Danmark – Sociala förhållanden

Liksom övriga Norden har Danmark ett väl utbyggt välfärdssystem med barnbidrag, föräldraledighet, sjukförsäkring, bostadsbidrag, pensioner, arbetslöshetsförsäkring, socialhjälp med mera. Folkhälsan är inte fullt så god som i de andra nordiska länderna, främst därför att danskarna äter mindre hälsosamt och dricker och röker mer.  

Danmark ligger tillsammans med de övriga nordiska länderna högt upp i FN:s index över mänsklig utveckling (HDI). Det hör till den kategori som bedöms ha en "mycket hög utvecklingsnivå", den högsta av fyra kategorier i världen (se hela listan här).  

För närvarande är pensionsåldern mellan 66 och 68 år, men åldersgränsen håller på att stegvis höjas. 

Föräldrar har rätt till ett inkomstbaserat barnbidrag till dess att barnen fyller 18 år.  Vid barnafödande är mamman garanterad fyra veckors ledigt före förlossningen och 14 veckor när barnet är fött. Resterande 32 veckor får föräldrarna fördela mellan sig. Men mammorna har hittills tagit ut över 90 procent av denna tid. 

Under senare år har Danmark toppat eller legat bland de främsta länderna i den ofta citerade och mycket detaljerade World Happiness Report. På FN:s Human Development Index, som mäter livskvalitet, ligger Danmark på fjärde plats. Danmark är ett av världens minst korrupta och mest jämställda länder. 

Om våra källor

120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0