Iran
Plakat med hyllningar till landets högsta religiösa ledare är vanliga inslag i gatubilden i iranska storstäder. Till höger syns den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeini och till vänster efterträdaren ayatolla Khamenei. Foto:Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutterstock/TT

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men konservativa religiöst lärda har den yttersta makten. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden gäller landets misstänkta försök att skaffa kärnvapen. Iran är också i ständig konflikt med väst, och i regionen med rivalerna Saudiarabien och Israel, som man bland annat bekämpar via mellanhänder i Syrien, Libanon och Jemen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Presidentval går till andra omgång

      Väljarna i Iran röstar för att utse ny president efter Ebrahim Raisi, som omkom i en helikopterkrasch i maj. Ingen av kandidaterna, som alla behövt godkännas av det konservativa och icke folkvalda Väktarrådet, får dock 50 procent av rösterna (se Politiskt system och Aktuell politik). Valet går därför till en andra omgång den 5 juli mellan de båda kandidater som fick flest röster: Massoud Pezeshkian, som beskrivs som reformvänlig men ändå lojal mot högste ledaren Ali Khamenei, samt Said Jalili, ultrakonservativ tidigare förhandlare om Irans kärnteknikprogram. Båda uppges officiellt ha fått cirka 40 procent av rösterna, och Pezeshkian något mer än Jalili. Valdeltagandet var det lägsta sedan den islamiska revolutionen 1979 – 40 procent. Presidenten har begränsad makt. I viktiga frågor har Khamenei sista ordet.

    • Nobelpristagare straffas för Sverigebrev

      Den fängslade iranska aktivisten Narges Mohammadi, som fick Nobels fredspris 2023, har fått sitt straff utökat med ett år, uppger hennes advokat. Hon fälls i domstol för "propaganda mot staten". Skälen är bland annat att hon har skickat brev till svenska och norska parlamentariker, uppmanat till valbojkott och kommenterat behandlingen av en tidigare gripen kvinnlig journalist och student, Dina Ghalibaf. Narges Mohammadi har tidigare fällts för sitt motstånd mot det iranska tvånget för kvinnor att bära slöja (hijab) och mot dödstraff.

    • Sverige i kontroversiellt fångutbyte

      Iran och Sverige byter de fängslade svenskarna Johan Floderus, en EU-diplomat, och Saeed Azizi, mot den iranske krigsförbrytaren Hamid Noury, dömd i svensk domstol till livstids fängelse. Fångutväxlingen sker sedan den svenska regeringen benådat Noury, och genom medling av Oman. Det väcker kritik att Sverige därmed anses ha spelat ut sina kort eftersom man inte fick loss den dödsdömde svensk-iraniern Ahmadreza Djalali. Kritiker anser också att fångutväxlingen uppmuntrar Iran att gripa fler utlänningar i utpressningssyfte. Regimen i Teheran uppges inte ha velat diskutera Djalali eftersom landet inte erkänner dubbelt medborgarskap.

    • Sex kandidater i presidentval

      Väktarrådet godkänner 6 av 80 personer som vill kandidera i det förestående presidentvalet. En av de godkända betraktas som reformsinnad, övriga som konservativa. Välkända är Mohammad Baqir Qalibaf, talman i parlamentet, Teherans borgmästare Aireza Zakani och Said Jalili, hård förhandlare i kärnenergifrågor. Reformisten Massoud Pezeshkian har gjort sig känd för att kritisera bristande insyn i myndigheternas hantering av den protestvåg som utbröt 2022 i kölvattnet av Mahsa Aminis död. Förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad tillåts inte ställa upp.

    • Säpo: "Iran anlitar gängkriminella"

      Irans utrikesdepartement kallar upp Sveriges chargé d’affaires för att framföra en protest mot ”grundlösa och illvilliga anklagelser” som framförts av Säkerhetspolisen, om att Iran använder sig av organiserad brottslighet i Sverige. Säpo har uppgivit att kriminella nätverk anlitas för våldsdåd mot andra stater, grupper eller individer i Sverige, särskilt israeliska och judiska intressen. Tidningen Dagens Nyheter har citerat den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som hävdar att kriminella gäng i Sverige rekryterats av regimen i Teheran. De utpekade gängledarna är internationellt efterlysta.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0