Japan
Foto: Shutterstock/Image Focus

Japan

Det gamla kejsarlandet Japan, som i århundraden undvek kontakt med yttervärlden, växte under 1900-talet fram som en modern industrination. Dess politiska maktambitioner, med erövringskrig över stora delar av Östasien, nådde ett abrupt slut med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945, som satte punkt för andra världskriget. Då påtvingades landet en pacifistisk författning. Sedan krigsslutet har Japan  byggt upp en av världens starkaste ekonomier. På senare år har dock landet brottats med trög ekonomisk tillväxt och växande spänningar i Östasien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • November

    • Ishiba fortsätter som premiärminister för en minoritetsregering

      Det krävs för första gången på över tre årtionden en andra omgång när det japanska underhuset utser en premiärminister efter valet i oktober. I den andra omgången av omröstningen i underhuset vinner till slut LDP-ledaren Shigeru Ishiba över Yoshihiko Noda från det största oppositionspartiet CDP. Ishiba får 221 röster mot 160 för Noda. LDP fortsätter därmed att regera i koalition med Komeito, men eftersom partierna inte längre har majoritet i underhuset behöver de stöd från ytterligare partier för att kunna driva igenom sin politik.

    • Oktober

    • Stort bakslag för LDP i underhusvalet

      Regeringspartierna LDP och Komeito tappar sin majoritet i valet till underhuset. Resultatet är ett nederlag för premiärminister Shigeru Ishiba som tog en stor risk när han utlyste nyval kort efter att han utsetts till Fumio Kishidas efterträdare (se September 2024). LDP får enligt preliminära resultat 191 mandat och regeringspartnern Komeito får 24 mandat. Konstitutionella demokratiska partiet kommer på andra plats med 148 mandat. Det högerinriktade populistpartiet Nippon Ishin no Kai får 38 mandat, medan Demokratiska partiet för folket ökar sina underhusplatser från 7 till 28.

    • Japansk organisation mot kärnvapen får Nobels fredspris

      Den japanska organisationen Nihon Hidankyo som arbetar för en kärnvapenfri värld, tilldelas Nobels fredspris 2024. Nihon Hidankyo är en gräsrotsrörelse som grundades 1956 av överlevare av kärnvapenkatastroferna vid Hiroshima och Nagasaki. Organisationen, även känd som Hibakusha,  får fredspriset ”för sina ansträngningar att uppnå en värld fri från kärnvapen” enligt den norska Nobelkommittén. Kommittén uttrycker en oro för att det internationella tabut mot att använda kärnvapen är ”satt under press” i dagens värld. Nästa år är det 80 år sedan två amerikanska atombomber dödade uppskattningsvis över 200 000 människor i Hiroshima och Nagasaki, vilket ledde till Japans kapitulation och slutet på andra världskriget.

    • September

    • LDP utser Shigeru Ishiba till ny partiledare

      Det regerande Liberaldemokratiska partiet (LDP) utser Shigeru Ishiba till ny partiledare efter premiärminister Fumio Kishida, som i augusti meddelade att han skulle avgå. Efter att ha försökt bli partiledare fyra gånger tidigare lyckas den 67-årige Ishiba den här gången konkurrera ut de övriga åtta kandidaterna. Ishiba är en erfaren politiker och tidigare försvarsminister. Hans främste utmanare var Sanae Takaichi som skulle ha blivit den första kvinnan på posten. Hon står för en mer konservativ inriktning än Ishiba, och förordar traditionella könsroller för män och kvinnor.

    • Augusti

    • Kinesiskt militärflyg kränker japanskt luftrum

      Japans regering meddelar att landets luftrum kränkts av ett kinesiskt spaningsflygplan. Intrånget skedde nära de obebodda Danjoöarna utanför prefekturen Nagasaki i Östkinesiska havet. Japanska regeringen beskriver intrånget som ”inte bara en allvarlig kränkning av vår suveränitet utan också ett hot mot vår säkerhet”. Det kinesiska utrikesdepartementet uppger att Kina "inte har för avsikt att göra intrång i något lands territoriella luftrum".

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0