Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från en fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Politiskt präglas Sydkorea av en konflikt med grannlandet Nordkorea. Inget fredsavtal kunde ingås mellan de två nationerna efter Koreakrigets slut 1953. Sydkorea får omfattande militärt stöd från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Oktober

    • Länder samarbetar kring övervakning av Nordkorea-sanktioner

      Elva länder bildar en ny gemensam mekanism (Multilateral Sanctions Monitoring Team, MSMT) för att övervaka efterlevnaden av de internationella sanktionerna mot Nordkorea, meddelar Sydkoreas utrikesdepartement. Beslutet följer på Rysslands veto i mars 2024 mot att förnya den grupp av FN-experter som ditintills övervakat Nordkorea-sanktionerna. Vetot innebar i praktiken att övervakningen av de sanktioner som riktas mot Nordkoreas förbjudna kärnvapen- och vapenprogram upphörde. USA fördömde det ryska agerandet och anklagade Ryssland för att försöka dölja sitt växande militära samarbete med Nordkorea. Förutom Sydkorea, USA och Japan ingår även Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Kanada, Australien och Nya Zeeland i samarbetet. Enligt Sydkoreas utrikesdepartement fortsätter Nordkorea att bryta  mot FN-sanktionerna bland annat genom tester av kärnvapenbärande robotar, vapenleveranser till Ryssland och olaglig handel mellan fartyg till havs.

    • Författaren Han Kang får Nobelpriset i litteratur

      Den sydkoreanska författaren Han Kang blir årets Nobelpristagare i litteratur. Den 53-årige Han fick sitt internationella genombrott med boken Vegetarianen och vann Booker-priset 2016. Hon tilldelas litteraturpriset ”för sin intensiva poetiska prosa som konfronterar historiska trauman och blottlägger människolivets bräcklighet”, skriver Svenska Akademien i sin motivering.

    • Augusti

    • Unga aktivister vinner klimatmål mot staten

      Sydkoreas författningsdomstol ger unga klimataktivister rätt och slår fast att regeringens klimatmål strider mot konstitutionen. Enligt domstolen skyddar de ”inte i tillräcklig utsträckning skyddar medborgarnas grundläggande rättigheter”. Domstolen hänvisar till de bristfälliga målen för utsläppsnivåer för växthusgaser. Klimataktivister har sedan 2020 lämnat in framställningar till författningsdomstolen. Ett foster har utsetts till målsägande i rättegången. Enligt klimataktivisternas advokat kommer parlamentet och Sydkoreas regering nu behöva revidera både bestämmelserna i ramlagen om koldioxidneutralitet och de nuvarande utsläppsmålen med hänsyn till framtida generationers rättigheter.

    • Juli

    • Propagandahögtalare – svar på Nordkoreas skräpballonger

      Den sydkoreanska militären inleder åter propagandasändningar via högtalare som riktar sig till nordkoreaner. Det är ett svar på de tusentals ballonger fyllda med toalettpapper, skräp och befarad avföring som Pyongyang har skickat över gränsen vid flera tillfällen sedan maj. Ballongerna har bland annat stört flygtrafiken enligt sydkoreanska källor. Nordkorea har tidigare protesterat kraftigt mot högtalarsändningar från Sydkorea, en taktik som användes under Koreakriget på 1950-talet. Sändningar från den sydkoreanska militären består bland annat av sydkoreansk musik, K-pop, och rapporter om försäljningen av  smarta mobiltelefoner från sydkoreanska elektronikjätten Samsung.

    • Fängelse för mordförsök på politiker

      En man som knivhögg Demokratiska partiets dåvarande ledare Lee Jae-myung i januari 2024 i Busan döms till 15 års fängelse för mordförsök och brott mot vallagarna. Förövaren, som kallas Kim i sydkoreanska medier, låtsades vara en anhängare och kunde på så sätt närma sig Lee Jae-myung som han därefter högg i nacken. Kim sade under rättegången att han ville hindra Lee Jae-myung från att bli president i valet i april samma år. Politikern tvingades ligga på sjukhus en vecka på grund av skadorna.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0