Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • Nordkorea genomför test av hypersonisk robot

      Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA har roboten haft en hastighet på omkring 1500 km. Det var en ballistisk medeldistansrobot som bar en hypersonisk stridspets. Enligt Pyongyang kommer den att “avskräcka rivaler i Stillahavsregionen”. Testet var det Nordkoreas första på omkring två månader och sammanföll med den amerikanske utrikesministern Antony Blinkens besök i Sydkoreas huvudstad Seoul.

  • 2024

    • December

    • ”Över tusen nordkoreanska soldater dödade i Ukrainakriget”

      Sydkoreansk militär uppger att över 1000 nordkoreanska soldater ska ha dödats eller skadats i Rysslands krig mot Ukraina. Enligt regeringskällor i Ukraina rör det sig om över 3000. Sydkoreansk underrättelsetjänst har i sin tur sagt till parlamentsledamöter i landet att minst 100 nordkoreanska soldater mist livet sedan de sattes in i strider i december.

    • Oktober

    • Nordkoreanska soldater ska hjälpa Ryssland i Ukraina

      Nordkorea har beslutat att skicka soldater för att stödja Ryssland i dess krig mot Ukraina, rapporterar Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap. Uppgifterna uppges komma från sydkoreanska underrättelsetjänsten. Enligt Yonhap handlar det om fyra brigader med totalt 12 000 soldater som ska strida på Rysslands sida. Yonhap uppger även att förflyttningen av nordkoreanska trupper ska ha påbörjats. Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare meddelat att han fått rapporter om att Nordkorea tränar soldater som ska sättas in på rysk sida i kriget.

    • Länder samarbetar kring övervakning av Nordkorea-sanktioner

      Elva länder bildar en ny gemensam mekanism (Multilateral Sanctions Monitoring Team, MSMT) för att övervaka efterlevnaden av de internationella sanktionerna mot Nordkorea, meddelar Sydkoreas utrikesdepartement. Beslutet följer på Rysslands veto i mars 2024 mot att förnya den grupp av FN-experter som ditintills övervakat Nordkorea-sanktionerna. Vetot innebar i praktiken att övervakningen av de sanktioner som riktas mot Nordkoreas förbjudna kärnvapen- och vapenprogram upphörde. USA fördömde det ryska agerandet och anklagade Ryssland för att försöka dölja sitt växande militära samarbete med Nordkorea. Förutom Sydkorea, USA och Japan ingår även Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Kanada, Australien och Nya Zeeland i samarbetet. Enligt Sydkoreas utrikesdepartement fortsätter Nordkorea att bryta  mot FN-sanktionerna bland annat genom tester av kärnvapenbärande robotar, vapenleveranser till Ryssland och olaglig handel mellan fartyg till havs.

    • Augusti

    • Sydkorea erbjuder stöd efter svåra översvämningar

      Översvämningar i norra delen av Nordkorea  efter omfattande skyfall uppges ha lett till hundratals dödsoffer, kanske så många som 1 500 enlig sydkoreanska medier. Sydkoreas regering säger sig vara redo att bistå drabbade nordkoreaner med humanitärt stöd. Kim Jong-Un bemöter dock erbjudandet med att medieuppgifterna från Sydkorea är ”falska” och de ingår i ”en ”smutskastningskampanj” för att medvetet fläcka Nordkoreas rykte. Enligt Pyongyang har flygvapnet räddat över 5 000 människor, varav större delen räddades av helikoptrar. Vid ett besök i översvämningsdrabbade Uiju meddelar Kim att omkring 15 000 människor vars bostäder förstörts i samband med de svåra översvämningarna kommer att inkvarteras i Pyongyang till dess att deras hem är återuppbyggda.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0