Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gazaremsan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • December

    • Israel vill bosätta fler på Golanhöjderna

      En "enhällig" israelisk regering antar en plan för att öka befolkningen på de ockuperade Golanhöjderna, uppger premiärminister Netanyahus kansli. Regeringen ska investera över 11 miljoner dollar i Golan och vill fördubbla antalet invånare där. Ungefär 30 000 israeler och cirka 23 000 druser beräknas bo på Golanhöjderna. Netanyahu menar att planen "stärker Israel". Israel erövrade Golanhöjderna 1967 från Syrien.  De annekterades 1981, och israelisk lag infördes. Många druser har behållit sitt syriska medborgerskap. Flera länder fördömer regeringens planer.

    • Israel stänger ambassaden i Irland

      Israel ska stänga sin ambassad i Dublin, meddelar utrikesminister Saar. Han hänvisar till ”de handlingar och den antisemitiska retorik som Irland använder mot Israel”. Irland stöttar exempelvis Sydafrika i Internationella domstolen i Haag (ICJ) i processen där man anklagar Israel för folkmord under Gazakriget. Israel är också kritiskt mot att Irland i maj i år tillsammans med Spanien och Norge beslutade erkänna Palestina som stat. Irlands premiärminister Harris beklagar det israeliska beskedet och avvisar bestämt att hans land är anti-Israel, skriver han på plattformen X. Irland avser inte att stänga sin ambassad i Israel, uppger irländske utrikesministern.

    • Netanyahu vittnar för första gången i muträttegång

      Premiärminister Netanyahu nekar fortsatt till korruption och säger sig vara utsatt för en politisk häxjakt. Det framkommer när han för första gången vittnar i domstol med anledning av åtalet mot honom för bedrägeri och missbruk av förtroendeställning i tre olika fall, i ett av fallen även för mutbrott. I utbyte mot politiska och ekonomiska tjänster misstänks han bland annat ha tagit emot värdefulla gåvor i form av smycken, cigarrer och champagne från en Hollywoodproducent och en miljardär i Australien. De rättsliga turerna har pågått i flera år (se Netanyahu - den förste sittande israeliska premiärministern att ställas inför rätta - väntas få infinna sig i domstolen flera gånger i veckan fram till årsslutet. Han säger sig vara säker på att han fortsätta sköta sina uppgifter som premiärminister trots att landet har att hantera Assadregimens fall i Syrien och kriget i Gaza. 

    • Israel utför över 300 flygangrepp i Syrien

      Sedan Assadregimens fall i helgen har Israel utfört över 300 flygangrepp mot vapenlager och andra militära mål i Syrien som kan potentiellt utgöra ett hot mot Israel, visar en sammanställning från SOHR. Bland målen märks misstänka anläggningar för tillverkning av kemiska vapen, luftvärn, och flygplatser som i Homs och Damaskus. Enligt Israels utrikesminister Saar är syftet att hindra att kemiska vapen och robotar faller i händerna på "extremister". Israels försvarsmiister Katz säger att israeliska flottan förstört flera av syriska flottans fartyg i hamnen i Latakia. Enligt försvarsministern avser Israel att skapa en vapenfri zon i södra Syrien. FN:s Syriensändebud Geir Pedersen säger att de israeliska anfallen måste upphöra.

    • Israel intar demilitariserad zon vid Syrien

      Israel har "tagit kontroll" över en buffertzon på Golanhöjderna mellan Syrien och Israel. Den demilitariserade zonen inrättades 1974 enligt ett stilleståndsavtal som länderna ingick. Premiärminister Netanyahu säger att avtalet inte längre gäller sedan Assadregimen kollapsat. Zonen är på Golanhöjderna som Israel erövrade 1967 från Syrien. Israeliska styrkor rapporteras  också ha intagit delar av berget Hermon sedan syriska styrkor övergett sina positioner där.  Dagen efter att Israel gick in i buffertzonen säger Netanyahu att Golanhöjderna ska för evigt förbli en del av Israel. USA säger att Israels intrång i buffertzonen enbart måste vara "tillfälligt" samtidigt som man förstår Israels agerande i det vakuum som uppstått efter Assadregimens fall. FN och en rad länder i regionen kritiserar Israel för att ha kränkt avtalet.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0