Nordkorea – Befolkning och språk

Befolkningen i Nordkorera består nästan uteslutande av koreaner, härstammande från ursprungliga mongoliska folkgrupper på halvön. Nordkorea är långt glesare befolkat än Sydkorea som har dubbelt så många invånare.

Det finns inga officiella minoritetsgrupper i Nordkorea och inte heller några lagar som skyddar minoriteter. Men det bor en liten grupp kineser i landet samt ett mindre antal japaner som tillsammans uppskattas uppgå till mindre än en procent av befolkningen.

Invånarna i Nordkorea är koncentrerade till kustområdena och slättlandet i sydväst, där även huvudstaden Pyongyang ligger.  Dee bergiga områdena vid gränsen till Kina är mycket glest befolkade.

Möjligheterna för invånarna att förflytta sig fritt inom landet är begränsade och det finns säkerhetskontroller vid större vägar och i utkanten av städerna. Särskilt svårt är det för nordkoreanerna att besöka Pyongyang, och än svårare att få tillstånd att bo där, något som beror på att tillgången till mat, bostäder och sjukvård är betydligt bättre i huvudstaden än i andra delar av landet.

Med undantag av de nordkoreanska arbetare som skickas till andra länder för att tjäna in pengar till staten (se Ekonomi) så är det bara förunnat särskilda samhällsgrupper som tävlingsidrottare, affärsmän, akademiker med flera att resa utomlands.

Straffen för nordkoreaner som försöker fly från landet är höga. De kan tvingas tillbringa flera år i arbetsläger eller riskerar att avrättas.

Ändå har över 30 000 nordkoreaner tagit risken att fly till Sydkorea under de senaste dryga tre årtiondena, enligt officiella sydkoreanska uppgifter. I samband med svältkatastrofen i slutet av 1990-talet ökade flyktingströmmen till den koreanska grannstaten och under 2010-talet anlände varje år omkring tusen nordkoreaner. Under coronapandemin  2020–2023 minskade dock antalet nordkoreaner som kom till Sydkorea till ett par hundra år 2020 och till endast ett 60-tal under 2021 och 2022. Orsaken till minskningen var framför allt den striktare gränsövervakningen i Nordkorea i samband med att gränserna stängdes.

Om våra källor

94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0