2014
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2014
-
December
-
Nya protester mot vattenavgifter
Protesterna mot de nya vattenavgifterna fortsätter. Demonstrationer i Dublin samlar upp till 100 000 deltagare.
-
Ny kontrovers kring abortlagstiftning
Ännu en kontrovers uppstår kring landets abortlagstiftning, då läkare, av rädsla för åtal, vägrar att stänga av respiratorn för en ung kvinna som är hjärndöd efter en blodpropp, eftersom hon är gravid i 18:e veckan. Detta sker trots att hennes familj velat låta henne dö och trots att möjligheterna att fostret ska överleva anses minimal. Enligt den irländska författningen har ett ofött barn samma rätt till liv som en gravid kvinna. Högsta domstolen avgör i slutet av månaden att läkarna kan avbryta den livsuppehållande behandlingen. Fallet anses prejudicerande.
-
November
-
Protester mot nya vattenavgifter
Under hösten växer protesterna mot regeringens beslut att införa vattenavgifter i städer och andra tätorter. Särskilt omfattande är de i fattigare förorter till Dublin som Tallagh och Jobstown. Regeringen lovar dock att presentera ett nytt och förenklat förslag till vattenavgifter. Dessutom ger den löften om en rabatt för dem som registrerar sig hos det nya vattenbolaget, Irish Water. Debattörer hävdar samtidigt att det är svårt att kräva in pengar för ett vattensystem som har så stora brister och att protesterna i mycket handlar om att de nedskärningar som gjorts efter 2011 i så hög grad har drabbat dem som har det sämst (se även Aktuell politik och Naturtillgångar, energi och miljö).
-
Adams Irland mest populäre partiledare
Sinn Féins Gerry Adams är fortfarande Irlands mest populära partiledare, trots en markant nedgång under hösten. Det beror sannolikt på debatten kring hur han ska ha agerat i samband med ett våldtäktsfall i Nordirland. Máiría Cahill har anklagat Adams och flera andra ledande nordirländska republikaner för att ha velat mörklägga att hon vid flera tillfällen våldtagits av en IRA-aktivist 1997, samt dessutom hade tvingat henne att vid en rad tillfällen träffa gärningsmannen i samband med en intern "rättsprocess". De fyra personer som pekats ut förnekar att de haft någon del i en skenrättegång. Fallet har debatterats både i det nordirländska och den irländska deputeradekammaren. I Dublin leder det till en hård ordväxling mellan premiärminister Kenny och Gerry Adams. Företrädare för Fianna Fáil och Fine Gael säger sig känna till ytterligare fall där IRA-medlemmar ska ha begått sexuella övergrepp.
-
Oktober
-
Barnbidragen höjs, ”kryphål” för storföretag ska täppas till
För första gången på flera år kan den irländska regeringen presentera en budget som inte främst innehåller åtstramningar. Detta sker ett år tidigare än planerat. Regeringen slår fast att den inte är beredd att ge upp den låga bolagsskatten på 12,5 procent, men att man ska täppa till det "kryphål" som funnits som kunnat ge multinationella företag extra låg skatt. Bolagen måste också registrera sig i Irland. Reglerna kommer att gälla alla nya företag från januari 2015, medan övergångsregler kommer att gälla fram till 2020 för övriga företag. Barnbidragen höjs med 5 euro i månaden för alla barn, inkomstskatten sänks med en procent för dem med högst inkomster och låginkomsttagare får tjäna mer innan de måste betala skatt. Bidragstagare ska också få extra pengar till jul, något som avskaffades under krisåren. Från vissa håll får regeringen kritik för att den ökar på den redan höga statsskulden.
-
September
-
Tillväxten tar fart
Rapporter tyder på att den irländska ekonomin börjat återhämta sig snabbare än övriga euroländer, mycket på grund av framgångar för exportindustrin. Enligt prognoser kommer tillväxten att ligga närmare 5 procent 2014. Det påpekas dock att, även om huspriserna börjat stiga, ligger de ändå 40 procent lägre än de gjorde före krisen. Arbetslösheten är också hög, cirka 11 procent.
-
Augusti
-
Nekas abort efter våldtäkt
Ett nytt fall som rör Irlands kontroversiella abortlagstiftning väcker upprörda känslor. En ung kvinna som blivit gravid efter en våldtäkt innan hon kom till Irland nekas abort av en panel bestående av två psykiatriker och en förlossningsläkare eftersom hon är i 16:e graviditetsveckan. Det ska ha gått nästan åtta veckor sedan hon först bad om att få göra en abort. Eftersom kvinnan är invandrare har hon inte möjlighet att resa till ett annat land för ingreppet. Hon inleder en hungerstrejk, men barnet förlöses med kejsarsnitt i 25 graviditetsveckan och tas om hand av myndigheterna.
-
Juli
-
Burton ny Labourledare
Labours vice partiledare Joan Burton vinner omröstningen om partiledarskapet med 77 procent av rösterna mot 22 procent för biträdande hälsominister Alex White. Burton ersätter även Gilmore som vice premiärminister.
-
Juni
-
Apples skatteavtal utreds
EU-kommissionen beslutar att inleda en formell undersökning av hur det amerikanska It-bolaget Apples skatteuppgörelse i Irland ser ut (se även Oktober 2013). Apple har varit verksamt i Irland sedan 1980 och har 4000 anställda i landet. Även andra storföretag uppges använda kryphål i den irländska lagstiftningen för att undvika att betala skatt. EU-kommissionen säger att man även överväger att undersöka liknande problem i länder som Nederländerna och Luxemburg.
-
Maj
-
Framgång för Fianna Fáil i lokalvalen
I de irländska kommunalvalen får Fianna Fáil flest röster, före Fine Gael, Sinn Féin och Labour.
-
Bakslag för Labour i EU-valet
I valet till EU-parlamentet får Labour endast drygt 5 procent av rösterna och blir därmed utan mandat. Partiledaren Eamon Gilmore meddelar att han avgår. Även Gröna partiet blir utan mandat. Största parti blir Fianna Fáil med drygt 22 procent av rösterna, vilket ger partiet 1 av Irlands 11 mandat, samt Fine Gael som också vinner drygt 22 procent (4 mandat). Sinn Féin tar hem nästan 20 procent och 3 mandat, medan de sista 3 mandaten går till oberoende kandidater. Valdeltagandet är 51,6 procent.
-
Gerry Adams släpps
Sinn Féin-ledaren Gerry Adams släpps av polisen i Nordirland den 4 maj.
-
Justitieministern avgår
I början av månaden avgår justitieminister Alan Shatter sedan en rapport riktat hård kritik mot bland annat polisen justitiedepartementet i samband med en avlyssningsskandal (se Mars 2013). I sitt avskedsbrev tillbakavisar dock Shatter en del av kritiken.
-
Stämmer brittiska staten för terrordåd
Anhöriga till offren för tre bombattentat i Dublin och Monaghan 1974 stämmer den brittiska staten via High Court i Belfast. I attentaten dödades 33 människor och över 300 skadades. UVF, en halvmilitär lojalistisk (protestantisk) grupp från Nordirland medgav 1993 att den hade utfört dåden. Det finns också misstankar om att personer inom den brittiska säkerhetstjänsten och den nordirländska polisen ska ha känt till attentatsplanerna utan att ha försökt att stoppa dem. 2003 presenterade en tidigare domare i Irlands högsta domstol en rapport där han slog fast att det fanns skäl till dessa misstankar, men att det saknades bevis. Brottsutredningen 1974 lades ned efter bara några veckor och ingen har åtalats för dåden.
-
Irlands kreditbetyg höjs
Kreditvärderingsinstitutet Moody's uppgraderar Irlands status från Baa3 till Baa1, mycket på grund av landets relativt höga tillväxtsiffror.
-
April
-
Sinn Féins ledare Gerry Adams grips
Konflikten i Nordirland kastar i slutet av månaden sin skugga även över irländsk politik. Sinn Féin-ledaren Gerry Adams, som sitter i den irländska deputeradekammaren, grips enlighet med den brittiska terroristlagstiftningen. Han förhörs om IRA:s mord på tiobarnsmamman Jean McConville 1972. Adams säger att han inte varit inblandad i dådet och han har genom alla år förnekat att han varit medlem av IRA (även om det allmänt antagits att han haft en ledande roll). McConville fördes bort av IRA som felaktigt misstänkte henne för att vara angivare. Den republikanska gruppen medgav 1999 att den mördat och begravt henne på en hemlig plats. Hennes kvarlevor hittades 2003. I irländsk press spekuleras om det nu är dags för Sinn Féin att byta ledare för att slippa hantera frågor om partiets mörka förflutna.
-
Presidenten reser till Storbritannien
I början av månaden reser Irlands president Michael D Higgins till Storbritannien för ett statsbesök. Det är första gången en irländsk statschef gör ett sådant i grannlandet. Både den irländska och den brittiska regeringen betonar nu de goda relationerna mellan länderna (se Utrikespolitik och försvar).
-
Mars
-
Polis i blåsväder
Irlands högsta polischef, Martin Callinan, avgår sedan han kritiserats poliser som avslöjat att deras kolleger låtit kända personer slippa böter för trafikförselser. Affären har även nått regeringen där Callinan försvaras av justitieminister Alan Shatter medan han kritiseras av biträdande premiärminister Eamon Gilmore. Polisen och justitieministern hamnar kort därefter i nytt blåsväder efter avslöjanden om att polisen i hemlighet spelat in samtal som förts på polisstationer. Det ska finnas över 2 500 bandinspelningar, och det befaras att polisen även spelat in samtal mellan brottsmisstänkta och deras försvarsadvokater. Callinan ska ha känt till detta och ska ha beordrat ett stopp för avlyssningen i november 2013. Regeringen tillsätter en kommission för att utreda avlyssningsanklagelserna.
-