Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären uppmuntrar våldsamma islamistgrupper att attackera ärkefienden Indien, men taktiken har slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • April

    • Pakistan deporterar tiotusentals afghaner

      Ytterligare nästan 60 000 afghaner har tvingats lämna Pakistan under april månads första hälft, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Det är en följd av att Pakistan satt en tidsfrist den 30 april för runt 800 000 afghaner som saknar korrekt dokumentation att återvända till hemlandet. Fler än 1,3 miljoner afghaner med registreringsbevis från FN:s flyktingorgan UNHCR har uppmanats att flytta ut ur städerna Islamabad och Rawalpindi. Pakistan motiverar deportationerna med att många afghaner har kopplingar till ”terrorism och narkoikahandel”. Den senaste stora deportationsvågen genomfördes under 2023. Närmare tre miljoner afghaner lever i Pakistan, enligt FN. Många har bott där i årtionden sedan de flytt undan strider eller talibanstyrets förtryck i hemlandet. Avvisningarna har ökat i takt med att relationerna mellan Afghanistan och Pakistan försämrats.

    • USA inför – och pausar – högre tullar

      Pakistan ser först ut att drabbas av en tullsats på 30 procent när USA inför importtullar på varor från alla länder i världen, ett beslut som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan drygt 50 enskilda länder samt EU drabbas av högre tullar än så i vad USA:s president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Senare samma dygn kommer dock besked om att tullsatser utöver lägstanivån på 10 procent pausas i 90 dagar för alla utom Kina.

    • Mars

    • Ett 50-tal döda i tågkapning i Baluchistan

      Den militanta separatistgruppen Baluchistans befrielsearmé (BLA) säger sig ligga bakom en 30 timmar lång kapning av ett tåg med drygt 400 passagerare ombord. Angriparna stormar tåget på sträckan mellan Quetta och Peshawar i Baluchistan och tar tiotals människor ombord som gisslan. Gärningsmännen hotar att döda gisslan om inte fängslade baluchiska separatister friges inom 48 timmar. Ombord på tåget finns ett 100-tal regeringssoldater. Myndigheterna säger att 21 i gisslan och 33 gärningsmän dödas när säkerhetsstyrkor i en räddningsaktion fritar gisslan. BLA hävdar att de dödat 50 av regeringssoldaterna. BLA har i årtionden slagits för ett självständigt Baluchistan, Pakistans största provins med gott om fossilgas (naturgas). Polisstationer, tågtrafik och landsvägar är vanliga mål för BLA som är terrorstämplat av Pakistan, USA och Storbritannien med flera andra länder.

    • Strider vid gränsen mot Afghanistan

      Våldsamma sammandrabbningar bryter ut mellan pakistanska och afghanska styrkor längs en omtvistad del av gränsen mellan länderna (mellan distriktet Khyber i Pakistan och provinsen Nangarhar i Afghanistan). Attackerna sker med tunga vapen mot motståndarens militära anläggningar. Sporadiska strider har förekommit sedan i mitten av februari men de blir efter månadsskiftet mer intensiva och fortgår långt in i mars månad. Striderna utlöses av att talibanerna bygger militärposteringar längs gränsen samt att Pakistan stängt den viktiga gränsövergången Torkham (den öppnades igen senare i mars). Länderna anklagar varandra för att hysa militanta grupperingar som gör dödliga räder över gränsen in på motståndarens territorium.

    • Januari

    • Desinformation på nätet blir olagligt

      En ny lag antas som kriminaliserar desinformation på internet. Den som döms för att medvetet sprida desinformation kan fängslas i upp till tre år. En myndighet ska inrättas som kan beordra att ”olagligt innehåll” tas bort från sociala medieplattformar. Pakistan har blockerat plattformen X sedan parlamentsvalet i februari 2024. Journalister går ut i protest och anklagar regeringen för att försöka tysta kritiska röster. Oppositionspartiet PTI har blivit alltmer aktivt på nätet i takt med att det blivit svårare att genomföra protester och hålla möten.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0