Östtimor – Seder och bruk

Östtimorianernas sedvänjor har sina rötter i såväl inhemska kulturer som etablerades långt före kolonialismen som portugisiska och indonesiska seder och bruk. Dessutom har området en lång handelstradition, vilket innebär att invånarna tidigt fick kontakt med indier och kineser.

Det stora flertalet östtimorianer är landsbygdsbor, vars liv i hög grad präglas av jordbrukets och årstidernas växlingar. De flesta invånare sysslar med odling, djurhållning och kanske fiske och jakt för familjens egen försörjning.

Majs och/eller ris är basföda och höns- och grisuppfödning är vanligt. En del håller sig även med kor eller vattenbufflar. Eventuellt överflöd i produktionen säljs på den lokala marknaden.

Umgänge och bjudningar

Det vanligaste sättet att hälsa på en ny bekantskap är att ta i hand, samtidigt som man möter varandras blick och ler. Hälsa på alla individuellt om du går in i ett rum där flera människor samlats. Vanliga hälsningsfraser är Bon dia (God dag) och Bon tarde (God eftermiddag). Ola är mer informellt och betyder ungefär Hej. Till utländska besökare används ofta tilltalet Mister eller Miss.

Efter det att man sagt sitt namn pratar man gärna om allmänna saker som exempelvis varifrån man kommer. Säg några vänliga ord om Östtimor, eller fråga om landets mat och traditioner. Visa gärna foton på dina vänner och anhöriga, men vänta ett tag med att ställa frågor om familjeförhållanden.

Östtimorianer uppskattar humor och använder den ofta. Det kan hända att man skämtar om en persons utseende, vilket kan kännas lite obekvämt för en europé.

Var försiktig med att fråga om landets svåra historia och om politiska motsättningar. Det går att prata om sådana saker men det bör ske med finess, eftersom många invånare är direkt berörda av dessa händelser. Frågor om huruvida man förlorat anhöriga och vänner under exempelvis den indonesiska ockupationen, eller om någon suttit i fängelse, bör vänta tills man känner personen lite bättre.

Undvik att kritisera katolska kyrkan, som för östtimorianer är tätt förknippad med motståndsrörelsen. Jämfört med européer är östtimorianer ofta mer värdekonservativa och pratar inte gärna om ämnen som sex, homosexualitet, rätten till abort eller skilsmässa.

Undvik kroppskontakt vid möten med människor du inte känner, och vidrör framför allt inte någons huvud. Det uppfattas som respektlöst. Prata inte med en alltför hög röst. Det kan uppfattas som oartigt och snudd på aggressivt.

Starka känslor bör inte visas i det offentliga rummet, i synnerhet gäller det ilska. Endast gifta par kan krama och pussa varandra på allmän plats.

Vid besök i någons hem visas äldre respekt och barn särskild uppmärksamhet. Vänta med att sätta dig tills du blir tillsagd att göra det. Samma sak gäller att börja äta eller dricka. Lämpliga gåvor är lite godis till barnen, kaffe eller cigaretter till de vuxna.

Klädsel

Östtimorianer är oftast ledigt klädda i luftiga byxor och mönstrade skjortor eller blusar. I städerna gäller västerländska kläder. Ute i byarna klär man sig vid festliga tillfällen i traditionella hemvävda kläder. Kvinnorna bär då sarong och sjal. Kostym används sällan på grund av det varma klimatet.

Arbetslivet

Arbetslivet är vanligtvis toppstyrt: chefen bestämmer och underordnade tar sällan egna initiativ, utan inväntar order.

På kontoret har de flesta kvinnor blus/skjorta och kjol eller klänning, medan männen bär långbyxor och kort- eller långärmad skjorta. I mycket formella sammanhang har männen kostym och kvinnor klänning/dräkt. I arbetslivet är det vanligt att tilltala kollegor med senhor (herr) eller senhora (fru), oberoende av status. På tetum finns flera olika tilltalsord och det är säkrast att avvakta med att använda dem, så att man inte riskerar att använda fel.

Tid

Generellt kan östtimorianer sägas ha ett avspänt förhållande till tid. Det är inte ovanligt att komma sent till ett möte, både på jobbet och fritiden. Att lämna arbetsplatsen av familjeskäl är också accepterat.

Måltider och mat

Vanligtvis äter man tre gånger om dagen: frukost, lunch (ca kl 12–14) och middag (ca kl 18–20). Man äter aldrig med vänster hand, det är högerhanden som gäller allt rörande mat och ätande.

Matvanorna har kinesiska, portugisiska och indonesiska influenser. Ris ingår i de flesta måltider. Andra vanliga matgrödor är kassava, majs och potatis. Många rätter är kryddstarka och baserade på kokosmjölk. Vanliga drycker är kokosnötsmjölk, läsk och kaffe. Risvin och sprit gjord på ris kan köpas på barer och restauranger samt dricks även ute i byarna.

En traditionell maträtt är tukir, som är lamm tillagat i bamburör med mycket kryddor. Vid kusten kring Dili görs saboko; sardiner, tamarindsås och kryddor packas in i palmblad och tillagas över öppen eld.

Helgdagar

I det katolska Östtimor är kristna högtider som påsk, jul, allhelgonadagen och den obefläckade avlelsen (8 december) nationella helgdagar. Även muslimska högtider, såsom id al-fitr (markerar slutet på fastemånaden ramadan) och id al-adha (offerfesten), är nationella helgdagar. Datumen för de muslimska högtiderna varierar från år till år eftersom de följer månkalendern. Det finns även helgdagar som firas av sekulära skäl, exempelvis nyårsdagen, första maj (arbetarnas dag), självständighetsdagar (20 maj och 28 november), nationella ungdomsdagen (12 november) och nationalhjältarnas dag (7 december).

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0