Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • April

    • USA inför - och pausar - högre tullar

      De nya tullar som USA aviserat en vecka tidigare träder i kraft för EU och ett 60-tal länder som fått högre tariffer än ”miniminivån” – men efter mindre än ett dygn kommer besked om en 90 dagar lång paus. Merparten av varor från Danmark, liksom övriga EU-länder, beläggs under pausen med en tilläggstull på miniminivån 10 procent. Annars ska 20 procent gälla för EU. Motivet till de nya tullarna är enligt USA:s president Donald Trump att EU har ett överskott i handeln med USA. Sedan tidigare har EU-länderna även drabbats av amerikanska tariffer på 25 procent på import av stål och aluminium samt bilar och bildelar, och under dagen ger EU besked om motåtgärder mot USA med anledning av de tidigare tullarna.

    • Mars

    • Regeringen positiv till amerikanskt Grönlandsbesök sedan resmålet ändrats

      Efter att tidigare ha riktat skarp kritik mot ett planerat besök på Grönland av en amerikansk delegation välkomnar den danska regeringen nu initiativet. Detta sedan delegationen meddelat att den endast kommer att besöka den amerikanska militärbasen Pituffik Space Base och inte den största staden Nuuk, som tidigare varit avsikten. Dessutom hade den amerikanske vicepresidenten JD Vance nyligen meddelat att han kommer att följa med sin fru Usha som deltar i delegationen, något som inte var planerat från början. Vances tillkännagivande, tillsammans med ändringen av resmålet, kom bara några timmar efter att både statsminister Mette Frederiksen och Grönlands avgående premiärminister Mute Egede skarpt kritiserat besöket. Egede kallade då planerna för ”utländsk inblandning” och påtalade att det skedde utan inblandning medan statsminister Frederiksen ”Grönland och Danmark utsätts för en oacceptabel press”. (Se även Kalendarium: Januari).

    • Värnplikt för kvinnor införs tidigare än planerat

      Enligt försvarsdepartementet kommer den planerade värnplikten för kvinnor att tidigareläggas med två år. Därmed kommer danska kvinnor som fyller 18 år efter juli 2025 bli aktuella för att göra militärtjänst nästa år. Beslutet om att göra värnplikten helt jämställd genom att även låta kvinnor göra värnplikt fattades 2024. Därutöver har det även fattats beslut om att förlänga värnplikten från fyra till elva månader. Enligt ett uttalande av försvarsminister Troels Lund Poulsen, behöver ”rekryteringen till de väpnade styrkorna öka i ljuset av den nuvarande försvars- och säkerhetssituationen”.

    • Självständighetspartier vinner grönländska valet

      Mittenhögerpartiet Demokraatit blir största parti i parlamentsvalet i Grönland och besegrar därmed den regerande mittenvänster koalitionen Inuit Ataqatigiit och socialdemokratiska Siumut. Demokraatit som förespråkar självständighet på sikt får 29 procent av rösterna, vilket är en uppgång med nära 21 procentenheter jämfört med valet 2021. Naleraq, som blir näst störst med nära 25 procent av rösterna, har en positiv inställning till samarbete med USA och vill se ökad självständighet från Danmark så snabbt som möjligt.

    • Ukrainakris tvingar EU storsatsa på försvaret

      EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel för ett extra toppmöte. Vid mötet fattas vad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar ett ”historiskt” beslut om en gemensam storsatsning på försvaret som blir möjlig genom EU-lån och ändrade budgetregler. Mötet hålls några dagar efter det att USA pausat sitt militära stöd till Ukraina och därmed allvarligt försvagat landets möjlighet att försvara sig mot den ryska aggressionen. Planen är att få loss 800 miljarder euro för att öka EU:s militära styrka. Alla EU-länder utom Ungern ställer sig också bakom ett uttalande till stöd för att Ukraina ska få säkerhetsgarantier och delta i eventuella fredsförhandlingar. 

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0