Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Augusti

    • Övervakning vid svenska gränsen skärps efter gängvåld

      Efter att svenskar utfört flera våldsdåd i landet skärper regeringen kontrollen vid gränsen mot Sverige. Bland annat utökas kontrollerna på tågen över Öresund. Man kommer också använda sig mer av kameraövervakning. Åtgärderna sker efter att ungdomar rekryterats i Sverige av kriminella grupperingar för att utföra uppdrag relaterade till gängkonflikter. Den senaste veckan har fem svenskar gripits misstänkta för grova våldsdåd i Danmark. Sedan april uppges svenskar ha varit involverade I 25 olika fall av organiserad brottslighet i Danmark.

    • Juni

    • Rysk medborgare misstänks för spioneri

      Enligt underrättelsetjänsten har en rysk medborgare gripits för misstänkt spionage. Medier uppger att det handlar om en kvinna som är välkänd inom den ryska diasporan. Den gripne har enligt säkerhetstjänsten gjort ”möjliggjort för utländsk underrättelsetjänst att verka i Danmark". Fallet ska vara relaterat till en rysk kapitalfond, som bildats av ryska myndigheter, och som misstänks ha finansierat desinformationsprojekt.

    • Framgång för gröna och vänstern i EU-parlamentet

      I valet till EU-parlamentet går Danmark, liksom Sverige och Finland, mot strömmen jämfört med andra länder i EU när ytterhögern backar och gröna partier och vänster i stället går framåt. Socialistisk folkeparti – som kom på tredje plats i EU-valet 2019 – blir nu störst och får 17,4 procent av rösterna vilket väntas ge 3 mandat. Först på andra plats kommer de regerande Socialdemokraterne med 15,6 procent (3 mandat) och därpå följer Venstre med 14,7 procent (2 mandat), Konservative folkeparti 8,8 procent (1 mandat), Danmarkdemokraterne 7,4 procent (1 mandat), Radikale venstre 7,1 procent (1 mandat), Enhedslisten-De Rød-Grønne 7,0 procent (1 mandat), Liberal alliance 7,0 procent (1 mandat), Dansk folkeparti 6,4 procent (1 mandat) och Moderaterne 5,9 procent (1 mandat).

    • Mars

    • 143 grönländskor stämmer danska staten för spiraltvång

      Grönländskor som fick spiral insatt, ofta utan att de visste om det, av danska läkare på Grönland under 1960- och 1970-talen stämmer danska staten för brott mot mänskliga rättigheter och kräver ersättning på sammanlagt cirka 43 miljoner danska kronor. I oktober 2023 krävde 67 grönländska kvinnor kompensation i samma ärende (se Oktober 2023). Men den danska regeringen har ännu inte svarat på kvinnornas ersättningskrav på 300 000 vardera. Sedan dess har antalet kvinnor som kräver ersättning ökat till 143. Danmarks regering och den grönländska regeringen har tillsatt en utredning av händelserna.

    • Februari

    • 10-årigt avtal med Ukraina om säkerhet

      Danmark, som visat ett starkt stöd  för Ukraina sedan Rysslands anfallskrig inleddes 2022, sluter ett avtal om säkerhetssamarbete med regimen i Kiev. Avtalet ska gälla i tio år. Liknande avtal har undertecknats av Ukraina med Frankrike respektive Storbritannien. Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0