2013
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2013
-
December
-
Justitieministern avgår efter "PET-affären"
Chefen för danska säkerhetspolisen (PET) avgår efter en politisk strid kring PET:s arbetsmiljö. Säkerhetspolisen har också kritiserats för sitt sätt att sköta Dansk folkepartiledaren Kjærsgaards personskydd. Senare avgår även justitieminister Morten Bødskovs från Socialdemokratiet, sedan det står klart att han har lämnat falsk information till justitieutskottet i PET-affären. Jordbruksminister Karen Hækkerup från Socialdemokratiet blir ny justitieminister. Samtidigt lämnar utrikesminister Søvdals sin post av hälsoskäl och efterträds av Holger K Nielsen från Socialistisk folkeparti.
-
-
November
-
Biståndsministern tvingas avgå
Biståndsminister Christian Friis Bach från Radikale venstre tvingas avgå sedan det avslöjats att han försökt dölja sin kännedom om Løkke Rasmussens reseutgifter (se November 2013). Friis Bach efterträds av sin partikamrat Rasmus Helveg Petersen.
-
Regeringen får stöd av de borgerliga
I förhandlingarna om statsbudgeten för 2014 får regeringen stöd av Venstre och Konservative folkeparti.
-
Socialdemokratiet störst i lokalval
I kommunvalen blir Socialdemokratiet största parti, men Venstre tar hem flest borgmästarposter (46 av 98). Dansk folkeparti får för första gången en av de sex borgmästarposterna i Köpenhamn. Enhedslisten ökar mest av alla partier och blir näst största parti i Köpenhamn.
-
Oktober
-
”Lyx-Løkke” får kritik
Ekstra Bladet publicerar en artikel om Venstreledaren Løkke Rasmussens lyxiga resvanor. Hans flygbiljetter i första klass för en statligt stödd miljöorganisation har kostat i genomsnitt 50 000 kronor. Oppositionsledaren får öknamn som "Rejse-kongen" (Resekungen) och ”Lyx-Løkke”.
-
Augusti
-
Kritik för hanteringen av tolkar
Försvarsminister Nick Hækkerup får hård kritik från oppositionen för att regeringen inte kan redogöra för vad som hänt en del av de afghanska tolkar som arbetat åt den danska militären i Afghanistan. Alla tolkar har fått löfte om att kunna söka asyl i Danmark (se Maj 2013) och en del har gjort det, men regeringen känner inte till namnen på 37 av tolkarna och vet inte var de befinner sig.
-
Maj
-
Afghanska tolkar får söka asyl
En bred uppgörelse i folketinget gör att omkring 200 afghanska tolkar som hjälpt dansk militär i Afghanistan ska få möjlighet att söka asyl i Danmark. En del av dem kan vara hotade av talibanerna. Dansk folkeparti är emot beslutet.
-
Statsministern utbuad under första maj-tal
Statsminister Thorning-Schmidt och finansminister B Corydon häcklas och buas ut när de talar på första maj. Lärarlockouten (se April 2013) har upprört många danskar och regeringen ges en del av skulden till konflikten på grund av ett förslag till en skolreform som kräver fler undervisningstimmar för lärarna.
-
April
-
Lockout inom lärarkåren
En facklig konflikt om arbetstiden leder till att omkring 60 000 lärare stängs ute från kommunala skolor, vilket drabbar över en halv miljon grundskoleelever och flera hundra tusen andra studerande. Lockouten varar i fyra veckor, och striden vinns av arbetsgivarna som vill avskaffa arbetstidsavtalet och ge skolledarna inflytande över hur lärarnas arbetstid ska fördelas mellan undervisning och förberedelser.
-
Mars
-
Splittringen ökar i Socialistisk folkeparti
Motsättningarna inom Socialistisk folkeparti förvärras under Annette Vilhelmsens ledning (se Oktober 2012). En rad ledande yngre politiker lämnar partiet och går över till Socialdemokratiet.
-
Februari
-
Dansk folkeparti och Socialdemokratiet lika stora
I en opinionsmätning blir Dansk folkeparti för första gången lika stort som Socialdemokratiet. Båda partierna får drygt 17 procent av väljarsympatierna. Regeringen får mycket lågt folkligt stöd och skulle förlora ett val om det hölls i dagsläget.