2025
Senaste händelser
-
Januari
-
Trump gör nytt utspel om Grönland
Donald Trump, som inom ett par veckor tillträder som ny amerikansk president, säger i ett uttalande att Grönland och Panamakanalen borde tillhöra USA. På en fråga svarar han därefter att han inte kan utesluta militära eller ekonomiska insatser för att ta över det självstyrande Grönland, som är en del av Danmark. Trump uttryckte även under sin tid som amerikansk president 2017–2021 en önskan om att införliva Grönland i USA (se Kalendarium). Samtidigt med Trumps utspel under en presskonferens i USA gör hans son, Donald Trump Jr, ett besök i Grönland. Danmarks premiärminister Mette Frederiksen upprepar i en tv-intervju efter Trumps uttalande att Grönland tillhör grönlänningarna och att det bara är de som har rätt att besluta om sin framtid. Efter ett telefonsamtal med Trump några dagar senare meddelar Frederiksen att hans hot kvarstår om att belägga dansk export med tullar om den blivande presidenten inte får som han vill när det gäller Grönland.
-
Tre kronor försvinner från Danmarks riksvapen
Det danska kungahuset skriver i ett pressmeddelande att ”vapenskölden med de tre kronorna har tagits bort eftersom den inte längre är aktuell och därför inte längre är relevant.” I stället får nu Färöarnas och Grönlands symboler mer plats. De tre kronorna har använts i vapnet sedan Kalmarunionen mellan Danmark, Sverige och Norge bildades på 1300-talet. Kung Fredrik X beställde omgörningen av kungavapnet i samband med sitt tronövertagande förra året.
-
Februari
-
Kristoppmöte efter USA:s kovändning
Efter chockbesked från Vita huset som omkullkastar rådande säkerhetsordning samlas europeiska ledare i Paris för krissamtal. Trumpadministrationen står i begrepp att inleda samtal med Ryssland om kriget i Ukraina, över huvudet på både Ukraina och övriga Europa, och de europeiska ledarna försöker nu hitta ett gemensamt förhållningssätt. Förutom Frankrikes president Emmanuel Macron som kallat till mötet deltar Danmarks statsminister Mette Frederiksen som företräder hela Norden och Baltikum samt ledarna för Italien, Polen, Spanien, Storbritannien och Tyskland, liksom Natos generalsekreterare Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande António Costa.
-
Mars
-
Regeringen positiv till amerikanskt Grönlandsbesök sedan resmålet ändrats
Efter att tidigare ha riktat skarp kritik mot ett planerat besök på Grönland av en amerikansk delegation välkomnar den danska regeringen nu initiativet. Detta sedan delegationen meddelat att den endast kommer att besöka den amerikanska militärbasen Pituffik Space Base och inte den största staden Nuuk, som tidigare varit avsikten. Dessutom hade den amerikanske vicepresidenten JD Vance nyligen meddelat att han kommer att följa med sin fru Usha som deltar i delegationen, något som inte var planerat från början. Vances tillkännagivande, tillsammans med ändringen av resmålet, kom bara några timmar efter att både statsminister Mette Frederiksen och Grönlands avgående premiärminister Mute Egede skarpt kritiserat besöket. Egede kallade då planerna för ”utländsk inblandning” och påtalade att det skedde utan inblandning medan statsminister Frederiksen ”Grönland och Danmark utsätts för en oacceptabel press”. (Se även Kalendarium: Januari).
-
Värnplikt för kvinnor införs tidigare än planerat
Enligt försvarsdepartementet kommer den planerade värnplikten för kvinnor att tidigareläggas med två år. Därmed kommer danska kvinnor som fyller 18 år efter juli 2025 bli aktuella för att göra militärtjänst nästa år. Beslutet om att göra värnplikten helt jämställd genom att även låta kvinnor göra värnplikt fattades 2024. Därutöver har det även fattats beslut om att förlänga värnplikten från fyra till elva månader. Enligt ett uttalande av försvarsminister Troels Lund Poulsen, behöver ”rekryteringen till de väpnade styrkorna öka i ljuset av den nuvarande försvars- och säkerhetssituationen”.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.