2013

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2013

    • December

    • Polisläcka möjliggjorde mord

      Domaren Peter Smithwick presenterar sin utredning av morden på två högt uppsatta nordirländska polismän 1989. Enligt den så kallade Smithwicktribunalen hade personer inom den irländska polisen försett IRA med information så att de kunde utföra morden. De två männen dödades när de var på väg hem från Dundalk efter ett möte med irländsk polis, där det bland annat hade diskuterats hur man skulle komma åt den omfattande smuggling som styrdes av Thomas Murphy, som då också var IRA:s stabschef. Irlands justitieminister ber om ursäkt för de säkerhetsbrister hos den irländska polisen som möjliggjorde morden.

      (Senare ifrågasätter tre före detta polischefer Smithwicktribunalens slutsatser och hävdar att inga verkliga bevis lades fram för att styrka att personer inom den irländska polisen försett IRA med information som ledde fram till morden på två nordirländska poliser.)

    • Kenny tackar irländarna i TV-tal

      I mitten av månaden håller premiärminister Kenny ett TV-tal – i samband med den sista låneutbetalningen från IMF – där han tackar det irländska folket för att de stått ut med den hårda åtstramningspolitiken. Han varnar samtidigt för att hans regering kommer att fortsätta med den strama ekonomiska politiken och att störst insatser ska göras för att skapa nya arbetstillfällen. 

    • November

    • Värsta krisen över

      Premiärminister Kenny meddelar att Irland från den 15 december är redo att klara sig utan internationella stödpaket och nödlån från IMF och EU och att landet inte tänker be om nya lånegarantier från Europeiska centralbanken. Därmed kan Irland sägas vara det första landet som tar sig ur eurokrisen.

    • Oktober

    • Väljarna vill ha kvar senaten, godkänner ny domstol

      Den 4 oktober röstar en knapp majoritet, nästan 52 procent, av de irländska väljarna nej till regeringens planer på att avskaffa senaten. Valdeltagandet är bara 40 procent. Skälet till att de två regeringspartierna, med stöd av Sinn Féin, har velat avskaffa senaten är främst ekonomiskt (de skulle ha handlat om besparingar på upp till 20 miljoner om året). De partier som vill behålla senaten förespåkar att den ska reformeras. Samma dag godkänner väljarna i en annan folkomröstning, med 65 procent av rösterna, att en appellationsdomstol ska inrättas.

    • Slipper nya krislån

      Vid Fine Gaels partikonferens i oktober säger premiärminister Kenny att Irland inte längre kommer att vara beroende av nödlån från EU och IMF, utan från slutet av året kommer landet att kunna låna pengar på den öppna marknaden igen (se även Ekonomi). Han betonar samtidigt att det fortfarande återstår mycket arbete för att bygga upp den irländska ekonomin på nytt. Både EU och IMF trycker på för att Irland ska fortsätta spara i budgeten för 2014. Det väntas finansminister Michael Noonan också göra, men 2,5 miljarder euro istället för 3,1 miljarder euro som EU och IMF vill. Den irländska regeringen kommer ändå att klara att hålla budgetunderskottet under 5,1 procent av BNP, enligt Noonan. Fine Gael-politikern har valt att gå försiktigare fram för att blidka koalitionspartnern Labour.

      Den här gången är det äldre irländare som drabbas hårdast. En höjd inkomstgräns gör att fler över 70 år förlorar rätten till fri sjukvård, ett telefonbidrag slopas liksom ett bidrag på 850 euro till begravningar, det så kallade jobbsökarbidraget för personer under 25 år skärs ned från 144 euro till 100 euro i veckan. Alkoholskatten höjs också. Men budgeten innehåller också en del stimulansåtgärder som en irländsk variant av det svenska rotavdraget, lägre moms inom turistsektorn samt att flygskatten avskaffas.

    • Krav på en höjning av bolagsskatten

      Tyska politiker trycker på för att Irland ska bli tvunget att höja sin låga bolagsskatt. Finansminister Noonan aviserar dock att Irland från 2015 ska täppa till det kryphål i irländsk lag som multinationella bolag har kunnat använda för att inte betala skatt i sina hemländer. Bland annat har en amerikansk senatskommitté kritiserat Irland för att Apple betalat mindre än 2 procent i skatt på de 100 miljarder dollar företaget tjänat 2008–2012. Enligt Apple har den låga skattesatsen satts efter "förhandlingar" med den irländska regeringen.

    • Juli

    • Ja till ny abortlag

      Deputeradekammaren röstar med stor övervikt för att införa en begränsad möjlighet till abort. Enligt lagförslaget ska ingreppet vara tillåtet om tre medicinskt kunniga personer är eniga om att en gravid kvinna riskerar begå självmord om hon måste föda barnet. Fyra medlemmar av Fine Gael utesluts ur partiet efter att ha avvikit från partilinjen och röstat mot lagförslaget. Tidigare har landets Högsta domstol slagit fast att det inte strider mot grundlagen om abort tillåts i vissa speciella fall (se Sociala förhållanden). Den nya abortlagen måste även antas i senaten innan den kan träda i kraft.

    • Juni

    • Bandinspelningar avslöjar bankbluffar

      Nya avslöjanden kring Anglo Irish Bank väcker upprörda känslor. Inspelade samtal mellan två högt uppsatta chefer tyder på att de visste att 7 miljarder euro som banken begärde i krishjälp 2008 inte var tillräckligt för att rädda den. Den slutliga notan blev så småningom 30 miljarder euro, en nota som de irländska skattebetalarna får stå för. Det är oklart om regeringen blev förd bakom ljuset eller om den inte gjorde en tillräckligt grundlig analys av bankens affärer. Bedömare påpekar också att regeringens beslut att garantera alla banktillgångar fattades utan att den hade tagit reda på om bankerna var på obestånd eller inte, och att det skedde med stöd från stora delar av oppositionen.

    • Ekonomin krymper

      För första gången sedan 2009 befinner sig Irlands ekonomi i recession, det vill säga tillbakagång. Nedgången orsakas framför allt av sjunkande export och minskad inhemsk privatkonsumtion.

    • April

    • Anstånd med lånebetalningar

      Vid ett toppmöte beslutar euroländerna att Irland, tillsammans med Portugal, får ytterligare sju år på sig för att betala tillbaka sina nödlån.

    • Februari

    • Anglo Irish Bank avvecklas

       Irland når den 7 februari en uppgörelse med Europeiska centralbanken om (ECB) om att avveckla Anglo Irish Bank som togs över av staten 2009. Detta innebar en tydlig lättnad av Irlands skuldbörda, då skuldebrev på 28 miljarder euro ersätts med nya obligationer med en löptid på 40 år och till lägre ränta. Räntekostnaderna för staten sänks därmed till i genomsnitt 3 procent istället för som tidigare 8 procent. För regeringens del innebär det att den får en miljard euro mer att röra sig med, jämfört med tidigare. Från en del håll kritiseras avtalet, eftersom man menar att binder bankernas skulder till staten samt att man inte lyckats få till någon avskrivning av skulden.

    • Regeringen ber utnyttjade kvinnor om ursäkt

      I början av månaden presenteras en rapport om de cirka 10 000 kvinnor som under åren 1922-1996 utan att få någon lön tvingades arbeta i de så kallade Magdalene-tvätterierna som drevs av katolska nunnor. Det visar sig att mer än var fjärde av dem hade skickats dit av den irländska staten, en del av dem för så små förseelser som att de hade åkt tåg utan att ha köpt biljett. Regeringen får inledningsvis skarp kritik för att den inte vill be kvinnorna om förlåtelse, samt för att den inte tagit upp liknande fall i Nordirland. Efter flera möten med drabbade kvinnor håller premiärminister Enda Kenny ett känslosamt tal i deputeradekammaren då han också framför en formell ursäkt för statens roll i det hela. En snabbutredning ska också göras för att bestämma hur kvinnorna ska kompenseras, den skulle gälla alla berörda kvinnor i republiken. Vice premiärminister Eamon Gilmore säger att även de religiösa ordnar som varit inblandade bör bidra till skadestånden.

Varukorg

Totalt 0