att lagändringen kränker muslimers rättigheter. Lagen klubbas igenom med 288 ja-röster och 232 nej. Även överhuset (rajya sabha) ska rösta om lagförslaget. Lagen ska även undertecknas av president Droupadi Murmu innan den träder i kraft.

    • Mars

    • Kravaller vid mogulhärskares grav

      Tre poliser och sex civilpersoner skadas när våld bryter ut mellan hindunationalister och muslimer i staden Nagpur i delstaten Maharashtra. Kravallpolisen tillkallas och blandas in i oroligheterna. Våldsutbrottet föregås av en hindunationalistisk kampanj för att riva gravmonumentet över den muslimske mogulen Aurangzeb. Graven ligger tiotals mil utanför Nagpur. Mogulen levde på 1600-talet och är avskydd bland radikala hindunationalister som säger att härskaren förföljde hinduer under sitt nästan 50 år långa maktinnehav. Bakom kampanjen i Nagpur ligger det högerradikala VHP (Vishwa Hindu Parishad). Våldsutbrottet börjar på kvällen med att en folkmassa tänder eld på ett foto av Aurangzeb och på en symbolisk kopia av hans grav. Därefter tänder man eld på fordon och vandaliserar bostäder tillhörande muslimer. Därefter hotar ytterligare en hindunationalistisk grupp att ödelägga mogulhärskarens grav.

    • Februari

    • Direktstyre införs i Manipur

      Direktstyre från New Delhi införs i den oroliga delstaten Manipur i nordöst där en konflikt pågår mellan folkgrupperna meitei och kuki sedan 2023. Beslutet att upplösa delstatsstyret får stöd av minoritetsfolket kuki men möts av gatuprotester bland meitei i Manipurs städer.

    • Modi besöker ”vännen” Trump

      En knapp månad efter Donald Trumps tillträde som USA:s president besöker premiärminister Narendra Modi Vita huset. Inför mötet har Modi gjort en rad insatser för att blidka Trump: sänkt tullavgifter, lovat att ta emot indier som USA utvisar samt lovat att öka inköpen av amerikansk olja och gas. Vid mötet lovar Indien även att köpa det toppmoderna amerikanska stridsflyget F-35. Båda parter uttrycker en vilja att öka den bilaterala handeln, inte minst ska Indien köpa amerikansk militär utrustning. Modi säger att han inspireras av Trumps mega-rörelse, att han överväger att starta en miga-rörelse (make India great again).

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0