Saudiarabien
Saudiarabien utgör större delen av Arabiska halvön. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Oktober
-
Saudiska investeringsfonden lägger om kurs
Den statliga saudiska investeringsfonden ska minska sina utländska investeringar efter en rad uppmärksammade satsningar inom idrottsvärlden och nöjesindustrin. Fondens chef säger vid en konferens i Riyad att under de senaste tio åren har den utländska andelen av fondens investeringar ökat från knappa 2 procent till 30 procent. Målet är att dra ned nivån till mellan 18 och 20 procent. Investeringsfonden skapades 1971. Sedan 2015 har fondens ordförande varit kronprins Mohammed bin Salman som driver på en plan, känd som Vision 2030, för att minska oljejättens beroende av fossila bränslen. Investeringsfondens tillgångar uppgår till drygt 930 miljarder dollar.
-
-
September
-
Fortsatt underskott i statens budget
Saudiarabiens finansdepartement förväntar ett fortsatt underskott nästa budgetår om motsvarande 2 procent av BNP. I sin preliminära prognos beräknar finansdepartementet att underskottet stiger till 2,9 procent av BNP under 2026 och 3 procent under 2027. Utgifterna stiger och oljeinkomsterna minskar, heter det. Något som driver på underskottet är fortsatta stora utgifter på framtidssatsningar inom ramen för planen Vision 2030 som lanserats av kronprins Mohammed bin Salman. Planen syftar till att minska oljejättens beroende av fossila bränslen.
-
Rekordmånga avrättningar registreras
Saudiarabien når en ny topp i fråga om antalet avrättningar under ett år när tre nya dödsdomar verkställs. Hittills har 198 avrättningar genomförts under 2024, enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Under 2022 genomfördes 196 avrättningar och 1995 avrättades 192 personer i landet, uppger människorättsorganisationen Amnesty International. Förra året var det endast Kina och Iran som genomförde fler avrättningar än Saudiarabien, enligt Amnesty.
-
Juni
-
Över 1 000 dör av värmeslag under pilgrimsfärd
Mer än 1 000 pilgrimer som deltar i årets stora vallfärd till Mecka, hajj, omkommer i den extrema värme som råder rapporterar nyhetsbyrån AFP. Vid stora moskén i staden uppmäts temperaturer på nästan 52 grader. De flesta av de omkomna kommer från Egypten. Varje rättrogen muslim som har möjlighet förväntas göra en pilgrimsfärd till Mecka under sitt liv men det är kostsamt att få ett officiellt tillstånd för hajj så tiotusentals personer försöker varje år genomföra vallfärden på andra sätt, vilket innebär att de inte har tillgång till de luftkonditionerade anläggningar som finns på officiella boenden och längs vallfärdsvägen. Många av de omkomna uppges vara pilgrimer utan tillstånd.
-
Maj
-
Reformplaner revideras
Saudiarabien måste göra omprioriteringar i sina planer på att modernisera landets ekonomi, säger finansminister Muhammad al-Jadaan som hänvisar till globala "chocker", från pandemin till kriget i Gazaremsan. Ett pågående reformprogram kallat Vision 2030 har som mål att förbereda landet för en tid efter oljeekonomin. I visionerna, som sjösattes 2016, ingår megaprojekt som Neom, en futuristisk stad helt uppbyggd på modern teknik. Det har tidigare ifrågasatts från olika håll om de ambitiösa planerna går att genomföra, och det ministern talar om är ett behov av "mer tid".