Irak
I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
November
-
Israelisk protest mot Irak
Israel lämnar in en protest mot Irak till FN:s säkerhetsråd eftersom en allians av Iranstödda miliser, Islamiska motståndet i Irak, närapå dagligen har beskjutit den judiska staten från irakiskt territorium med drönare, som för det mesta har stoppats av luftvärn. Alliansen säger sig angripa Israel i solidaritet med den palestinska rörelsen Hamas i Gaza. Miliserna ingår i "motståndets axel" med andra Iranstödda rörelser i regionen. Irak hävdar att Israels protest är en förevändning för att anfalla landet.
-
Laddad folkräkning
Irak håller den första folkräkningen på nästan 40 år som omfattar hela landet. Folkräkningen är potentiellt laddad eftersom den väntas resultera i att den parlamentariska representationen från olika valdistrikt kommer att justeras. Det kan vara laddat i Irak som är splittrat både etniskt och religiöst. Etnicitet anges inte i folkräkningen. Däremot religion, men för muslimer finns ingen uppdelning mellan shia och sunni. Den senaste totala folkräkningen gjordes 1987. Ännu en gjordes 1997 men då ingick inte de kurdiska provinserna. I båda fallen satt Saddam Hussein satt vid makten.
-
-
September
-
Anti-IS-allians lämnar Irak 2025
Den internationella militära alliansen mot Islamiska staten (IS) kommer att avsluta sitt tio år långa uppdrag i Irak, meddelar USA:s och Iraks regeringar. Alliansen upprättades för att befria de områden i Irak och grannlandet Syrien som IS kontrollerade. Senast i september 2025 ska arbetet upphöra. Inget besked ges dock om hur många av de 2500 amerikanska soldaterna, som ingår i samarbetet, som ska bli kvar i Irak. Alliansen fortsätter sitt uppdrag i Syrien till åtminstone september 2026.
-
Augusti
-
Turkisk-irakisk pakt mot PKK
Turkiet och Irak enas om en militär samarbetspakt mot PKK. Den kurdiska gerillan som söker självständighet från Turkiet har baser i norra Irak, varifrån den angriper mål i Turkiet. Den turkiska militärmakten har också med jämna mellanrum angripit PKK på irakisk mark, senast i en operation som avslutades i juli. Den irakiska regeringen säger att PKK utgör ett säkerhetshot även för Irak och Irakiska Kurdistan och meddelar att man tänker förbjuda rörelsen. Ett gemensamt sambandskontor för pakten ska upprättas i Iraks huvudstad Bagdad.
-
Juli
-
Svensk protest mot dödsdomar
Svenska utrikesdepartementet kallar upp Iraks högste diplomat i Sverige för att protestera mot dödsdomar mot tre svenska medborgare. De tre männen har fällts för mordet på en annan svensk medborgare, en utpekad ledare för den organiserade brottsligheten i Sverige, i Bagdad i januari. Även en fjärde svensk rapporteras ha fått dödsstraff utdömt för ett annat, drogrelaterat brott. Sverige invänder inte mot att männen fällts men mot att dödsstraff tillämpas.