September 2024

Senaste händelser

  • September

  • Storstrejk sätter press på regeringen om gisslan

    Israels största fackförening inleder en landsomfattande strejk för att få regeringen att sluta ett avtal med Hamas om att släppa resterande israeler som hålls som gisslan i Gaza. Strejken utlyses sedan det blivit känt att sex ur gisslan som antogs vara vid liv hittats döda i en tunnel i Gaza. Enligt israeliska uppgifter ska de sex ha avrättats genom skott på nära håll kort innan de hittades. Anhängare och organisationer som arbetar för gisslan anklagar premiärminister Benjamin Netanyahu för att för egen politisk vinning förhala ett avtal med Hamas. Beskedet om de sex dödsfallen utlöser stora demonstrationer följda av strejken som lamslår delar av samhället.

  • Israel anklagas för våg av explosioner i Libanon

    Israel anklagas för att ligga bakom en spektakulär attack mot den Iranstödda milisen Hizbollah i Libanon. Under två dagar exploderar tusentals personsökare och walkie-talkies, många av dem i händerna på Hizbollahmedlemmar. Omkring 3 000 personer skadas och närmare 40 dödas, däribland två barn. Irans ambassadör till Libanon är en av dem som skadas. Även i Syrien uppges exploderande personsökare ha krävt liv. Enligt medieuppgifter ska Hizbollah ha utrustat sina medlemmar med personsökare för kommunikation då de ska vara svårare att hacka än mobiltelefoner. Det förekommer också uppgifter om att den israeliska underrättelsetjänst Mossad ska ha tillverkat telefonerna under täckmantel. Israel kommenterar inte anklagelserna. Explosionsvågen i Libanon följs av ny eldgivning mellan Hizbollah och Israel under de kommande dagarna. I en flygräd mot Libanons huvudstad Beirut den 21 september rapporteras chefen för Hizbollahs militära operationer ha dödats. Måndagen den 23 september genomför Israel omfattande flyganfall mot Libanon. Enligt det libanesiska hälsodepartementet mister närmare 500 människor livet i bombningarna varav en stor del är civila, även barn.

  • Tusentals mål i Libanon bombas

    Israel trappar upp sina bombkampanj mot den shiamuslimska milisen Hizbollah i Libanon. Enligt den israeliska armén bombas mer än 2 000 "terroristmål". Bombningarna kräver över 550 liv, varav många civila, och tvingar omkring 90 000 människor på flykt norrut. Samtidigt flyttar Israel trupper mot gränsen till Libanon. En israelisk officer uppger att armén förbereder sig för en markoffensiv i grannlandet. Omvärlden med Frankrike och USA i spetsen arbetar för att få till stånd en vapenvila mellan parterna. Eldgivning mellan Israel och Hizbollah har pågått sedan Hamas genomförde sin terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023. Dagen efter började Hizbollah beskjuta Israel i solidaritet med Hamas.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0