Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

  • 2025

    • Mars

    • Övergångsregering utses, shiamuslimer dominerar

      En övergångsregering utses med 23 medlemmar. Enda kvinnan är Hind Kabawat, som är kristen, och blir arbetsmarknads- och socialminister. Fungerande utrikesminister Asaad al-Shaibani sitter kvar, liksom försvarsminister Mourhaf Abu Qasra som har i uppgift att bygga upp en nationell armé. Mohammed al-Bashir, som fungerat som premiärminister sedan i december, blir energiminister. Premiärministerposten avskaffas i enlighet med den tillfälliga grundlag som nyligen antagits. Flera av interimspresidenten Ahmed al-Sharaas förtrogna i islamistiska Hayat Tahrir al-Sham (HTS) märks bland ministrarna, och majoriteten är sunnimuslimer vilket speglar befolkningens sammansättning. Som minister för nödhjälp och katastrofer utses ledaren för den frivilliga räddningsorganisationen Vita hjälmarna, Raed al-Saleh. I regeringen finns också en kurd, en drus och en alwait, vilka utgör andra minoriteter i landet. Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien anser att regeringen inte speglar landets mångfald. EU är berett att samarbeta med den nya regeringen. USA säger att det är ett positivt steg men vill inte lyfta sina sanktioner förrän framsteg gjorts i kampen mot terrorism.

    • Syrien får provisorisk författning

      Syrien får en provisorisk författning som gäller i fem år. Där sägs att landets president måste vara muslim, och islamisk rättspraxis ska vara "den huvudsakliga källan" till lagstiftningen. Rättsväsendet ska vara oberoende. Presidenten får verkställande makt. En lagstiftande församling ska bildas, varav presidenten utser en tredjedel av ledamöterna, tills val kan hållas, kanske om fyra, fem år. Även kvinnors rättigheter samt press- och yttrandefrihet nämns. Enligt den nya författningen blir det förbjudet att "förneka, prisa, rättfärdiga eller förringa" den avsatta Assadregimens brott. Interimspresidenten Ahmed al-Sharaa som undertecknar dokumentet säger att han hoppas "förtryck ersätts med rättvisa".

    • Syriens övergångsstyre ingår avtal med kurderna

      En kurdiskledd milis som kontrollerar stora delar av nordöstra Syrien och landets övergångsstyre är eniga om att integrera regionens militära och civila institutioner i centralmakten. Uppgörelsen ingås mellan interimspresidenten Ahmed al-Sharaa och Mazloum Abdi, befälhavare för SDF-milisen. SDF har haft en nyckelroll i uppbyggnaden av en självstyrande kurdisk förvaltning och att bekämpa Islamiska staten (IS). Enligt uppgörelsen får kurderna rätt att tala sitt eget språk och konstitutionella rättigheter. Parterna enas också om ett slut på strider, uppger presidentkansliet.

    • Omvärlden fördömer våld i tidigare Assadfäste

      Strider, hämndaktioner och även massakrer på civila som krävt hundratals liv rapporteras från nordvästra Syrien. Uppgifterna om antalet döda går i sär. Men SOHR uppger att 973 civila dödats sedan den 6 mars. Våldet rasar främst i områden där alawaiter, den tidigare styrande minoriteten, bor. Den störtade presidenten Bashar al-Assad är alawait. Säkerhetsstyrkor och miliser som står den nya regeringen nära anklagas för övervåld. Flera hundra miliser på båda sidor har dödats. Våldet fördöms av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk, FN:s Syriensändebud Geir Pedersen, Arabförbundet, FN, USA, Storbritannien och andra regeringar, liksom ledare för tre stora kyrkosamfund i Syrien och de delvis sjävystrande kurderna. Syriens interimspresident Ahmed al-Sharaa lovar i ett TV-sänt tal att de skyldiga ska ställas till svars. En oberoende kommitté tillsätts för att utreda händelserna i provinserna Latakia och Tartus. Flera dagar efter de första uppgifterna om massakrer rapporteras flera tusen alawiter ha sökt skydd på den ryska flygbasen Hmeimim.

    • Strider rasar i tidigare Assadfäste

      Strider som beskrivs som de "mest våldsamma" sedan diktatorn Bashar al-Assads fall i december rasar i Syrien. Säkerhetsstyrkor drabbar samman med väpnade anhängare till Assad i kuststaden Jableh och angränsande byar i provinsen Latakia, centrum för den shiamuslimska alawitiska minoriteten som Assad tillhör. Assadtrogna uppges ha dödat 16 medlemmar av säkherhetsstyrkorna däribland poliser vid bakhåll och angrepp mot vägspärrar. Fyra civila och 28 Assadtrogna har i sin tur dödats av säkerhetsstyrkorna, rapporterar SOHR. Under insatsen rapporteras säkerhetsstyrkorna ha gripit tidigare chefen för flygvapnets underrättelsetjänst, general Ibrahim Huweija, som beskylls för att ha gett order om tortyr och mord på motståndare till Assad, skriver den statliga nyhetsbyrån Sana.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0