2011
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2011
-
November
-
Färre permanenta uppehållstillstånd
Ny statistik visar att antalet personer som fått permanent uppehållstillstånd i Danmark minskat från 1 795 under perioden januari till september 2010 till 525 motsvarande period 2011, trots att ansökningarna var nästan lika många. Ett skäl till minskningen antas vara de ökade kraven för att få permanent uppehållstillstånd, till exempel kunskaper i danska, ett arbete och att den sökande ska vara aktiv i föreningslivet.
-
-
Oktober
-
Danmark får sin första kvinnliga statsminister
Socialdemokratiets ledare Helle Thorning-Schmidt utses till ny statsminister. Hennes regering består av elva socialdemokratiska ministrar och sex ministrar från vardera Radikale venstre och Socialistisk folkeparti. Ny utrikesminister blir Socialistisk folkepartis ledare Villy Søvndal och ny finansminister blir socialdemokraten Bjarne Corydon. Radikale venstres ledare Margrete Vestager blir ekonomi- och inrikesminister. De tre partierna utgör en minoritetsregering, men stöds av vänsterpartiet Enhedslisten samt tre folketingsledamöter från Färöarna och Grönland. Ett av regeringens första beslut är att häva de skärpta gränskontrollerna mot Sverige och Tyskland.
-
September
-
Valet leder till maktskifte
Den vänsterinriktade oppositionen vinner valet till folketinget och sätter punkt för tio års borgerligt styre. Vänsterblocket får 92 mandat mot 87 mandat för de borgerliga partierna. Socialdemokratiet gör dock sitt sämsta val på länge, medan de stora vinnarna är Enhedslisten och Radikale venstre. Det socialliberala Venstre förblir största parti i folketinget.
-
Augusti
-
Val ska hållas i september
När regeringen misslyckas med att få Dansk folkepartis stöd för ett tillväxtpaket utlyser Løkke Rasmussen folketingsval till den 15 september.
-
Juli
-
Beslut om ökad gränskontroll
Som villkor för sitt stöd till en rad budgetbesparingar de närmaste åren får Dansk folkeparti regeringen att gå med på ökad gränskontroll mot Sverige och Tyskland. Det danska beslutet kritiseras av EU-kommissionär Cecilia Malmström, som förklarar att EU inte ser tillräckliga skäl för den skärpta gränskontrollen, som enligt kritiker strider mot Schengenavtalet.
-
April
-
Nye integrationsministern hamnar i blåsväder
Integrationsminister Pind får skarp kritik från vänsteroppositionen när han kallar människorättskommissionären, svensken Thomas Hammarberg, i Europarådet för idiot. Hammarberg har kritiserat Danmark och andra EU-länder för att inte ta sitt ansvar för de nordafrikaner som flytt till Italien. Pind har irriterat sig på att Hammarberg sagt att dessa länders regeringar fruktar reaktioner från högerextrema partier.
-
Mars
-
Ministeravgång efter kritik mot hantering av palestinier
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech tvingas avgå efter hård kritik mot att statslösa palestinier födda i Danmark fått avslag på ansökningar om medborgarskap i strid mot FN:s konventioner. Ministeravgången är ett bakslag för statsminister Løkke Rasmussen, som får kritik av oppositionen för att beslutet om Rønn Hornbechs avgång dröjt. Ny integrationsminister blir Søren Pind från Venstre.
-
Februari
-
HD: "staten har makten över Christiania"
Landets högsta domstol slår fast att staten har makten över fristaden Christiania i Köpenhamn. Utslaget kommer efter en sju år lång rättsprocess, där invånarna i Christiania försökt få stöd för sin olydnad mot samhällets lagar. De har länge vägrat betala hyra och kommunala avgifter, och narkotika har sålts öppet i fristaden. Efter domstolens utslag säger myndigheterna att inga schaktmaskiner ska sättas in, men att lag och ordning ska upprättas.
-
Januari
-
Espersen avgår som partiledare
Utrikesminister Lene Espersen lämnar posten som ledare för Konservative folkeparti sedan opinionssiffrorna dalat och missnöjet med henne har ökat. Espersen stannar dock kvar som utrikesminister.