Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Armén anklagas för massaker i Rakhine

      Minst ett 50-tal människor har dödats av regeringssoldater i en räd mot en by i delstaten Rakhine i början av juni, enligt ögonvittnen och källor från den parallella civila regeringen NUG samt gerillagruppen Arakanesiska armén (AA). Enligt AA har ett 70-tal människor dödats. De drygt 100 soldaterna ska ha terroriserat byborna i 2,5 dagar, bland annat genom att hälla bensin och sätta eld på deras tatuerade skinn (tatueringar som bevisar att de är anhängare till AA) samt genom att tvinga dem att dricka soldaternas urin. Byn Byai Phyus samtliga tusental familjer ska ha tvingats vistas utomhus under de två dygnen utan mat och vatten. Många manliga bybor har förts bort i fordon och har inte återvänt. Soldaterna var i byn för att leta efter anhängare till AA som tvingat militären på reträtt i stora delar av Rakhine. De ska därefter ha plundrat byn. Uppgifterna kommer från brittiska etermediebolaget BBC. Om de stämmer rör det sig om en av de största massakrerna sedan kuppen 2021. Militären nekar till anklagelserna och säger att de var i området för att stoppa drönarangrepp som AA utför därifrån. Uppgifterna går inte att verifiera genom oberoende källor.

    • Maj

    • Framgång för gerilla i Rakhine

      Gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) i delstaten Rakhine meddelar att den tagit kontroll över ett militärkommando norr om Rakhines ”huvudstad” Sittwe och gripit hundratals armésoldater. AA har också intagit militära posteringar vid gränserna till Indien och Bangladesh. Regeringsarmén har dock fortfarande kontroll över Sittwe. Landets väpnade styrkor har råkat ut för en rad militära bakslag sedan hösten 2023.

    • April

    • Gerilla tar kontroll över stad i öster

      Gerillagruppen Karens nationella union (KNU) intar staden Myawaddy nära gränsen till Thailand. Myanmarisk militär retirerar från staden, som är en viktig knutpunkt i gränshandeln med Thailand. KNU tar också kontroll över en intilliggande militärbas. Reträtten är ett i raden av bakslag för militären under det senaste halvåret.

    • Drönarattacker mot huvudstaden

      En större attack med drönare genomförs mot Naypyidaw, militärregimens maktcentrum. Enligt militären skjuts sju drönare ned medan den civila parallellregeringen i exil (NUG) säger att 29 drönare skjuter mot flygplatsen, den militära flygbasen och arméhögkvarteret i huvudstaden. Inga dödsoffer rapporteras från någon part. Nyapyidaw är hårdbevakat och har hittills undsluppit de strider som rasar i stora delar av landet i övrigt. Militären har under de senaste månaderna förlorat kontrollen över områden i norr samt längs gränsen mot Bangladesh och Indien. Rapporter kommer om att många soldater har deserterat. Regimen har dock betydligt fler vapen och mer ammunition än motståndarsidan. Tusentals civila har dödats i det tre år långa inbördeskriget och omkring 2,6 miljoner är på flykt, enligt FN.

    • Mars

    • Många döda i strider i Rakhine

      Drygt ett 20-tal civila, däribland hälften barn, dödas när militärens stridsflyg skjuter mot en by öster om Sittwe i den västliga delstaten Rakhine. Det uppger källor i lokalbefolkningen. Sedan en vapenvila bröts i november 2023 pågår åter strider i Rakhine mellan militären och gerillarörelsen Arakanesiska armén (AA) med många döda och tiotusentals flyktingar som följd.

Till kalendariet
134251

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0