2022
Senaste händelser
-
Januari
-
Tidigare underrättelsechef häktad
Flera danska medier rapporterar att den tidigare chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst sitter häktad misstänkt för att ha läckt hemligstämplade upplysningar till medier. Findsen greps redan den 9 december 2021 tillsammans med ytterligare fyra personer som tidigare har jobbat på underrättelsetjänsten. Alla förutom Findsen har senare friats från misstankar. Findsen anklagas för att ha läckt statshemligheter, ett brott som likställs med landsförräderi och kan ge ett 12 år långt fängelsestraff. Flera medier ska under det senaste året ha publicerat granskningar och uppgifter som anses vara baserade på hemligstämplad underrättelseinformation. Findsen släpps i februari efter ett beslut av Högsta domstolen, men han är fortfarande misstänkt. Även den förre försvarsministern Claus Hjort Frederiksen utreds för att ha avslöjat hemliga statliga uppgifter. Fallen förmodas ha koppling till skandalen kring dansk underrättelsetjänst samarbete med amerikanska underrättelseorgan (se Maj 2021) .
-
Februari
-
Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland
Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Danmark och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus. Danmark skickar även stöd till Ukraina i form av skottsäkra västar och förstahjälpenkit. Regeringen planerar dessutom att bidra med 2 700 pansarvärnvapen och 300 luftvärnsrobotar.
-
Coronarestriktioner hävs
Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom och de sista restriktionerna hävs. Kraven på munskydd och covidpass slopas. Danmark är ett av de första länderna i världen som öppna samhället igen och gå in i en ny fas i bekämpningen av pandemin. Att landet vågar ta detta steg beror inte minst på att så många danskar har vaccinerat sig. Under de senaste veckorna har antalet covidpatienter som vårdas på intensivavdelningar på landets sjukhus minskat kraftigt.
-
Mars
-
Offentlig ursäkt till inuiter för tvångsförflyttning
Den danska regeringen riktar i början av 2022 en offentlig ursäkt till sex inuiter vilka som barn tvingades lämna sina familjer på Grönland och skickades till Danmark. Inuiterna har även fått ekonomisk kompensation för den inhumana behandling som de fått utstå. De är de enda som idag lever av de 22 barn som valdes ut från början. Meningen var att de när de skickades tillbaka till Grönland efter att under några år utbildats i Danmark skulle utgöra en ”elit” som danska myndigheter kunde ha kontakt med. Flera av barnen tilläts inte återvända till sina grönländska familjer utan adopterades av danska familjer eller placerades på barnhem även efter att de fått återvända till Grönland.
-
EU-direktiv ger ukrainare skydd
EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Ett halvår senare, i oktober 2022, förlängs direktivet till mars 2024. Vid det laget befinner sig sammanlagt 4,2 miljoner ukrainska krigsflyktingar i EU-länder.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.