2024
Senaste händelser
-
Januari
-
Danmark deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern
Danmark går med i en säkerhetsallians som USA har bildat tillsammans med ett antal andra länder i syfte att skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats.
-
Internationella adoptioner stoppas
Den danska adoptionsorganisationen (DIA) slutar med att förmedla adoptioner från utlandet till Danmark. Det är den enda organisationen i landet som hanterar adoptioner, vilket innebär att inga sådana kan genomföras. Beslutet kommer efter att Social-, bostads- och äldredepartementet vill avbryta adoptioner från Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien. Förra året avbröts även adoptioner från Sydafrika. DIA har fått hård kritik från myndigheterna för hur adoptioner har skötts även från Madagaskar och anklagas för att ha brutit mot internationella och inhemska lagar. Beslut har fattats om att DIA ska läggas ned. Det förekommer även mediauppgifter om att DIA betalat pengar till barnhem och andra instanser i adoptionsländer, däribland Sydkorea.
-
Februari
-
10-årigt avtal med Ukraina om säkerhet
Danmark, som visat ett starkt stöd för Ukraina sedan Rysslands anfallskrig inleddes 2022, sluter ett avtal om säkerhetssamarbete med regimen i Kiev. Avtalet ska gälla i tio år. Liknande avtal har undertecknats av Ukraina med Frankrike respektive Storbritannien. Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet.
-
Mars
-
143 grönländskor stämmer danska staten för spiraltvång
Grönländskor som fick spiral insatt, ofta utan att de visste om det, av danska läkare på Grönland under 1960- och 1970-talen stämmer danska staten för brott mot mänskliga rättigheter och kräver ersättning på sammanlagt cirka 43 miljoner danska kronor. I oktober 2023 krävde 67 grönländska kvinnor kompensation i samma ärende (se Oktober 2023). Men den danska regeringen har ännu inte svarat på kvinnornas ersättningskrav på 300 000 vardera. Sedan dess har antalet kvinnor som kräver ersättning ökat till 143. Danmarks regering och den grönländska regeringen har tillsatt en utredning av händelserna.
-
Juni
-
Rysk medborgare misstänks för spioneri
Enligt underrättelsetjänsten har en rysk medborgare gripits för misstänkt spionage. Medier uppger att det handlar om en kvinna som är välkänd inom den ryska diasporan. Den gripne har enligt säkerhetstjänsten gjort ”möjliggjort för utländsk underrättelsetjänst att verka i Danmark". Fallet ska vara relaterat till en rysk kapitalfond, som bildats av ryska myndigheter, och som misstänks ha finansierat desinformationsprojekt.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.