Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

  • 2024

    • Juli

    • Baathpartiet vinner parlamentsvalet

      Baathpartiet med stödpartier vinner 74 procent av rösterna i parlamentsvalet. President Bashar al-Assad behåller därmed full kontroll över den lagstiftande församlingen.

    • Juni

    • Kurder avvaktar med planerade val

      Kurdiska myndigheter som kontrollerar delar av norra Syrien beslutar att skjuta upp lokala val som planerats till den 11 juni "allra minst till i augusti". Tanken är att val ska genomföras i alla områden som är i kurdiska händer, men motståndet är stort, inte minst uppfattas hot från grannlandet Turkiet mot ett regionalt samhällsbygge som ses som utslag av kurdisk separatism. Även USA har uttryckt oro. Den syriska regimen är inte heller redo att ge upp områden där kurder utgör en majoritet av befolkningen, men kurderna har i praktiken makt över en fjärdedel av Syriens territorium sedan regeringsarmén flyttade sina styrkor till andra områden med rebellrörelser. Den kurdiska organisationen PYD, av Turkiet betraktad som en terrorgrupp, framhåller att det behövs val för att stärka demokrati och samhällstjänster för befolkningen.

    • Maj

    • Djup fattigdom efter 13 krigsår

      Mer än en fjärdedel av Syriens befolkning lever i djup fattigdom, drygt 13 år efter krigsutbrottet under den arabiska våren 2011. Bedömningen görs av Världsbanken i samband med två rapporter om det ekonomiska läget i landet. Före 2011 var djup fattigdom sällsynt i Syrien. Underlag till bedömningen att 5,7 miljoner syrier är extremt fattiga är tillståndet 2022, och det kan i själva verket enligt banken ha blivit ännu sämre till följd av jordbävningskatastrofen 2023. Vid ett givarmöte den 27 maj gör i synnerhet EU och dess medlemsländer utfästelser om att bekosta hjälp till Syriens befolkning, och till syriska flyktingar i grannländerna, under 2024 och 2025.

    • April

    • Våg av flyganfall speglar händelser i Gazaremsan

      Konsulära avdelningen vid Irans ambassad i Damaskus utsätts för flyganfall som tillskrivs Israel. Ett tiotal människor dör varav sju ingår i det statliga iranska revolutionsgardet som är på plats i Syrien för att stödja Assadregimen. Israel anfaller återkommande mål i Syrien i det uttalade syftet att hindra både regimen i Iran och den libanesiska Hizbollahmilisen från att agera på syrisk mark. Anfallet i Damaskus är det femte mot Syrien under en enda vecka då även 38 syriska armésoldater och sju Hizbollahmedlemmar har rapporterats dödade. Upptrappningen ska ses mot bakgrund av den terrorvåg iscensatt av palestinska Hamas som utlöste ett israeliskt krig mot Gazaremsan i oktober 2023. Händelserna i och kring Gaza har lett till konfrontationer i flera länder mellan Israel och regionala fiender.

    • Mars

    • FN-vädjan om hjälp till Syrien

      Det humanitära biståndet från omvärlden till Syrien tryter och brist på viktiga varor kan driva på flyktingströmmar, enligt en vädjan som görs av Adam Abdelmoula, biståndsamordare för FN på plats i landet. Under 2024 behövs 4,07 miljarder dollar för att nå 10,8 miljoner människor i Syrien med hjälp som FN-representanten beskriver som livsuppehållande. Sammantaget är det enligt FN 16,7 miljoner människor i Syrien som har behov av någon form av hjälp. Flera väpnade konflikter och klimatförändringar som yttrar sig i värmeböljor och vattenbrist gör det allt svårare att upprätthålla odling och boskapsskötsel så att livsmedelsbehoven ska kunna fyllas lokalt, lyder förklaringarna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0