Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären uppmuntrar våldsamma islamistgrupper att attackera ärkefienden Indien, men taktiken har slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • Desinformation på nätet blir olagligt

      En ny lag antas som kriminaliserar desinformation på internet. Den som döms för att medvetet sprida desinformation kan fängslas i upp till tre år. En myndighet ska inrättas som kan beordra att ”olagligt innehåll” tas bort från sociala medieplattformar. Pakistan har blockerat plattformen X sedan parlamentsvalet i februari 2024. Journalister går ut i protest och anklagar regeringen för att försöka tysta kritiska röster. Oppositionspartiet PTI har blivit alltmer aktivt på nätet i takt med att det blivit svårare att genomföra protester och hålla möten.

    • Ytterligare 14 års fängelse för Imran Khan

      Den tidigare premiärministern Imran Khan döms till 14 års fängelse för bestickning kopplad till välgörenhetsfonden al-Qadir Trust. Hans hustru Bushra Bibi döms till sju års fängelse för samma brott. PTI-ledaren sitter fängslad sedan våren 2023 då han fälldes för en rad brott, allt från röjande av sekretessbelagda uppgifter till brott mot äktenskapslagar. Enligt hans anhängare är domarna politiskt motiverade i syfte att hindra honom från att verka politiskt.

  • 2024

    • December

    • Ett 50-tal döda i pakistansk flygräd i Afghanistan

      I ett pakistanskt flygangrepp mot ett distrikt i den afghanska provinsen Paktika nära gränsen mellan de två länderna dödas 46 civila, främst kvinnor och barn, enligt en talesman för Afghanistans talibanregim. Våldshandlingarna mellan Pakistan och Afghanistan har ökat i antal sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021. Några dagar tidigare attackerades en pakistansk gränspostering av pakistanska talibaner (TTP) som står nära talibanerna i grannlandet. Pakistan har bekämpat ökad aktivitet från TTP sedan 2021. Tusentals TTP-krigare har sedan dess fått en fristad i Afghanistan.

    • USA inför sanktioner mot pakistanska företag

      USA inför sanktioner mot fyra pakistanska företag på grund av det asiatiska landets vidareutveckling av långdistansrobotar som kan bära kärnvapen. Pakistan svarar att sanktionerna är ”ensidiga” och därför kan få ”farliga följder” för stabiliteten i regionen. Sanktionerna drabbar både statsägda och privatägda bolag och innebär att amerikaner inte får lov att arbeta för dessa företag och att företagen får sina tillgångar i USA frysta. Pakistan har inte undertecknat det internationella icke-spridningsavtalet.

    • November

    • Över 100 döda i våld mellan shia- och sunnimuslimer

      Efter en vecka med våldsamheter mellan shia- och sunnimuslimer i distriktet Kurram i de pashtunska klanområdena i nordväst meddelar lokala myndigheter att en vapenvila förhandlats fram. Minst 111 människor, flertalet shiamuslimer, har dödats i skjutningar och betydligt fler har skadats. Pakistan är ett starkt sunnidominerat land, men i Kurram lever en stor shiamuslimsk grupp. Våld har i årtionden periodvis brutit ut mellan de två grupperna. Ett 80-tal människor dödades i liknande våld så sent som juli-oktober samma år. Då kunde våldet stoppas tillfälligt genom en loya jirga (ett traditionellt rådsmöte mellan klanledare). Efter det att vapenvilan trätt i kraft dödas tiotals människor i fortsatta oroligheter mellan sunni- och shiamuslimer i Kurram.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0