2018
Senaste händelser
-
Februari
-
Regeringen föreslår högre straff för brott begångna i "ghetton"
Den borgerliga regeringen föreslår att vissa brott som begås i landets så kallade ghetton (socialt utsatta bostadsområden där många personer av icke västerländskt ursprung bor och där arbetslösheten och brottsligheten är hög) ska ha en dubbelt så hög straffskala än brott som begås annorstädes. Exempel på sådana brott är vandalism, hot och stöld. Förslaget motiveras med att detta ska avskräcka kriminella från att begå brott. Kritiker, i synnerhet jurister, vänder sig mot förslaget som de menar strider mot den grundläggande rättsprincipen om alla medborgares likhet inför lagen. Förslaget tros dock ha brett politiskt stöd och även stöd i folkopinionen. Termen ghetto introducerades i Danmark 2010. I december 2017 fanns det 22 sådana områden. Regeringens mål är att det inte ska finnas några ghetton kvar år 2030.
-
Prins Henrik har avlidit
Prins Henrik av Danmark, make till landets statschef drottning Margrethe, avlider på Fredensborgs slott vid 83 års ålder efter en tids sjukdom. Prins Henrik blev bland annat omtalad för sitt missnöje med att han inte fick bli kung vid giftermålet med drottningen utan istället fick nöja sig med titeln prinsgemål. Henrik föddes 1934 som fransk greve med namnet Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Han gifte sig 1967 med den dåvarande kronprinsessan Margrethe.
-
Socialdemokratiet vill ha striktare asylsystem
Danmarks största oppositionsparti, Socialdemokratiet, vill att antalet "icke västerländska" personer som ska få lov att söka asyl i landet ska begränsas markant. Partiet vill reformera asylsystemet så att det i framtiden bara ska vara möjligt för FN-kvotflyktingar att få asyl i Danmark. De flyktingar som kommer till landet "spontant" ska sändas till asylmottagningar som ska inrättas utanför Europa, till exempel i Nordafrika, där ansökan ska administreras. Om en person får lov att söka asyl i Danmark ska hen stanna i asylcentret under hela asylprocessen medan Danmark står för kostnaderna. Under den så kallade flyktingkrisen 2015 och 2016 tog Danmark emot närmare 30 000 människor innan gränsen mot Tyskland stängdes. Under 2017 sökte 3 500 personer asyl i Danmark.
-
Mars
-
Ryska diplomater utvisade
Danmark utvisar två ryska diplomater till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.
-
Maj
-
Förbud mot burka på allmän plats
Folketinget röstar ja till att förbjuda människor att bära burka, niqab eller andra plagg som täcker ansiktet på offentliga platser. Den som bryter mot den nya lagen, som börjar gälla den 1 augusti, kan få böter på 1 000 danska kronor.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.