Iran
Plakat med hyllningar till landets högsta religiösa ledare är vanliga inslag i gatubilden i iranska storstäder. Till höger syns den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeini och till vänster efterträdaren ayatolla Khamenei. Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutterstock/TT

Iran

Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men konservativa religiöst lärda har den yttersta makten. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. En långvarig konflikt med omvärlden gäller landets misstänkta försök att skaffa kärnvapen. Iran är också i ständig konflikt med väst, och i regionen med rivalerna Saudiarabien och Israel, som man bland annat bekämpar via mellanhänder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • December

    • Assadregimens fall ett slag mot Iran

      Iran mister sin närmaste allierade när Bashar al-Assads regim i Syrien faller och oppositionsstyrkor anförda av islamistisk gerilla griper makten i landet. Det är ett slag för regeringen i Teheran av flera skäl. Den mister därmed sin direkta markförbindelse (via Irak) till såväl Syrien som den allierade shiamuslimska milisen Hizbollah i Libanon, dit man denna väg tidigare kunde föra bland annat militärer och vapen. Iran mister också sin förmåga att slå mot Israel från dess grannland Syrien. Assads fall betyder även att en nyckelspelare försvinner från den så kallade motståndsaxeln kring Iran.

    • November

    • Åtal i USA för iranska mordplaner mot Trump

      Åklagare i USA presenterar sina anklagelser mot Iran för misstänkta planer på att mörda den förre presidenten Donald Trump och en regimkritisk iransk-amerikansk journalist. Planen mot Trump misstänks ha varit Revolutionsgardets hämnd för mordet på styrkans general Qasem Soleimani. Generalen dödades i Irak 2020 i en drönarattack beordrad av Trump. Två amerikanska män är häktade. Revolutionsgardet gav enligt det amerikanska åtalet en afghansk man som troligen befinner sig i Iran i uppgift att utarbeta planerna. Han uppges ha erkänt. Iran avfärdar anklagelserna. Fallet rör inte de mordförsök som Trump utsattes för under valrörelsen.

    • Oktober

    • Tio poliser dödade i attack

      Tio poliser dödas i en attack i den oroliga provinsen Sistan-Baluchistan mot gränsen till Afghanistan och Pakistan. Myndigheterna beskriver det som ett terrordåd. Den sunnitiska jihadistgruppen Jaish al-Adl, Rättvisans armé på arabiska, tar på sig dådet. Rörelsen är baserad i Pakistan och aktiv i sydöstra Iran. Med jämna mellanrum drabbar iranska styrkor samman där med baluchiska rebeller, militanta sunnitiska grupper och narkotikasmugglare. Sistan-Baluchistan är en fattig del av Iran. Där bor många från minoriteten balucher, som även finns i Pakistan. De är sunniter till skillnad från de flesta andra iranska medborgare, som är shiamuslimer.  

    • Israeliskt anfall på Iran

      Israel anfaller Iran som svar på den iranska attacken den 1 oktober. Målen beskrivs som militära: luftvärn och robotfabriker, bland annat kring huvudstaden Teheran. Iran beskriver skadorna som små medan Israel säger sig ha decimerat förmågan hos det iranska luftförsvaret och kapaciteten att beskjuta Israel. Attacken är mindre än många befarat eftersom kärnteknik- och oljeanläggningar inte angreps. Iran säger att man kommer att svara men flera uttalanden tolkas också som försiktiga. Västländer manar Iran till återhållsamhet.

    • EU straffar Iran för robotar till Ryssland

      EU-länderna inför nya sanktioner mot personer och företag från Iran sedan väst riktat anklagelser mot landet för att förse Ryssland med robotar och drönare till kriget i Ukraina. Bland annat beläggs flygbolaget Iran Air, en biträdande försvarsminister och ledande företrädare för Revolutionsgardets utlandsstyrka Quds, med åtgärderna. Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA införde liknande sanktioner av samma skäl i september.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0